Vuosikertomus 2021–2022

Kaikkien aikojen ohjelmatilausluvut, Uskalla Yrittää -tapahtuma uudessa lokaatiossa, Nuori Yrittäjyys ry 20 vuotta… Kaikki tämä ja paljon muuta lukuvuoden 2021–2022 vuosikertomuksessa!

Toiminnanjohtajan katsaus

Sami Suomela, Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja.

Asioita tulisi tarkastella mahdollisuuksien kautta

”Aloittaessani maaliskuussa 2022 Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) uutena toiminnanjohtajana, veimme strategian kirkastamisen päätökseen yhdessä henkilöstön kanssa. Päivitetyt visio ja missio kiteyttävät tavoitteemme tarjota jokaiselle lapselle ja nuorelle mahdollisuus kokeilla ja oppia yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja”, kirjoittaa Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Sami Suomela.

Lukuja kaudelta 2021-2022

Oppimateriaaleja käyttävien lasten ja nuorten määrä

60 000

Osuus kunnista ja kaupungeista, joissa ohjelmamme käytössä

63 %

NY-lähettiläiden vierailuja kouluissa

170

Opettajia, jotka käyttivät oppimisohjelmiamme

3 500

Osallistujia Uskalla Yrittää -tapahtumissa

10 500

Kansainvälisen verkostomme laajuus (maiden määrä)

115

Nuori Yrittäjyys ry 20 vuotta

Vuoden 2022 alussa käynnistyi 20-vuotisjuhlavuotemme. Nuori Yrittäjyys ry on kulkenut värikkään polun lasten ja nuorten työelämätaitojen kehittäjänä. Nykyään olemme yksi maan tunnetuimmista toimijoista yrittäjyyskasvatuksen kentällä. Juhlavuoden kunniaksi laadimme haastatteluiden ja kuvien kera koosteen yhdistyksen historiasta ja merkittävistä käännekohdista!

Lue yhdistyksen historiasta

Nuori Yrittäjyys ry:n henkilökunta 20-vuotisjuhlatunnelmissa.

Job Shadow kokosi nuoret ja työelämän vaikuttajat yhteen 7:ttä kertaa

Ministeri Antti Kurvinen ja NY-alumni Luka Väisänen MTV:n Uutisaamussa lokakuussa 2021, osana Nuori Yrittäjyys ry:n Job Shadow -päivää.

”Mahtavaa kun tällainen esiboomeri pääsee juttelemaan oikeiden nuorten kanssa”, totesi tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen Job Shadow -päivästä.

Lokakuussa järjestämässämme Job Shadow -päivässä eri alojen johtajat ja vaikuttajat saavat parikseen nuoren tulevaisuuden tekijän yhden työpäivän ajaksi. Nuoret tulevat eri puolilta Suomea, ja jokainen heistä on käynyt Vuosi yrittäjänä -ohjelmamme omassa koulussaan tai oppilaitoksessaan. Ministeri Antti Kurvinen vietti päivää jyväskyläläisen Luka Väisäsen, 16, kanssa ja he starttasivat tapahtuman vierailemalla MTV:n Uutisaamussa.

Job Shadow -päivän iltatilaisuus järjestettiin yhteistyökumppanimme, yrityspankki SEB:n tiloissa Helsingissä. Nuoret ja työelämän vaikuttajat pääsivät verkostoitumaan keskenään, ja jakamaan kokemuksia päivästä.

Nuorten tapahtumakokemus starttasi jo edellisiltana ManpowerGroupin järjestämällä Ready for Work -yhteistyötapahtumalla. Osallistujat saivat vinkkejä tulevaisuuden työnhakuun ja henkilöbrändäykseen liittyen.

Job Shadow 2021 -päivään osallistuneita nuoria ja johtajia SEB:n tiloissa Helsingissä.
Job Shadow 2021 -osallistujia tapahtuman iltatilaisuudessa SEB:llä.

