Korkoa korolle -ilmiö – täyttä totta vai satuolento? Tällainen on uudistunut ja maksuton Zaldo-oppimateriaali 

17.1.2023 2023UutisetZaldo

Kannattaako pikavippi vai maksaisiko sittenkin käteisellä? Pitääkö laina ihan oikeasti maksaa takaisin? Zaldo.fi-oppimateriaalilla jokainen innostuu taloustaitojen oppimisesta. 

”Sä oot nyt velkaa tuhannen prosentin korolla!”
”Äh, pikkujuttu.”

Taloustaitojen osaaminen on tärkeää ihan jokaiselle, ja niitä harjoitellaankin peruskoulussa esimerkiksi osana yhteiskuntaopin opetusta. Joskus abstraktilta tuntuvat käsitteet ja ilmiöt saattavat kuitenkin jäädä etäiseksi eikä taloustaitojen merkitystä omassa arjessa välttämättä huomaa – ei ennen kuin vahinko on kenties jo tapahtunut. 

Kuinka tuoda tärkeät talousosaamisen sisällöt lähelle lasten ja nuorten arkea? Miten auttaa kouluja ja opettajia opetussuunnitelman toteuttamisessa taloustaitojen osalta? Nuori Yrittäjyys ry (NY) ja Finanssiala ry taklaavat haastetta, tuoden opettajille ja oppijoille aivan uusia välineitä oman talouden hallintaan. Uunituore, täysin digitaalinen Zaldo-oppimateriaali on suunnattu 4.–6.-luokkalaisille ja 7.–9.-luokkalaisille. 

Tarinallisuus johdattaa rahan maailmaan 

Zaldon sydän pamppailee tarinallisuudelle: oppilaat johdatetaan taloustaitojen maailmaan lyhyillä animaatioilla, joissa seurataan Fannin ja Jarkon, oppilaiden ikäisten nuorten touhua rahan maailmassa. Rahaa ja taloutta käsitellään tarinoissa rohkeasti ja myös hullunkurisesti: tavoitteena on innostaa oppilaita sisältöihin sekä tuoda talouden käsitteitä tutuiksi tarinan keinoin.  

Yhdessä animaatiohahmojen kanssa mietitään, kannattaako pikavippi tuhannen prosentin korolla tai voiko kaverin pankkikorttia lainata – vaikka ihan vähän vaan. Ihastuttavan tarinan kynäili kasaan kirjailija ja TV-käsikirjoittaja Teemu Kaskinen, joka oli innoissaan yhteistyöstä: 

”Animaation käsikirjoittaminen on ollut haaveeni pitkään ja nyt se vihdoin toteutui. Lyhyt muoto toi omat haasteensa, mutta opetussisältöjen tarinallistaminen oli kiinnostavaa – ja hauskaa! Fanni ja Jarkko seikkailevat vaikeuksien kautta voittoon ja tarjoavat oppilaille mahdollisuuden miettiä rahankäytön kultaisia sääntöjä. Zaldon opeista on hyötyä myös tosielämässä!” 

Helppo opettajalle, monipuolinen oppilaalle 

Opettajan arjen hektisyys ja opetussuunnitelman laajat tavoitteet on haluttu huomioida myös Zaldossa. Kiireinen opettaja voi tilanteen ja tarpeen mukaan käsitellä talousasioita katsomalla oppilaiden kanssa vain videot ja keskustelemalla aiheista heidän kanssaan valmiiden kysymysten avulla.  

Syvempään päätyyn talousasioissa janoavat voivat jatkaa aiheiden käsittelyä tehostetuilla teksteillä ja monipuolisilla tehtävillä. Myös oppilaiden digitaalinen arki ja erilaiset tarpeet on huomioitu tehtävissä ja sisällöissä; mukana on tekstien lisäksi mm. YouTube-videoita, testejä ja TikTokkeja. 

Taitavimmat talousosaajat Belgiaan kisailemaan 

Zaldo mahdollistaa myös kisaamisen! Lopputestissä parhaiten pärjännyt 8. luokka saa lähettää kaksi edustajaa Belgiaan kilpailemaan European Money Quiz -kisan voitosta. Oppilaiden ja huoltajan matkakulut maksaa Finanssiala ry. Vuoden 2023 live-finaali järjestetään toukokuussa. 

”Monipuoliset taloustaidot ovat tärkeä juttu ihan jokaisen elämässä. Ne eivät ole vain säästö- tai budjetointitaitoja, vaan monipuolinen kimara tietämystä esimerkiksi sijoittamisesta, vakuutuksista ja huijauksista. Zaldo avaa mahdollisuuden oppia ja harjoitella näitä taitoja, ja European Money Quiz tarjoaa oivan tilaisuuden päästä kansainvälisen kilpailun finaaliin ja matkalle Brysseliin. Samalla yläkoululaiset tutustuvat myös muista Euroopan maista tuleviin oppilaisiin – ja pääsevät näyttämään, kuinka hyvin suomalaiset nuoret talousasioita osaavat! PISA-tutkimuksenkin mukaan suomalaisnuorten talousosaaminen on OECD-maiden parhaimmistoa”, kertoo kehityspäällikkö Jussi Karhunen Finanssiala ry:stä. 

Innostavaa matkaa taloustaitojen pariin, tai kuten Fanni sen sanoisi: ”Korkoa korolle, beibi!”. 

Lue lisää uudistuneesta Zaldo-oppimateriaalista

Seuraavaksi
JA-verkostomme opetusalan suunnannäyttäjien listalla