Suoraa puhetta tulevaisuuden yrittämisestä ja vauhdikasta muistojen luomista – Tätä kaikkea olivat Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlatapahtumat

24.10.2022 2022Uutiset

Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlagaalassa 2022

Vanhan kauppakorkeakoulun juhlasali Helsingin Töölössä täyttyi naurusta, iloisesta puheensorinasta sekä ainutlaatuisista kohtaamisista 13. lokakuuta 2022, Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlissa. Juhlagaala ja ennen sitä pidetty juhlaseminaari kokosivat yhteen laajan kattauksen verkostomme työelämävaikuttajia ja yhteistyökumppaneita, nuoria yrittäjiä sekä opetusalan ammattilaisia.

Kutsuvieraat kokoontuivat aluksi Hankenille kuulemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja Nuori Yrittäjyys ry:n tarjoamien yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen merkityksestä eri sidosryhmille. Juhlaseminaarin lavalla nähtiin vaihtuva repertuaari puhujia niin yhteistyökumppanien ja lahjoittajien näkökulmasta kuin koulumaailman ja nuorten kantilta.

Hanken oli erinomainen paikka tilaisuudelle, sillä Nuori Yrittäjyys -toiminta Suomessa alkoi kyseisen oppilaitoksen sisällä vuonna 1995. Tästä projektiluontoisesta tekemisestä kasvoi lopulta nykyisin yhdistyksenä tunnettu Nuori Yrittäjyys ry, joka sai virallisen leimansa vuonna 2002. Yhteistä polkua seminaarissa olikin kertaamassa Hankenin rehtori Ingmar Björkman.

Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlaseminaari Hankenilla

Kasvutarinat epävarmuudesta minäpystyvyyteen parasta antia kouluarjessa

Helsinkiläinen Etu-Töölön lukio on jo pitkään yhdistänyt monipuolisesti koulutoimintaansa Nuori Yrittäjyys ry:n oppimateriaalien käytön, ja yrittäjyyspainotteinen koulu vetääkin puoleensa paljon tulevaisuustaitojen oppimisesta kiinnostuneita nuoria.

– Ilman Nuori Yrittäjyys ry:n tarjoamaa tukea, meillä ei olisi näin pitkäikäistä yrittäjyyspainotusta koulussamme. Puhuttamakaan kaikista niistä verkostoista ja kansainvälisyydestä, mitä toiminnassa mukana oleminen on yksittäiselle koululle tarjonnut, kertoo opettaja Henna Perätalo.

Nuorille tällainen yrittäjyystoiminta merkitsee todella paljon. Perätalon mukaan opettajana mahtavinta on nähdä nuorissa tapahtuva kasvu ja laaja tunneskaala kurssin edetessä, siinä myötäeläen.

– Osalla saattaa olla jo kirkkaana mielessä oma yritysidea, suurin osa taas on mukana innostuneina yrittämisestä mutta vailla mitään konkreettista ajatusta. Upeinta on nähdä se, kun nuoret löytävät samanhenkisiä kavereita, jotka alkavat yhdessä etsiä liikeideaa sekä se kasvutarina epävarmuudesta siihen ”Mä pystyn, mä osaan” -ajattelumalliin, Perätalo tarkentaa.

Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlaseminaarissa Etu-Töölön lukion opettaja Henna Perätalo, sekä opiskelijat Isabella Toivonen ja Oskar Orko.
Opettaja Henna Perätalo (toinen vasemmalta) sekä opiskelijat Isabella Toivonen ja Oskar Orko valloittivat yleisön innokkaalla otteellaan.

Yrittäjyyspainotuksen opintoihinsa valinneet lukiolaiset Isabella Toivonen ja Oskar Orko näkivät tärkeäksi opintojen tarjoamat työelämätaidot.

– Siinä on tulevaisuutta ajatellen ihan tajuttoman suuret mahdollisuudet kehittää itseään: miten myydä, miten puhua ihmisille ja huomata miten itsevarmuus kasvaa. Vaikka ensimmäinen yritysidea ei menisikään ihan suunnitellusti niin tästä saadulla uskaltamisen fiiliksellä on hyvä lähteä yrittämään uudelleen, Orko kertoo.