Alumnityö: nuorilta nuorille -toiminta kasvoi haastavasta maailmantilanteesta huolimatta

NY-alumneja Uskalla Yrittää -finaalissa Helsingissä 2022.

Alumni- ja lähettilästyömme tarjoaa nuorille mahdollisuuden jatkaa yrittäjyysohjelmissamme saatujen yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen kartuttamista käytännössä. Nuoret oppivat esiintymistä, tarinankerrontaa, myyntiä tai vaikka podcastin tekemistä – kukin oman kiinnostuksensa ja aktiivisuutensa mukaan. Samalla alumnit esimerkillään ja tarinoillaan innostavat uusia nuoria ja opettajia ohjelmiemme pariin.

Ulla Alakangas aloitti syyskuussa 2021 uutena alumni- ja viestintäkoordinaattorina eli nuorten ”mamagerina”. Pandemiarajoituksien alla Ullan luotsaama 14-henkinen lähettiläsjoukkue keksi uusia tapoja pitää yhtä etänä. Teamsillä järjestetyissä sparrailupäivissä virtuaalitaikuri ja eri aloilta tulevat asiantuntijavieraat nostattivat tunnelmaa.

Haastavasta maailmantilanteesta huolimatta lähettilästyötä saatiin vietyä hyvin eteenpäin. Lukuvuonna 2021–2022 lähettiläämme tekivät 170 puhekeikkaa ja tavoittivat 10 000 nuorta ja opettajaa eri kouluilla ja tapahtumissa. Edelliseen kauteen verrattuna kasvua tavoittavuudessa oli yli 50 prosenttia.

Marraskuussa 2021 nuorten ylläpitämä alumniyhdistys, JA Alumni Finland ry, juhli 15-vuotista taivaltaan työeläkeyhtiö Elon tiloissa Espoossa. Nuori Yrittäjyys ry:n lahjana, kolme alumnia matkasi Strasbourgissa Ranskassa järjestettyyn alumnikonferenssiin heinäkuussa 2022. Alumnit olivat näkyvästi mukana myös Uskalla Yrittää -finaalissa ja järjestivät menestyksekkään aluetapahtuman Oulussa.

Tapahtumarikkaan lukuvuoden päätteeksi alumni- ja lähettilästyö nostettiin yhdeksi uuden strategiamme painopistealueista. Kaudelle 2022–2023 saatiinkin ennätysmäärä lähettiläshakemuksia ja uudelle kaudelle rekrytoitiin tuplamäärä lähettiläitä.

Alumnien yrittäjätarinoita

Vuosittain tuhannet nuoret osallistuvat Nuori Yrittäjyys ry:n oppimisohjelmiin, jonka johdosta heistä tulee NY-alumneja. Vaikka joillekin matka yrittäjänä voi jäädä kokeiluluontoiseksi, monet jatkavat yrittäjyystoimintaansa myös ohjelman päätyttyä.

Olemme koonneet alumneista yrittäjiksi ponnistaneiden tarinoita yhdeksi paketiksi! Mitä oppeja yrittäjyydestä on jäänyt ja millaisia itsensä voittamisen hetkiä matkalle on mahtunut?

Nuori Yrittäjyys ry:n alumni Jessica Huhtinen esittelemässä vaateyritystään.
NY-alumni Jessica Huhtinen on yksi yrittäjätarinansa jakaneista nuorista. Kuva: Marko Koivistoinen / Kuvakeikka

Aluetoiminnan kasvulla tukea nuorten työelämäpolulle ja maakuntien elinvoimaisuudelle

Nuori Yrittäjyys laajensi lukuvuonna 2021–2022 alueverkostoaan ja tavoitteena on kattaa tulevina vuosina koko Suomi maakunnittain. Tällä hetkellä yhdistyksellä on 16 aluetoimijaa eri puolilla Suomea, joiden tavoitteena on viedä yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen ohjelmat entistä lähemmäksi opettajia, ja vastata myös alueiden erilaisiin tarpeisiin.

