Euroopan suurimman yrittäjyyskilpailun pääpalkinnot menivät Slovakiaan ja Kreikkaan

15.7.2021 2021Uskalla YrittääUutiset

Nuori Yrittäjyys ry:n Euroopan kattojärjestön, JA Europen, järjestämä vuosittainen yrittäjyyskilpailu kokosi yhteen 40 Euroopan maan parhaat NY-yritykset ja 250 tulevaisuuden tekijää. Gen-E on Euroopan suurin yrittäjyyden festivaalitapahtuma, jonka yhteydessä järjestettävä yrittäjyyskilpailu yhdistää nuoret yläkoulusta korkeakouluun. Tänä vuonna Gen-E järjestettiin virtuaalisesti Liettuan pääkaupungista Vilnasta.

Yrittäjyyskilpailun voittajat julkistettiin palkintogaalassa torstaina 15.7. YK:n virallisena World Youth Skills -päivänä haluttiin kunnioittaa nuorten luovuutta ja resilienssiä kriisin aikana sekä nostaa esiin nuorten ammatillisia taitoja.

Korkeakoulujen EEC-sarjan voitti näkövammaisia uimareita avustava uintisensori Swim.me Kreikasta.

Perus- ja toisen asteen COYC-sarjassa voitti slovakialainen Scribo, jonka liikeideana on vahasta valmistetut valkotaulukynät.

Päivän aikana palkittiin myös Euroopan parhaat yrittäjyyskasvatuksen opettajat. Suomalainen konkariopettaja Jenni Korte oli yksi kymmenestä palkintoehdokkaasta.

Suomea edusti kevään Uskalla Yrittää -finaalin voittanut Luka Väisänen

Suomea edusti COYC-sarjassa juuri yläkoulun päättänyt 16-vuotias Luka Väisänen Jyväskylästä. Väisäsen bisnesidea, eli kierrätettyjen frisbeegolfkiekkojen jälleenmyyminen kestävällä liikeidealla, vakuutti tuomarit kevään Uskalla Yrittää -finaalissa.

Euroopan finaalin nuorin osallistuja ei ottanut paineita EM-kisojen alla, vaan sesonkikausi vierähti bisneksen kasvattamisessa ja uusien yhteistyökumppaneiden hankinnassa. Nuoresta iästään huolimatta Lukalla on jo useamman vuoden kokemus yrittäjyydestä, sillä hän osallistui jo alakoulussa Nuori Yrittäjyys ry:n Pikkuyrittäjät-ohjelmaan.

Luka tsemppareidensa Sanna Carpin ja Virpi Utriaisen kanssa.

Myös epäonnistumisia tulee – ja se on hyvä

”Tämä on ollut huikea oppimismatka. Pääsin vuodenvaihteen jälkeen aika nopeasti kiinni ideaan ja jo semifinaalivoitto tuli puskista. Kevät meni pitkälti siinä, että kävin koulussa ja ostin ja myin kiekkoja. Finaali oli mahtava kokemus ja nyt ollaan tässä. Suurin oppi on ollut oivaltaa miten tärkeää verkostot ovat, satsatkaa niihin. Epäonnistumisia ja vastoinkäymisiäkään ei tarvitse pelätä”, Luka toteaa. 

Lukaa kohti EM-koitosta sparrasivat Nuori Yrittäjyys ry:n Keski-Suomen, Pirkanmaan ja Pohjanmaan aluepäälliköt Sanna Carp, Noora Bergroth ja Nina Ingves sekä NY-alumni Mikko Jaatinen ja ylöjärveläinen – vuoden 2020 EM-finalistiyritys – JALO NY.

”On ollut hienoa nähdä Lukan vahva visio omasta yritystoimesta. Vasta helmikuussa muotonsa saanut NY-yritys sai nopeasti siivet. Kun yrittäjällä on oma tavoite selvänä ja hän on valmis tekemään töitä sen eteen, niin sellaista on ollut ilo sparrata”, toteavat Carp, Bergroth ja Ingves yhteen ääneen.

