JA Worldwide –verkosto ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi

1.2.2022 2022Uutiset

Nobel-ehdokkuus

Meillä on upeita uutisia: kansainvälinen verkostomme Junior Achievement Worldwide on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi! ”Tämä on hieno kunnianosoitus lasten ja nuorten oppimiseen keskittyvälle verkostollemme ympäri maailmaa. Ehdokkuus huipentaa oman yhdistyksemme 20-vuotisjuhlavuoden”, iloitsee toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

JA-verkostoon kuuluu yli 340 paikallista toimistoa 115 maassa. Suomessa toimiva Nuori Yrittäjyys ry on voittoa tavoittelematon järjestö, joka tarjoaa kouluille ja oppilaitoksille maksuttomia yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja harjoittavia oppimisohjelmia. Yhdistys tekee tiivistä yhteistyötä ympäri Suomea opettajien ja rehtorien kanssa. Lisäksi toiminnassa on mukana myös alumneina ja koululähettiläinä toimivia nuoria.

Päivittäisellä työllä on tärkeä merkitys

”Nimitys on hieno tunnustus Junior Achievement -verkoston päivittäiselle työlle, joka antaa nuorillemme konkreettisia tulevaisuustaitoja ja työkaluja rakentaa osallistavampia yhteiskuntia. Nuori Yrittäjyys ry:ssä olemme iloisia voidessamme jakaa tunnustuksen yhdessä verkostomme kanssa”, sanoo toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

Nobel-ehdokkaita voivat ehdottaa vain esimerkiksi eri maiden hallitusten ja parlamenttien jäsenet, yliopiston professorit valituilta aloilta sekä edelliset Nobel-palkitut. JA Worldwide on saanut luvan jakaa tiedon siitä, että verkoston on nimittänyt ehdokkaaksi ansioitunut oikeustieteen ja kansainvälisten suhteiden professori. Professori on vaikuttunut JA-verkoston todella laajasta, maailmanlaajuisesta ulottuvuudesta, nuorten taloustaitojen vahvistamisesta monin keinoin sekä kansainvälisen verkoston kyvystä löytää yhtenäisyyttä monimuotoisuudesta.

”Työmme on ainutlaatuinen yhdistelmä yrittäjyys-, talous- ja työtaitojen kehittämistä, mikä antaa meille mahdollisuuden vaikuttaa yksilöihin, yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Rauha saavutetaan, kun nuorilla on tasavertaisesti mahdollisuus vaikuttaa omaa elämäänsä.”  

”Koko henkilöstömme haluaa kiittää laajaa verkostoamme Suomessa ja toivomme, että tämä uutinen innostaa kumppaneitamme ja ohjelmissamme mukana olevia kouluja jatkamaan yhteistä työtämme lasten ja nuorten sekä oppimisen hyväksi!”, Utriainen summaa.   

Nuorilla on avainrooli tulevaisuuden yhteisöjen rakentamisessa

JA Worldwide kuvailee sivuillaan ehdokkuuden taustaa seuraavasti: Köyhyys ja työttömyys ovat vuosisatojen ajan johtaneet poliittiseen epävakauteen, väkivaltaan ja sotaan. Antamalla nuorille taloudellisesti vaikutusmahdollisuuksia kaikilla mantereilla JA toimii rauhan kanavana. 

”Rauha on mahdollista vain, kun nuorilla kaikissa maissa ja alueilla on taloudellista vaikutusvaltaa. JA Worldwidella on kunnia saada tämä nimitys ja jatkaa työtä sen hyväksi, että kaikilla nuorilla olisi taitoja ja pyrkimystä hyvinvoivien yhteisöjen rakentamiseen. Ensisijainen toivomme maailman monimutkaisimpien ongelmien ratkaisemiseksi on tämän päivän nuorissa, joista tulee huomisen johtajia,” toteaa JA Worldwiden toiminnanjohtaja Asheesh Advani 

Nobelin rauhanpalkinto on yksi viidestä vuosittain jaettavasta Nobel-palkinnosta. Kärkiehdokkaat sekä voittajan valitsee Norjan Nobel-komitea. Palkinto jaetaan Oslossa joulukuussa.  

Nobel-komitea on valinnut voittajiksi henkilöitä huomattavasti useammin kuin organisaatioita, mutta esimerkiksi Lääkärit ilman rajoja -järjestö sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1999 ja UNICEF sai palkinnon vuonna 1965 oltuaan ehdolla ensin useita vuosia. 

Lisätietoja JA Worldwide -verkoston sivulta:

JA Worldwide Nominated for Nobel Peace Prize

Nuori Yrittäjyys ry 

Olemme voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatuksen kärkijärjestö Suomessa. Tarjoamme lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Lukukaudella 20202021 ohjelmiimme osallistui 49 000 lasta ja nuorta. Teemme tiivistä yhteistyötä opettajien, nuorten, päätöksentekijöiden ja yrityselämän edustajien kanssa. Tavoitteenamme on, että kaikilla lapsilla ja nuorilla Suomessa on mahdollisuus harjoitella työelämätaitoja ja tunnistaa omia vahvuuksiaan. Olemme osa kansainvälistä Junior Achievement (JA) -järjestöjen verkostoa.

Seuraavaksi
Vahvistusta oppimisohjelmien puolelle – Noora Bergroth ammatillisen toisen asteen ohjelmavastaavaksi