JA Worldwide -verkostomme ehdolla vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

14.2.2023 2023Uutiset

Voittoa tavoittelematon JA Worldwide on ehdolla vuoden 2023 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Kansainvälinen, yli sadan järjestön verkosto, oli ehdolla myös viime vuonna, joten JA-yhteisö saa kunnianosoituksen nyt toista kertaa. Nuori Yrittäjyys ry on nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja edistävän JA Worldwiden jäsen.


Nobel-palkinnon saajia voivat ehdottaa vain valtionpäämiehet ja tietyt vaaleilla valitut virkamiehet, yliopistojen professorit valituilta aloilta, entiset Nobel-palkitut sekä muutamat muut merkittävät henkilöt.

JA eli Junior Achievement on perustettu 104 vuotta sitten ja järjestö on nykyisin yksi suurimmista nuoriin keskittyvistä kansalaisjärjestöistä maailmassa. Viime vuonna JA-verkosto tuotti yli 15 miljoonaa työelämään ja yrittäjyyteen liittyvää oppimiskokemusta.

Verkostolla on toimintaa yli 100 maassa. Esimerkiksi Nigeriassa JA kouluttaa nuoria työelämäaiheissa ja järjestön toiminnan on todettu tarjoavan houkuttelevan vaihtoehdon Boko Haramin jäsenyydelle. Entisissä kommunistimaissa JA on ollut ensimmäisiä koulujen toimintaan osallistuvia kansalaisjärjestöjä, joiden oppimissisällöt antavat nuorille tukea ja vastuuta oman tulevaisuuden suunnitteluun. Lähi-idässä JA:n paikallinen brändi tunnetaan nimellä INJAZ (joka tarkoittaa arabiaksi ”saavutus”), ja sen toimintaan osallistuu poikia ja tyttöjä tasapuolisesti ja järjestö pyrkii edistämään nuorten taloudellista itsenäisyyttä.  

Junior Achievement -toimijoiden ekosysteemi kasvattaa myös alumnien verkostoa, mikä synnyttää rajat ylittäviä ystävyyssuhteita. JA Worldwiden näkökulmasta kansainvälinen yhteistyö ja kontaktit ovat juuri sitä, mitä maailmassa tarvitaan: avointa ja uteliasta asennetta eri kulttuureja ja uskontoja kohtaan, kunnioittavaa ja rehellistä vuorovaikutusta sekä rakentavaa lähestymistapaa konflikteihin.

Lue lisää kansainvälisestä tiedotteesta:

JA Worldwide Nominated for the 2023 Nobel Peace Prize

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää 2023: yrittäjyyskilpailun finaaliin jatkaa Kanta- ja Päijät-Hämeestä kolme nuorten perustamaa harjoitusyritystä