Finaalipäivä kokosi Jyväskylän Yritystehtaalle pienen, mutta äänekkään kannustusjoukon. Lukan lähipiirin lisäksi mukana oli yhteistyökumppaneita sekä NY-tiimin jäseniä.

”Virtuaalinen tapahtuma on mahdollistanut nuorten verkostoitumisen ympäri Eurooppaa. Nuori Yrittäjyys ry on globaalisti yrittäjyyskasvatuksen ja yrittäjyystaitojen edistämisen kärkijärjestö ja tänä vuonna tapahtuma juhlistaa eurooppalaisten nuorten yrittäjyyskokemuksia Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa (eng. Company Program/Start Up). Tämä yhdistää suuret ikäluokat, x-sukupolven, milleniaalit sekä z-sukupolven koulutuksen ja oppimisen, yrittäjyyden ja työllisyyden äärelle” toteaa NY:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

”Kotimainen brändimme Uskalla Yrittää uudistuu ensi lukuvuonna yrittäjyyden festareiksi, minkä kautta saamme toivottavasti houkuteltua vielä enemmän nuoria yrittäjyyden äärelle”, Utriainen jatkaa.

Suomalainen Jenni Korte yksi Euroopan kymmenestä parhaasta yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijasta

GEN-E -festivaalin palkintogaalassa palkittiin myös ensimmäistä kertaa ansioituneita yrittäjyyskasvatuksen opettajia.

Suomalainen yrittäjyyskasvatuksen konkariopettaja, Etu-Töölön lukion Jenni Korte, valittiin yhdeksi kymmenestä Euroopan parhaasta yrittäjyyskasvatuksen asiantuntijasta. Neljä parasta palkittiin stipendillä. Stipendit menivät kollegoille Ruotsiin, Tanskaan, Saksaan ja Liettuaan.

Jenni Korte on ottanut yrittäjyyskasvatuksen täysin sydämin omakseen, ja aktiivisesti suunnitellut ja toteuttanut erilaisia yrittäjyysopintokokonaisuuksia, pilotoinut omia ja opiskelijoiden ideoimia kursseja. Jennin innokkaasti ympärilleen levittämä yrittäjyyden sanoma on saanut myös muut opettajat Etu-Töölön lukiossa innostumaan yrittäjyyden opettamisesta ja ohjaamisesta. Innostavan yrittäjyyskasvatustoiminnan ansiosta koulussa on erittäin aktiivinen toimintakulttuuri, joka heijastuu niin opiskelijoiden kuin opettajienkin hyvänä kouluviihtyvyytenä.

Jennin opiskelijat menestyvät vuosittain hyvin Vuosi yrittäjänä- ohjelmassa ja Uskalla yrittää -kilpailuissa. Hankalissakin olosuhteissa Jenni on osoittanut sinnikkyyttä ja kekseliäisyyttä uusien ratkaisujen löytäjänä ja mahdollistajana. Pandemiarajoituksetkaan eivät olleet yrittäjyyden esteenä – päinvastoin: Etu-Töölön lukiossa yrittäjyysopintoja valittiin menneenä kouluvuonna ennätysmäärä.

Nuori Yrittäjyys ry tuntee Jennin hänen aloitteellisuutensa ja meille ehdottamiensa yhteistyöprojektien johdosta. Jenni antaa aktiivisesti palautetta, toiveita ja ehdotuksia auttaen näin kehittämään materiaaleja edelleen. Hänellä on vankka kokemuksen tuoma näkemys yrittäjyyskasvatuksesta sekä runsaasti kokemusta yhteistyöstä monenlaisten tahojen, kuten yritysten ja korkeakoulujen kanssa myös kansainvälisesti. Hän jakaa osaamistaan mielellään myös muille opettajille.

Lisätietoja:

Sanna Carp, Keski-Suomen aluepäällikkö: 040 754 1155
Virpi Utriainen, toiminnanjohtaja: 040 701 3038
Luka Väisänen, DiscRelease NY: 044 972 5414

Lisätietoja kilpailusta ja kaikki voittajat.

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Kotipizzan yrityskulttuuri | Tommi Tervanen (Kausi 1, jakso 14)