Aluetoimijoiden aktiivisella työllä Nuori Yrittäjyys ry pyrkii varmistamaan, että lapset ja nuoret saavat tulevaisuudessa tarvittavia taitoja tasavertaisesti ympäri Suomea. Kunnista jo 63 % käyttää yhdistyksemme tuottamia oppimisohjelmia.

Joulukuussa 2021 Riikka Lehtinen aloitti Nuori Yrittäjyys ry:n uutena alueverkoston päällikkönä. Kevään aikana alueverkoston kokonaisuutta lähdettiin tarkastelemaan nykyisen alueyhteistyön, alueiden koon, oppilasmäärän, alueelta nousseiden tarpeiden sekä alueen tulevaisuuden näkymien kautta. On tärkeää ymmärtää alueen väestökehitystä, mutta toisaalta myös nähdä alueen merkitys nuorten työelämäpolkua tukevana kokonaisuutena ja olla edistämässä alueen elinvoimaa. Ruotsinkielistä aluetoimintaa laajennettiin myös pääkaupunkiseudulle oman aluepäällikön myötä.

Alueellisen toiminnan ja yrittäjyyskasvatuksen avulla autamme nuoria tutustumaan oman alueen elinkeinoelämään, sen tuomiin mahdollisuuksiin ja olemme tukemassa nuoren sitoutumista ja työllistymistä omalla alueella.

Vahvistimme yrittäjyyskasvatusta ruotsinkielisissä kouluissa

Kolme ruotsinkielistä säätiötä – Tre Smeder, Esbo-Grankulla Aktia ja Helsinge-säätiö – alkoivat tukea toimintaamme yrittäjyyskasvatuksen edistämiseksi. Kolmivuotisen tuen avulla Nuori Yrittäjyys voi panostaa yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen edistämiseen pääkaupunkiseudun ruotsinkielisissä kouluissa. Myönnetty tuki mahdollisti myös molemmilla kotimaisilla kielillä palvelevan aluepäällikön palkkaamisen. Säätiöissä arvokkaaksi nähdään nuorten työelämävalmiuksien vahvistaminen.

Neljä ammattilaista palkittiin Vuoden yrittäjyyskasvatuksen opettajana

Palkitsemme vuosittain opetusalan ammattilaisia, jotka ovat ansiokkaasti edistäneet yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen oppimista kouluissa ja oppilaitoksissa. Keväällä 2022 Vuoden yrittäjyyskasvatuksen opettajiksi valittiin saamiemme ehdotusten perusteella Anne Leikari Raumalta, Päivi Marttila-Lampinen Seinäjoelta, Tanja Ingelin Kirkkonummelta sekä Markus Koskinen Asikkalasta.

Kunnianosoituksen saaneet henkilöt ovat yrittäjyyskasvatuksen lähettiläitä, oppijoita innostavia ja motivoivia mahdollistajia, aktiivisia verkostoitujia sekä oppimiskulttuurin kehittäjiä omissa oppilaitoksissaan.

Koko Nuori Yrittäjyys ry:n henkilöstö onnittelee lämpimästi palkinnon saaneita!

Vuosi käynnistyi upeilla uutisilla – kattojärjestömme JA Worldwide ehdolla Nobelin rauhanpalkintoon

Nuori Yrittäjyys ry:n kattojärjestö Junior Achievement Worldwide on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi 2022.

”Rauha on mahdollista vain, kun nuorilla kaikissa maissa ja alueilla on taloudellista vaikutusvaltaa. Meillä on kunnia saada tämä nimitys ja jatkaa työtä sen hyväksi, että kaikilla nuorilla olisi taitoja ja pyrkimystä hyvinvoivien yhteisöjen rakentamiseen, kertoo JA Worldwiden toiminnanjohtaja Asheesh Advani.

Keväällä uutisoitu ehdokkuus on hieno tunnustus myös päivittäiselle työllemme Nuori Yrittäjyys ry:ssä lasten ja nuorten tulevaisuustaitojen edistämiseksi.