Toivonen korostaa juuri Vuosi yrittäjänä -kurssilta saatua rohkeutta tulevaisuuteen.

– Yrittäminen ei tunnu enää niin pelottavalta. Olen käynyt monissa Nuori Yrittäjyys ry:n tapahtumissa ja valinnut heidän oppimateriaaleja hyödyntäviä kursseja koulussa, ja niistä saatua tuoretta näkökulmaa ja järjestelmällisyyttä ei voi liiaksi korostaa.

Etu-Töölön lukio on yksi, upea esimerkki siitä, mitä koulun toiminta voi parhaassa tapauksessa saada aikaan nuoressa. Se tukee myös missiotamme antaa kaikille Suomen lapsille ja nuorille yhtäläiset mahdollisuudet oppia tärkeitä yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja.

Päivä johtajan mukana – Job Shadow täynnä vauhtia ja uusia kokemuksia

Osana seminaaria pääsimme kuulemaan myös samana päivänä järjestetyn Job Shadow -päivän kokemuksia tuoreeltaan. Job Shadow -päivänä eri alojen johtajat ja vaikuttajat saavat työparikseen nuoren tulevaisuuden tekijän yhden työpäivän ajaksi.

Yhteensä 31 johtajaa ja 31 nuorta oli mukana tämän vuoden Job Shadow:ssa, yhtenä heistä elinkeinoministeri Mika Lintilä. Ministeri kertoo NY-toiminnalla olevan iso merkitys nuorten saamiseksi yrittäjiksi ja sen ymmärtämisen laajentamiseksi. Hän kuvailee Job Shadow -päiväänsä seuraavasti:

Tämän päivän anti nuoren yrittäjän kanssa antaa uskoa siihen, että tehdyt ratkaisut ovat olleet oikeita. Työelämä muuttuu ja yrittäjyyden rooli kasvaa. Toivon mukaan NY-ohjelmien kautta mahdollisimman moni nuori kokisi yrittäjyyden omaksi jutukseen, sillä yrittäjiä Suomessa tarvitaan.

Mika Lintilä, elinkeinoministeri
NY-alumni Milla Kippola Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlaseminaarissa kertomassa Job Shadow 2022 -päivästään.

Oululainen NY-alumni Milla Kippola, 18, vietti unohtumattoman työpäivän ministeri Lintilän parina. Päivä oli yhtä kiirehtimistä ja aikataulut elivät, kun matka vei nuoren naisen Työ- ja elinkeinoministeriöstä Valtioneuvoston linnaan pääministeri Sanna Marinia tapaamaan ja aina Eduskunnan kyselytunnille asti.

– Koko päivä oli niin ainutlaatuinen kokemus. Tosi huippua nähdä isossa mittakaavassa, mitä tällaisen vaikutusvaltaisen johtajan työpäivään kuuluu, ja millaista heidän elämänsä on. Se oli tosi erilaista, mitä kuvittelin tai millaista oma työ pienyrittäjänä on ollut.

Tänä vuonna Job Shadow järjestettiin jo kahdeksatta kertaa.

Ilkka Paananen: ”Suomen tulevaisuuden on oltava uudessa yrittäjyydessä”

Seminaarin keynote-puhujana nähtiin yksi Nuori Yrittäjyys ry:n yksityisistä lahjoittajista sekä toimintamme arvokas tukija, videopelien kehittämiseen keskittyvän Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

Paananen on yksi lahjoittajista, jonka kerrottiin lähteneen keväällä 2021 tukemaan Nuori Yrittäjyys -toimintaa monimiljoonarahoituksella tulevaksi viideksi vuodeksi yrittäjyys- ja tulevaisuustaitojen opettamiseen. Takana päätökselle oli monen vuoden pohdinnan tulos ja useita vierailuja NY:n erilaisissa tapahtumissa, joista Paanaselle oli jäänyt mieleen todella korkealaatuinen kuva tekemisestä.

