Kansainvälinen GOALS-hanke päätökseen – “Hienompaa palautetta projektista tuskin voi saada!”

4.8.2022 2022Vuosikertomus

GOALS-projekti Helsingissä 2019

Kolmivuotinen, englanninkielinen koulujen liikkuvuushanke GOALS (Social Entrepreneurship Student Companies in Baltic Sea Region) päättyi elokuussa 2022. Vuosina 2019–2022 pyörineen hankkeen päätoteuttajana oli Nuori Yrittäjyys ry (NY), ja osatoteuttajina JA Estonia sekä JA Latvia. Hankeverkostoon kuului kouluja kaikista kolmesta osallistujamaasta niin, että mukana olivat vuosittain samat koulut ja opettajat, mutta eri opiskelijat.

Hankkeen tarkoituksena oli edistää nuorten yrittäjyystaitojen kehittymistä kansainvälisessä kontekstissa. Ideana oli, että kukin GOALS:iin osallistunut nuori olisi omana projektivuonnaan mukana kansainvälisessä NY-yrityksessä, jonka olisi perustanut yhdessä projektiin osallistuvien nuorten kanssa Vuosi yrittäjänä -ohjelman pohjalta. Kiertotalous ja kestävä kehitys olivat hankkeen keskeisiä arvoja.

Keväällä 2020 koronarajoitukset kielsivät matkustamisen, jolloin hankkeen toiminnan keskeinen edellytys katosi, ja toteuttaminen hankaloitui pandemiaoloissa. Toisaalta tämä toimi arvokkaana oppina tulevaisuuden hankkeille. Kaksi GOALS-tapahtumaa kyettiin järjestämään; yksi Helsingissä ja toinen Tallinnassa.

Goals-hankkeessa käytettiin myös Circula-peliä

Lukuvuoden 2020–2021 aikana järjestimme kahdeksan etätapahtumaa. Kolmantena projektivuotena toteutimme viisi, eri tavoin teemoitettua opiskelupäivää etänä, ja huhtikuussa 2022 kaksi projektitapaamista. Ensimmäinen niistä oli kolmipäiväinen tapahtuma Latvian JA-kilpailussa, jonka jälkeen olimme projektin puitteissa kolme päivää Helsingissä, mm. Uskalla Yrittää -finaalitapahtumassa.

Opiskelijoiden innostus projektiin säilyi korkeana pitkistä etätehtäväpäivistä huolimatta, ja palaute sekä virtuaalisista- että kasvokkaisista tapaamisista oli erinomaista. Opiskelijat kokivat oppineensa valtavasti uutta ja saaneensa uskallusta sekä varmuutta englannin kielen käyttöön. NY-yritykset eivät voineet olla kansainvälisiä, mutta kansainvälinen verkostoituminen onnistui mainiosti! 

Heinäkuussa Gen-E –festivaaleilla Tallinnassa oli runsaasti GOALS-väkeä – ja iloisia jälleennäkemisiä! 

Erityisesti mieleeni jäivät latvialaiset nuoret, jotka tulivat innoissaan kiittämään hyvästä projektista ja kaikesta, mitä he olivat oppineet yrittäjyydestä. He olivat varmoja, että GOALS:in ansiosta heidän yrityksensä voitti oman maansa JA-finaalin ja menestyi hyvin myös Gen-E -kisassa. Kaikkien etäilyhankaluuksien jälkeen tuli tuollainen kiitos – hienompaa palautetta projektista tuskin voi saada!

Teksti on osa Nuori Yrittäjyys ry:n vuosikertomusta 2021–2022.

Goals-hanke logo
Seuraavaksi
Uusi, upeampi VY – Vuosi yrittäjänä -ohjelma on uudistunut