NGO Advisor -listauksessa, JA Worldwide oli vuonna 2022 sijalla 6.

JA Worldwide jälleen maailman kansalaisjärjestöjen Top 10:ssä – tuorein sijoitus 6.

Neljättä vuotta putkeen, JA Worldwide on valittu kansainvälisen The Dot Good -listauksen maailman vaikuttavimpien, voittoa tavoittelemattomien järjestöjen Top 10:een. Tänä vuonna sijoitus on kuudes, kun taas vuotta aiemmin järjestömme oli sijalla 7.

Nuori Yrittäjyys ry on osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -verkostoa, joka toimii tällä hetkellä 115 maassa. Kyseessä on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta lapsille ja nuorille tarjoava organisaatio, joka tavoittaa vuosittain yli 10 miljoonaa oppijaa.

Kansainvälistymistä tukeva GOALS-hanke maaliin

Kolmivuotinen, englanninkielinen koulujen liikkuvuushanke GOALS päättyi elokuussa 2022. Tavoitteena oli, että nuoret voivat osallistua kansainvälisiin harjoitusyrityksiin ja kartuttaa kokemusta Suomea laajemmassa ympäristössä. Nuori Yrittäjyys ry oli hankkeen päätoteuttaja ja osatoteuttajina hankkeessa olivat JA-verkostomme sisarorganisaatiot JA Estonia sekä JA Latvia.

Nuorten palaute hankkeesta oli erinomaista, vaikka pandemia-aika hankaloitti yhteistyön toteuttamista.

Hallitustoiminta ja puheenjohtajan tervehdys

Hallituksemme koostui lukuvuonna 2021–2022 yhdeksästä kokeneesta työ- ja liike-elämän vaikuttajasta. Hallituksen riveissä aloitti kaksi uutta jäsentä: Teknologiateollisuuden Leena Pöntynen sekä Sari Laitinen Suomen Yrittäjistä. Voit katsoa koko hallituksen kokoonpanon tästä.

Hallituksen puheenjohtaja: ”Kun maailma on myllerryksessä, NY:n toiminta on entistä tärkeämpää

Christina Dahlblom, Nuori Yrittäjyys ry:n hallituksen puheenjohtaja
Christina Dahlblom, Nuori Yrittäjyys ry:n hallituksen puheenjohtaja

Kun kouluvuosi 2021–2022 alkoi, elättelimme toivoa, että normaalia kohti ollaan vauhdikkaasti menossa. Vuoteen mahtui kuitenkin monenlaista; uusia korona-aaltoja ja poikkeamia niin koulu- kuin työarkeen, ja kevään kynnyksellä maailmaa järisyttävä sota Ukrainassa. Olemme kaikki oppineet uusia toimintatapoja ja päässeet harjoittelemaan sopeutumiskykyä.

Haluan kiittää Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) upeaa henkilökuntaa siitä, että hyvä energia, luovuus ja innostus työhön on säilynyt koko tämän vaikean jakson läpi. Haluan myös kiittää NY:n pitkäaikaista toiminnanjohtajaa Virpi Utriaista, joka siirtyi monen NY-vuoden jälkeen seuraaviin haasteisiin – kiitos Virpi valtavasta panostuksestasi NY:n kasvattamisesta taaperosta 20-vuotiaaksi!

NY:n leader-tiimi vahvistui talven ja kevään aikana, kun Riikka Lehtinen aloitti alueverkoston päällikkönä, ja Sami Suomela toiminnanjohtajana. Loppukevään aikana yhdistys kirkasti strategiaansa ja tavoitti ennätysmäärän nuoria. On myös ollut ilo saada työskennellä niin sitoutuneen ja monenlaista osaamista edustavan hallituksen kanssa – iso kiitos hallituskollegoille antoisasta yhteistyöstä!

