Keski-Suomesta Uskalla Yrittää -kilpailun finaaliin jatkaa kolme nuorten harjoitusyritystä

16.2.2023 2023Uskalla YrittääUutiset

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Jyväskylän aluetapahtumaan osallistui 16. helmikuuta 2023 yli 30 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja lähes 80 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kolme yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Sokkarilla. 

Jyväskylässä palkittiin monipuolisia tuotteita ja palveluita 

Keski-Suomesta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset: 

Paras NY-yritys: KSP NY 
Jämsän Kristillinen Kansanopisto, Jämsä 

Yritys rakennamme saunoja ja paljuja kärrylle. 
Palkintoperusteet: Tuotteen ajankohtaisuus (hyvinvointinäkökulma ja monipuolisuus tuotteessa). Kaikkea ei tarvitse omistaa. Helppous avaimet käteen periaatteella. Näyttävästi muotoiltu tuote. Toimintaa jo harjoitettu ammattimaisesti niin hankinta- kuin myyntimielessä. Toiminta selkeästi johdettua. 

Paras Liikeidea: santeridahlia NY 
Pohjoisen Keski-Suomen Ammattiopisto, Äänekoski 

Yritys tuottaa erilaisia 3D-malleja piristämään ja modernisoimaan esimerkiksi yritysten mainontaa. 
Palkintoperusteet: Yritys on lähtenyt liikkeelle käytännön ongelmasta ja tunnistanut hyvin kohderyhmänsä. Markkinassa runsaasti potentiaalia, taloudellinen kannattavuus nähtävissä ja skaalautuvuutta löytyy. 

Paras myyntipuhe: Tanhu.plug NY 

Gradia Jyväskylä, Jyväskylä 

Yritys jälleenmyy “sneakereita”, eli kenkiä. Myyntiin tulee ainoastaan tietyt mallit ja merkit, joilla on jälleenmyyntiarvoa. 
Palkintoperusteet: Uniikkia tarinankerrontaa. Yleisöä herättelevä tyyli. Pilke silmäkulmassa läpi esityksen. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti yrityksen markkinointiosaaminen.  

Lisäksi tapahtumassa palkittiin yrityksiä seuraavissa kategorioissa: 

Paras tuote: Lämpimäks NY 
Jämsän kristillinen kansanopisto, Jämsä 

Yritys myy suomalaisia merinovillapipoja. 
Palkintoperusteet: Ammattimaisesti toteutettu kokonaisuus, jossa vastuullisuus huomioituna. Tuotevalikoimaa löytyy, mutta myös punainen lanka niiden ympärillä. Vahva pohja- ja selvitystyö tuotteissa. Lähteneet oman ongelman ratkaisusta. Hinnoittelu selkeää ja perusteltua. Tuote myös trendikäs. 

Paras palvelu: KJMotors NY 
Gradia Jyväskylä, Jyväskylä 

KJMotors ostaa, kunnostaa ja myy käytettyjä mopoja ja moottoripyöriä. Mopoja ostetaan niin yksityishenkiköiltä kuin yrityksiltäkin. 
Palkintoperusteet: Tuomaristo kiinnitti erityishuomion kiertotalousnäkökulman huomioimiseen. Palvelu ja hinnoittelu ovat hyvin selkeät. Yritys on tutustunut hyvin kohderyhmäänsä ja ottanut palvelun suunnittelussa myös hyvin ennakoivaa näkökulmaa. 

Paras messupiste: Happy Card NY 
Gradia Harju, Jyväskylä 

Yritys myy onnittelukortteja erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Kortit ovat itse suunniteltuja ja Jyväskylässä painettuja. 
Palkintoperusteet: Harmoninen ja kaunis messupiste. Tekijänsä näköinen. Trendikas ja rauhallinen sävymaailma.  

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria seuraavista oppilaitoksista: 

  • Ammattiopisto Spesia, Jyväskylä 
  • Gradia, Jyväskylä 
  • Jämsän Kristillinen Kansanopisto, Jämsä 
  • Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekoski 

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo: 

  • Anne Österberg, OP  
  • Tessa Kettula, Jyväskylä Entrepreneuer Society  
  • Petrikki Tukiainen, Keski-Suomen Yritysidea  
  • Marko Sorri, Yritystehdas 

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. 

Lisätietoja:

Sanna Carp

Aluepäällikkö

Keski-Suomi Aluepalvelut

044 493 7947

[email protected]

Eveliina Linna

Markkinointiviestinnän asiantuntija

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Pohjois- ja Etelä-Savosta neljä NY-yritystä Uskalla Yrittää -finaaliin 2023