Yritysmentorointi avaa nuorille pääsyn ulos luokkahuoneista – SEB & Etu-Töölön lukio kummikouluyhteistyöhön

14.3.2023 2023KumppanitUutisetVuosi yrittäjänä

Puuqetti NY SEB Etu-Töölön lukio 2023

Nuorille järjestetty myyntipuhesparrailu on osa tuoretta kummikouluyhteistyötä, jonka SEB ja Etu-Töölön lukio ovat aloittaneet. Sparrailulla tuetaan muun muassa Uskalla Yrittää -kilpailuun valmistautuvia nuoria. Yhteistyö perustuu vapaaehtoisuuteen ja mentorointiin, mikä tarjoaa SEB:n työntekijöille mahdollisuuden auttaa lukiolaisia monin eri tavoin. Kummikoulutoiminta toteutetaan SEB:n ja Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) välisen yhteistyön puitteissa.

Eteläesplanadilla, yrityspankki SEB:n tiloissa käy melkoinen kuhina! Pian käynnistyvään pitchaustapahtumaan saapuneiden nuorten keskusteluja värittävät viime hetken myyntipuhemuutokset ja väittelyt siitä, kuka saa sanoa mitäkin.

Nelisenkymmentä nuorta opettajineen täyttävät huoneen nopeasti. Porukka on saapunut yrittäjyyspainotteisesta Etu-Töölön lukiosta, Helsingin keskustan tuntumasta.

”Jatkossa osaa sitten vetää vielä vähän rohkeammin”

NY-yritys kerrallaan, tiimit kapuavat lavalle sparrailuraadin eteen. Kämmenet hikoillen ryhmä virittää läppärin esitystilaan ja luo merkitsevät katseet toisiinsa. Sitten mennään!

Toisilla liikeideat on hiottu jo valmiiksi pitkän kaavan kautta, kun taas osa on tehnyt viime hetkellä isoja muutoksia. Yritysideat vaihtelevat laidasta toiseen, mutta tiimityötaidot ovat vahvasti läsnä. Myyntipuheen mentyä maaliin, kuullaan SEB:läisten keskeiset huomiot ja kehut esityksestä.

– Parasta oli, kun pääsi kuulemaan tärkeitä havaintoja omaan liiketoimintaan sekä yritysidean ja pitchin kehittämiseen. Palautteen pohjalta osataan rakentaa parempi myyntipuhe, ja tiedetään nyt, miten sellainen olisi hyvä aloittaa, kertoo Ekan-Marketing NY:n Arda Celik.

– Aika tosi hyvä fiilis jäi! Jatkossa osaa sitten vetää vielä vähän rohkeammin, jatkaa Nietos Huhtala Aito Muoti NY:stä.

AitoMuoti NY Etu-Töölön lukiosta SEB:llä pitchauskisassa 2023.
Aito Muoti NY (eli Jemina Koponen (vas.), Nietos Huhtala, Samu Lindholm & Matias Merivirta) kertoivat kokemuksen olleen mahtava. Arvokkainta oli saada positiivisia kommentteja pitchauksesta ja kuulla kehitysideoita.

Samaisessa NY-yrityksessä vaikuttava Matias Merivirta kertoo tiimin tärkeimpänä tavoitteena olevan asianmukainen valmistautuminen, jotta liikeidea näyttäytyy parhaalla mahdollisella tavalla Uskalla Yrittää -tapahtumassa.

Yrittäjyystaidot auttavat jokaista kohti juttuja, jotka sytyttävät

Etu-Töölön lukion todellinen vetonaula on yrittäjyysopinnot, jotka houkuttelevat vuosi vuodelta enemmän hakijoita oppilaitoksen seinien sisään, näkyen myös yleisessä imagossa.

 Edes koulumatkan piteneminen muuton myötä ei ole estänyt opiskelijoita pitäytymästä yrittäjäpainotuksen piirissä, kertoo opettaja Jenni Korte.

– Kuulen opiskelijoiden suusta ihania juttuja kuten: “lempiaine on yrittäjyys” tai “hain tähän kouluun tämän takia”. Yrittäjyyspedagogiikka näkyy entistä enemmän meillä kaikessa opetuksessa. Me osaamme tehdä asioita vähemmän koulumaisesti, hiukan luovemmin keinoin.

Puuqetti NY Etu-Töölön lukiosta pitchauskisassa SEB:llä 2023.
Puuqetti NY sai kehuja hyvin rakennetusta myyntipuhekokonaisuudesta.
Etu-Töölön lukion Edustajakortit NY SEB:llä 2023
Edustajakortit NY pitchaamassa stagella!

Yrittäjyyspainotteisuus ei tarjoa tukea ja boostia vain opiskelijoille, vaan yhtä lailla opettajien omaan työhön. Korte kertoo oppivansa joka lukuvuosi jotakin uutta. Hänen mielestään opettajien olisi tärkeää lähteä haastamaan itseään, vaikka tuntuisi ettei tiedä mitään! Asenne ratkaisee, ei substanssiosaaminen!

– Olisin varmaan joku kuivahtanut keppi, jos olisin vaan pyörittänyt samoja, pakollisia uskonnon kursseja. Se olisi voinut olla se toinen tie. Tämä yrittäjyyden opettaminen niiden rinnalla antaa mahdollisuuksia oikeasti kohdata nuoria aidommin. Vain tässä NY-verkostossa ja sen tarjoamassa kansainvälisyydessä se on mahdollista!