Uudenlaiset haasteet ovat nyt vahvasti osa arkeamme. Maailman tilanne on epävakaa ja arvaamaton, Suomi kamppailee kasvavan velan ja työvoimapulan kanssa, ja moni perhe joutuu pohtimaan talouttaan entistä tarkemmin. Tästä kierteestä pääsemme vain myönteisen kehityksen kautta; maailma ja Suomi tarvitsevat tulevaisuuden tekijöitä, joilla on kykyä ja halua työllistyä, työllistää, luoda kasvua ja vaikuttaa yhteiskunnan kehitykseen myönteisesti. Meillä NY:ssä on vahva usko, että tämä tulee mahdolliseksi, kun annamme kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuden kokeilla ja oppia yrittäjyys- ja taloustaitoja koulujensa kautta, ja kaikille Suomen kouluille ja opettajille työkalut ja tuen tähän. Vahva osoitus tästä oli myös NY:n kansainvälisen kattojärjestön Junior Achievement Worldwiden ehdokkuus Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kun yhä useampi on mukana rakentamassa yhteiskuntaa ja hyvinvointia, maailma pysyy rauhallisempana.

Samaa aatetta jakaa moni muukin yritys ja organisaatio, mikä näkyy siinä vahvassa tuessa, jota yhdistys saa laajalta kumppani-, jäsen- ja rahoittajayhteisöltään. Lämmin kiitos kaikille teille, jotka tuette niin rahoituksen, tekojen kuin aidon kiinnostuksen muodossa!

Syksyllä 2022 vietämme NY:n 20-vuotisjuhlia yhdistyksenä. Vaikka Nuori Yrittäjyys ry saavuttaakin aikuisuuden iän, toivon että nuorekkuus, energia ja tekemisen meininki tulevat säilymään. Vahva ja arjessa kiinni oleva yhteistyö koulujen, opettajien, nuorten, alumnien ja kouluissa kiertävien lähettiläiden kanssa on meille tärkeää, ja haastaa meitä pysymään relevanttina ja kiinnostavana myös tulevaisuudessa.

Monipuolista kumppaniyhteistyötä

Kumppanimme mahdollistavat tärkeän työmme lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen edistämiseksi Suomessa. Teimme monipuolista yhteistyötä ympäri lukuvuoden eri tavoin. Kumppanimme osallistuivat muun muassa Job Shadow -päivään, jossa nuori pääsee tutustumaan johtajan työpäivään, työpaikan toimintaan ja erilaisiin ammatteihin.

Kumppaneillamme on myös merkittävä rooli oppimisohjelmiemme kehitystyön tukemisessa. Esimerkiksi Finanssiala ja Kuntatalous olivat mukana talousohjelmiemme päivityksessä viime toimintakaudella.

Kumppanimme osallistuivat tapahtumiimme sparraavien tuomareiden, mentoreiden ja puhujan rooleissa. Teimme podcast-yhteistyötä ja nuoret pääsivät puhumaan kumppaneidemme tilaisuuksiin. Lukuvuoden huipensi mittava Uskalla Yrittää -tapahtumien kokonaisuus, jossa kumppanimme olivat aktiivisesti mukana.

Näin pääyhteistyökumppanit kertovat yhteistyöstä kanssamme:

Työeläkeyhtiö Elo
Yrityspankki SEB
Vakuutusyhtiö Fennia

Valmennus medialukutaidosta

Pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme, mediayhtiö Bloombergin kanssa, toteutimme tilaisuuden, jossa nuoret pääsivät pohtimaan kriittistä ajattelua, medialukutaitoa ja ennen kaikkea valeuutisoinnin erottamista. Bloomberg on maailman johtava globaalin bisneksen ja taloustiedon uutistoimisto. Yhtiön uutisjournalistien ohjeistuksella yläkoulun ja toisen asteen nuoret pyrkivät erottamaan luotettavan tiedon väärästä, ja tilaisuudessa konkretisoitiin millaista disinformaatio voi katalimmillaan olla.

