”Nuorissa on paljon potentiaalia” – opiskelijat ja yrittäjät oppivat toisiltaan mentoroinnin avulla

7.10.2021 2021UutisetVuosi yrittäjänä

Yrittäjyyttä oppii tekemällä, kokeilemalla, epäonnistumalla ja yrittämällä uudelleen. Oppilaille suunnatun Vuosi yrittäjänä ‑ohjelmamme idea onkin juuri tämä – toimia ihan oikeasti yrittäjänä! Nuori Yrittäjyys ry:n Pohjanmaan aluetoimisto teki ohjelman tiimoilta yhteistyötä Vaasan Yrittäjien kanssa, ja merkonomiopiskelijat pääsivät työstämään ideoitaan yhdessä yrittäjämentorin kanssa.

Vuosi yrittäjänä ‑ohjelmassa opiskelijat perustavat lukuvuoden, lukukauden tai jopa kokonaisen kalenterivuoden ajaksi niin kutsuttuja NY-yrityksiä, kehittävät ja pyörittävät niitä ja lopulta lakkauttavat ne. Kaikki tapahtuu opettajan ohjauksessa ja osana opintoja. Nuori Yrittäjyys (NY) tukee puolestaan opettajaa prosessin aikana.

Pohjanmaan NY halusi tarjota opiskelijoille mahdollisuuden kokeilla ideoitaan ja saada palautetta NY-yrityksen koko elinkaaren aikana, joten se aloitti yhdessä Vaasan Yrittäjien kanssa pilottihankkeen. Siinä Vamian merkonomiopiskelijat, jotka osallistuivat Vuosi yrittäjänä ‑ohjelmaan lukuvuonna 2020–2021, tekivät lukuvuoden ajan yhteistyötä yrittäjämentorin kanssa.

”Mentorimme oli suureksi avuksi”

Ympäristöystävällistä tiskiainetta valmistanut Queco UF oli yksi Vamian kahdestatoista NY-yrityksestä, jotka saivat oman yrittäjämentorin. NY-yrittäjät Tiia Risku, Alisa Lehti, Olivia Nabb ja Celina Rabb kertovat, mitä he ajattelivat mahdollisuudesta tehdä yhteistyötä yrittäjän kanssa: ”Ensimmäinen ajatuksemme oli, että onpa hauskaa päästä tekemään töitä ulkopuolisen yrittäjän kanssa!”

Heidän mentorinsa, ravintola-alalla toimiva yrittäjä Miki Ekman, oli samoilla linjoilla ja piti ajatuksesta päästä auttamaan nuoria eteenpäin. Suunnitelma kuulosti kaiken kaikkiaan kiinnostavalta.

”Oli opettavaista, kiinnostavaa ja hauskaa pitää yhteyttä yrittäjän kanssa. Mentorimme oli suureksi avuksi. Hänen ansiostaan pystyimme kehittämään liikeideaamme, tuotettamme ja yritystämme kokonaisuutena. Tämä oli antoisa projekti”, tiivistää Queco UF -tiimi kokemuksensa yrittäjämentorin kanssa työskentelystä.

Yhteydenpitoa ja yhteisiä pelisääntöjä

Miten yhteistyö käytännössä toteutetaan? NY-yrityksistä ja yrittäjämentoreista muodostetaan etukäteen pareja toimialan ja liikeidean perusteella. Yhteiset pelisäännöt selvitetään kaikille NY-yrityksille ja niiden yrittäjämentoreille tarkoitetussa esittelytilaisuudessa. Esittelytilaisuudessa osapuolet tapaavat toisensa ja luovat perustan toimivalle yhteistyölle.

NY-yritysten tehtävänä on olla aktiivisia ja pitää yllä yhteydenpitoa, kun taas mentorit tukevat ja sparraavat. On tärkeää, että NY-yrityksen ja yrittäjämentorin välinen yhteydenpito on jatkuvaa.

Queco UF ja Miki Ekman kertovat pitäneensä tapaamisia sekä paikan päällä koululla että etänä Teamsin kautta. Lisäksi heillä oli oma WhatsApp-ryhmä, jossa osapuolet pystyivät pitämään yhteyttä tapaamisten välillä ja esimerkiksi esittämään toisilleen kysymyksiä. Mentoreille järjestetään erillinen seurantakokous, ja mentorointi päätetään mentorien ja NY-yritysten yhteiseen tilaisuuteen kevätlukukauden lopussa.

Queco UF:lle mentorointi avasi uusia ajattelutapoja, ja NY-yrittäjät saivat uutta ymmärrystä yrittäjyydestä. Mitä kokemus antoi yrittäjämentori Miki Ekmanille?

”On tärkeää pitää mieli avoimena ja olla vastaanottavainen, sillä molemmat osapuolet voivat oppia toisiltaan. Kaikista tärkein oppini oli ehkä se, että nuorissa on paljon potentiaalia ja että heille pitäisi antaa jo aikaisemmilla koululuokilla mahdollisuus testata ideoitaan ja oppia yrittäjyydestä.”

Lue lisää:

Tutustu Nuori Yrittäjyys ry:n oppimisohjelmiin

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Duudsonien maailmanvalloitus | Jarno Laasala (Kausi 1, jakso 26)