Lukion yrittäjyysdiplomi toisi kaivattua omistajuutta oppimiseen

Vaikkei Korte olekaan kaatamassa ylioppilaskirjoituksia pois lukio-opinnoista, hän liputtaa äänekkäästi Suomessa käyttöön saatavan yrittäjyyden lukiodiplomin puolesta.

– Sellainen olisi pitänyt olla jo ajat sitten! On huutava vääryys, ettei näin vieläkään ole. Yrittäjyysdiplomin kaltaisilla asioilla voisimme jopa muuttaa lukiomaailmaa, ja ylioppilaskirjoituksia voisi vaihtoehtoisesti osittain ruveta korvaamaan tällaisilla diplomeilla. Kunnollinen yrittäjyysdiplomi antaisi oppimiselle omistajuutta, mitä yo-kirjoituksissa ei ole ja niitä pitäisi rohkeasti kehittää osana koulujen välistä yhteistyötä.

Nietos Huhtalalle yrittäjyystunnit ovat osoittaneet, ettei kynnys yrittämiselle ole niin suuri kuin mielikuva, joka sen ympärille usein luodaan. Koulu tarjoaa tuen ja mahdollisuuksia yrittäjyyden tukemiseen.

– Tämän kaiken arvo on tosi suuri tulevaisuuden kannalta: saadaan paljon kontakteja ja opitaan työelämästä sekä siellä vaadittavasta oma-aloitteellisuudesta. Lisäksi olen saanut hirveästi oppia esiintymiseen ja itsevarmuutta omaan tekemiseen, jatkaa Jemina Koponen Aito Muoti NY:stä.

Yritysmentoroinnille jatkuvaa ja kaivattua tarvetta kouluissa

Yrityspankki SEB:lle syyt kummikoulutoimintaan lähtemiseen olivat selkeät: se tarjoaa jotakin aivan uutta kumppanuusyhteistyöhön. NY:n ja SEB:n kumppanuus on jatkunut jo yli 10 vuoden ajan. Kummikouluidealla pankki halusi löytää suoran yhteyden yrittäjyysvetoiseen kouluun lähellä heitä. 

Toimintamalli tarjoaa henkilökunnalle hyvät ja helpot mahdollisuudet päästä mukaan yhteistyöhön konkreettisin toimin. Palaset loksahtivat paikoilleen, kun Etu-Töölön lukiota heille tarjottiin.

SEB:n asiantuntijat arvioimassa suorituksia Etu-Töölön lukion pitchauskisassa 2023
SEB:n asiantuntijoista koostunut raati antoi innostavia ideoita ja rakentavaa palautetta jokaiselle myyntipuheelle!

– Päädyimme lukion opehuoneeseen kertomaan ideoista, ja kuulimme tarpeen yritysmentoroinnille olevan jatkuvaa ja todella kaivattua. Kaikki lähti siitä, että meidän piti olla sparraajan roolissa nuorille ja apuna heille Vuosi yrittäjänä -ohjelman aikana, mutta homma paisuikin paljon suuremmaksi, tarkentaa SEB:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Viveka Ahlskog.

Pitchaustapahtuman lisäksi yhteistyöhön tällä lukukaudella kuului myös työelämän viestintä ja erilaiset työkulttuurit -tilaisuus. Lisäksi keskusteltiin pankkien merkityksestä yhteiskunnassa ja finanssialan työmahdollisuuksista nuorille.

Ahlskog näkee, että nuorille kummikoulumalli mahdollistaa pääsyn pois perinteisestä luokkahuonetekemisestä, avartaen ja tarjoten uusia näkökulmia oman tulevaisuuden suunnitteluun, esimerkiksi opiskelupaikkavalinnan tai työuran suhteen.

Suunnitelmat tehdään pitkälle aikavälille

SEB vaalii arvoissaan panostusta vastuullisuustoimintaan ja nuorten työelämätaitoihin sekä taloudellisen tasa-arvon edistämistä osana nykytyöelämän kansainvälisyyttä.

Teemoja, joita nuoret haluavat ja osaavat vaatia omalta työelämältään!

Viveka Ahlskog SEB:ltä kuvailee finanssialaa mahdollistajaksi. Sektorin monipuolisuus ja yhteiskunnallinen merkittävyys päätösten takana on ahaa-elämys, jonka he toivovat nuorille välittyvän ja innostavan alalle.

Mutta avaako NY-yrittäjyys nuorille palon yrittäjäarkeen? Opiskelijoiden mukaan kyllä!

Jemina Koponen Aito Muoti NY:stä näkee, että koko tiimi toimisi tulevaisuudessa yrittäjinä, ehkä jopa samaisella yritysidealla. Hommia tehdään pitkällä tähtäimellä!

Matias Merivirta komppaa ja jatkaa:

– En ole koskaan ajatellut ns. perusduunin olevan mun juttu! Haluan toteuttaa itseäni ja tehdä juuri sitä, mikä itseä kiinnostaa: olla itseni pomo! NY-yrittäminen on hyvää harjoittelua, kun lopulta tämäkin bisnes kasvaa oikeaksi ja isoksi yritykseksi, vahvasti uskon näin!

Tutustu Nuori Yrittäjyys ry:n kumppaniyhteistyön eri muotoihin