Yhteistyö Innovestorin kanssa alkoi

Nuori Yrittäjyys ry:n ja Innovestorin yhteistyö alkoi keväällä 2022. Kuvassa NY:n toiminnanjohtaja Sami Suomela sekä Innovestorilta Heli Mehtätalo-Takala ja Wilhelm Lindholm.

Pääomasijoittaja ja suomalainen sijoitusyhtiö Innovestor aloitti keväällä yhteistyökumppaninamme.

”Kaikista tärkeintä yhteistyössämme Nuori Yrittäjyys ry:n kanssa on positiivinen kannustava ote nuorille. Jo se, että pohtii yrittäjämäisesti, ratkoo haasteita ja miettii miten hyviä ideoita voi saada kaupallisesti toimimaan, vie pitkälle elämässä ”, toteaa yhtiön toimitusjohtaja Wilhelm Lindholm.

Kehitimme viestintää ja markkinointia aktiivisesti 2021–2022

Lukuvuoden alussa muodostimme uuden markkinointiviestinnän ja alumnityön tiimin, joka kääri hihansa ja määritteli kaudelle selkeät kehityskohteet ja tavoitteet. Rakensimme markkinointiviestinnän tueksi sisältömarkkinoinnin strategian ja suunnittelimme Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudelle festarimaisen konseptin. Asetimme tavoitteeksi myös alumni- ja lähettilästoiminnan vahvistamisen sekä nuorten tarinoiden esille tuomisen.

Syksyllä käynnistimme brändiuudistuksen, joka startattiin asiakashaastatteluilla ja nykytilan analyysilla. Keväällä katsoimme jo kohti uuden brändin jalkauttamista ja aloitimme kotisivujen uudistusprojektin. Uusi brändi ja kotisivut julkaistiin elokuussa 2022.

Panostukset suunnitelmalliseen sisältötyöhön näkyivät seuraajamäärien kasvuna kaikissa kanavissa sekä lukuisina artikkeleina ja haastatteluina medioissa. Alumnitoiminnan tavoittavuus kasvoi 50 %, ja onnistuimme myös saamaan tuplamäärän innostuneita hakijoita lähettilästoimintaan. Opettajien ja koulujen suuntaan aloitimme säännölliset uutiskirjeet, toteutimme useita tapahtumia sekä lisäsimme oppimisohjelmien tunnettuutta monikanavaisen markkinoinnin keinoin. Suunnitelmallinen työ jatkuu analytiikan ja hakukoneoptimoinnin sekä oppimisohjelmien markkinoinnin kehittämisellä.

Someseuraajien kasvu voimakkainta LinkedInissä

+63%

Mainintoja digi- ja printtimediassa

170

Katselukertoja YouTubessa

52 800

Nämä sisällöt kiinnostivat kotisivuillamme:

KoruArvi eli Arvi Martikainen yhdessä hevosensa kanssa.
KoruArvin eli Arvi Martikaisen NY-yrittäjätarinasta ei puutu intohimoa!
Mari Rakkolainen, Nuori Yrittäjyys ry:n pedagoginen päällikkö
”Rahasta pitää puhua rohkeasti”, toteaa NY:n pedagoginen päällikkö Mari Rakkolainen nuorten taloustaidoista.
Jyväskyläläisen Mankolan yhtenäiskoulun rehtori Pipsa Teerijoki kertoo Nuori Yrittäjyys ry:n oppimisohjelmien käytöstä osana kouluarkea.
Näin yrittäjyyskasvatus on sidottu osaksi kouluarkea Mankolan yhtenäiskoulussa, Jyväskylässä.

Uskalla Yrittää -podcast kokosi liudan huippuvieraita ja saavutti huimat kuuntelijaluvut

324 803 kuunneltua minuuttia, reilu 8 200 uniikkia kuuntelukertaa ja miltei 5 000 katselukertaa…

Uskalla Yrittää -podcastin jaksot keräsivät upeita kuuntelijalukuja, kun yli 60 eri alojen vaikuttajaa asteli studioon!