– Eritoten Pikkuyrittäjät jäivät sieltä mieleen. Se on mieletön fiilis, kun 10-vuotias tyttö pitchaa tulevaa, globaalia yritysideaa itselle.

Ilkka Paananen näkee, että Suomen tulevaisuuden on oltava uudessa yrittäjyydessä: maamme velkaantuu koko ajan, eikä Suomella olisi tällä hetkellä maana varaa totuttuun elintasoon. Joko elintasoa täytyy laskea tai sitten tulee löytää toinen tapa ylläpitää totuttua, juurikin uudella yrittämisellä.

Ilkka Paananen puhumassa Nuori Yrittäjyys ry:n 20-vuotisjuhlaseminaarissa
”Learn to love the struggle”. Ilkka Paananen siteerasi puheenvuorossaan amerikkalaista sijoittaja Ben Horowitzia korostaessaan, että epäsäännöllisen tasaiset epäonnistumiset saavat onnistumiset tuntumaan sitäkin paremmilta.

Toisena näkökulmana hän nostaa esiin yrittäjyys- ja työelämätaitojen tärkeyden nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä, jonka parissa hän on ollut tiiviisti tekemisissä Me-säätiön kautta.

– Yrittäjyys tuo kehiin syrjäytymistä ehkäiseviä tekijöitä. Se on loistava tapa luoda merkityksellistä tekemistä nuorille, tiimitaitoja ja sosiaalisia suhteita, luoden tärkeää yhteiskunnallista koheesiota, Paananen selventää.

Yrittäjyys tähtää entistä suoremmin globaaliksi

Ilkka Paananen muistelee, ettei hänen perheessään tai suvussa ollut yhden ainuttakaan yrittäjää. Innostus yrittämiseen löytyi korkeakoulussa, kun Paananen tarjoutui avuksi porukalle, joka oli pistämässä pystyyn pelialan yritystä.

– Jos lukiossa olisi kysytty ”Mikä on yrittäjä”, niin olisin varmaan sanonut: ”Sellainen ihminen, joka ei saa mistään muualta töitä”, Paananen naurahtaa.

Yrittäjyys on vähän kuin joukkueurheilua: laitetaan porukka kasaan ja lähdetään yhdessä tavoittelemaan yhteistä unelmaa. Yhdessä voitetaan ja hävitään

Ilkka Paananen

Mies näkee Suomen tulevaisuuden yrittäjyyden erittäin valoisana. Hän on täysin varma, että Suomesta tulee valtavan tunnettuja ja menestyneempiä yrityksiä mitä hänen omansa edustaa. Nykyään yrittäjyydellä tähdätään suoraan maailman markkinoille eikä tyydytä enää vain kotimaan suosioon.

– Klisee, jonka haluan heti ampua alas on se, etteivät suomalaiset muka osaisi myydä ja markkinoida. Sen kuuleminen turhauttaa eikä pidä yhtään paikkaansa. Nämä kaikki ennakkoluulot ovat täysin pois pyyhittyjä nykyiseltä nuorten sukupolvelta, Paananen tarkentaa.

Juhlagaala täynnä riemua ja intohimoa

Nuori Yrittäjyys ry (NY) täytti lokakuussa 2022 upeat 20 vuotta yhdistyksenä Suomessa. Juhlagaala vanhan kauppakorkeakoulun tiloissa Helsingin Töölössä teki kattavan läpileikkauksen merkittävimmistä etapeista ja muistoista, katseen pysyessä kuitenkin vahvasti tulevassa. Iltaan mahtui myös viihteellistä visailua, taidokasta tanssia sekä mieletöntä musiikkia.

Koe 20-vuotisjuhlagaalan loisto, ja palaa iloisten kohtaamisten pariin näiden kuvien saattelemana:

Koe juhlagaala aftermovien muodossa:

Kiitos kaikille vieraille merkkipäivän juhlistamisesta kanssamme!

Kuvat ja videon tuotanto: Eficic

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys -alumneille uusia oppeja ja kontakteja Slushista ja Aaltoes-vierailulta