NY-alumnien Aatu Veikkolan ja Otto Rantasen isännöimän podcastin suosituimmiksi jaksoiksi kuluneena lukuvuonna nousivat Jaajo Linnonmaan, Susanna Kallaman ja Jari Sarasvuon jaksot.

Uuden tuotantokauden myötä, kuvaan astui myös vaihtoehtoinen tapa kuunnella mielenkiintoisten vieraiden juttua nuorten yrittäjien ristitulessa, kun Uskalla Yrittää muuntui myös videopodcastin muotoon.

Toinen uudistus toisella kaudella oli myös jaksojen yhteyteen koottu PodTask -oppimateriaali, jonka avulla kiinnostava sisältö saatiin myös koululuokkiin osana tulevaisuustaitojen oppimista.

Uskalla Yrittää -podcast päättyi kesäkuussa 2022, mutta jotakin aivan uutta on luvassa… pysy siis jatkossakin kuulolla!

Uskalla Yrittää -podcastin vieraana Jaajo Linnonmaa, kuvassa myös juontajat Aatu Veikkola ja Otto Rantanen. Podcastia tuottaa Nuori Yrittäjyys ry

Puhetta yrittäjyydestä ruotsiksi Ung & Företagsam -podcastin johdolla

Ung & Företagsam podden, Sara Åstrand & Janika Korpela, Ung Företagsamhet rf

Osana toimintaamme kaksikielisenä järjestönä, Nuori Yrittäjyys ry aloitti keväällä 2022 myös ruotsinkielisen podcastin yrittäjyydestä ja työelämätaidoista kiinnostuneille nuorille. Näin sai alkunsa Ung & Företagsam Podden.

Joka jaksossa vieraaksi saapuu kiinnostava yrittäjyys- ja työelämän vaikuttaja, joka avaa tarinaansa kunkin jakson teeman mukaisesti. Juontajina podcastissa kuullaan kahta NY-alumnia: Sara Åstrandia ja Janika Korpelaa.

Ensimmäisellä tuotantokaudella vierassohvalle istahtivat Rahapodista tuttu talousasiantuntija Martin Paasi, seiväshyppääjä ja somevaikuttaja Erica Hjerpe, hallitusammattilainen Christina Dahlblom sekä yrittäjä Anton Salmi.

Uskalla Yrittää -festivaalikiertueella nähtiin Suomen parhaita nuoria yrittäjiä

Uskalla Yrittää 2022 festivaalikiertueella, Keski-Suomen virtuaalilähetyksessä vierailivat mm. OP Yrityspankin Jari Jaulimo sekä Vuosi yrittjänä -ohjelman itsekin käynyt NY-lähettiläs Aatu Pulkkinen.

Vuotuinen Uskalla Yrittää -tapahtuma rantautui keväällä 2022 yhteensä yhdeksälle paikkakunnalle, laittaen nuoret NY-yrittäjät pistämään parastaan!

Alun perin alueelliset tapahtumat oli tarkoitus pitää fyysisesti maakunnissa, mutta vallitsevista pandemiaoloista johtuen festarikiertue siirrettiin virtuaaliseksi. Studiolähetykset vedettiin suorina Fennia-talolta Helsingin Pasilasta ympäri Suomea, kun taas alueelliset messutapahtumat järjestettiin yhteistyökumppanimme Howspacen virtuaalialustalla.

Nuori Yrittäjyys ry:n Uskalla Yrittää festivaalikiertueella 2022 nähtiin paljon tuttuja naamoja toiminnan parista!

Studiolähetyksien vierassohvalle istahtivat useat yhteistyökumppaniemme edustajat, entiset NY-yrittäjät sekä Nuori Yrittäjyys ry:n aluepäälliköt. Pääsimme myös juttelemaan nuorten yrittäjien kanssa etävälitteisesti, ja kuulemaan fiiliksiä jännän festaripäivän keskellä. Juontajana festarikiertueella toimi yhdistyksen viestintäkoordinaattori Kasper Heimolehto.

Tunnelman virtuaalilähetyksissä nostivat kattoon myös huikeat esiintyjävieraamme: artisti Ege Zulu, beatboxaaja ja looper-artisti Eero ”Eepzi” Keski-Petäjä sekä virtuaalitaikuri Joni Pakanen.

Uskalla Yrittää -finaali valloitti ensi kertaa Mall of Triplan – Vuoden parhaat NY-yritykset löytyivät Pietarsaaresta ja Helsingistä

Ihmisiä Uskalla Yrittää -finaalin messuilla Mall of Triplassa keväällä 2022.

Huhtikuussa aluetapahtumista jatkoon päässeet yritykset matkustivat Helsinkiin kisaamaan voitosta Uskalla Yrittää -finaaliin. Ensimmäistä kertaa Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaali järjestettiin Mall of Triplassa. Nuorten lisäksi tapahtumassa nähtiin myös Pikkuyrittäjien finaali, jossa kuusi alakoululaisten yritystä kisasi palkinnoista!

Vuoden NY-yrityksinä palkitut tiimit edustivat Suomea heinäkuussa 2022 Euroopan suurimmassa nuorten yrittäjyyskilpailu Gen-E:ssä, Tallinnassa.

Osallistujia Uskalla Yrittää -tapahtumissa

10 500

Kilpailevia NY-yrityksiä

193

Uskalla Yrittää -aiheisilla postauksilla näyttökertoja somessa

175 125

Teemaviikot nuorten aktivointiin

Nuori Yrittäjyys ry, Yrittäjän päivän somekuva 2021

Syksy startattiin juhlistamalla Yrittäjän päivää!

Vietimme Yrittäjän päivää 5. syyskuuta 2021 ja nostimme yrittäjyyttä esille koko teemaviikon ajan niin uutisilla, videotervehdyksillä kuin lukuisilla tempauksilla ympäri Suomea. Halusimme olla mukana lisäämässä tietoisuutta yrittäjyydestä ja kiittää yrittäjiä, joista moni on mahdollistamassa työtämme lasten ja nuorten hyväksi.

Kävimme muun muassa Kristiinankaupungissa tutustumassa, miten yrittäjämäistä asennetta ja ideointia voi harjoitella jo esiopetuksessa. Nuoret alumnimme järjestivät Tampereella ideapajan 4.–6. luokkalaisille ja koululaiset pääsivät harjoittelemaan yrittäjämäisiä taitoja, kuten luovuutta ja yhteistyötaitoja. Kymenlaaksossa järjestimme yhteistyössä alueen yritysten kanssa innovaatioleirejä 2. asteen opiskelijoille ja otimme isolla porukalla selvää somemarkkinoinnin mahdollisuuksista.

Sonja Eid ja Rami Ibrahim vieraana Nuori Yrittäjyys ry:n Global Money Weekin virtuaalilähetyksessä keväällä 2022. Juontajina NY-alumnit Otto Rantanen ja Aatu Veikkola.

Rahaviikolla edistettiin nuorten talousosaamista

Yläkoululaisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnattu Rahaviikko kokosi nuoria yhteen 21.–25. maaliskuuta 2022.

Rahaviikon (Global Money Week) tarkoitus on edistää nuorten taloustaitoja. Kansainvälisen viikon jokaisena päivänä on eri teema, jolla nuoria osallistetaan talousaiheiden pariin. Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) päivänä puhetta riitti yrittäjyydestä uravaihtoehtona. NY-alumnien, Aatu Veikkolan ja Otto Rantasen, juontamassa studiolähetyksessä vierailivat nuoret yrittäjät Sonja Eid ja Rami Ibrahim, jotka puhuivat avoimesti tabujen murtamisesta, rahasta ja menestyksestä.

Rahaviikkoa olivat NY:n lisäksi järjestämässä Finanssiala, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Martat, Pörssisäätiö, Takuusäätiö, TAT Talous ja nuoret, Opetushallitus ja Suomen Pankki.

Tutustu vuosikertomuksen sisältöön: