Uskalla Yrittää -semifinaalikiertue keräsi ennätykselliset 10 000 vierailijaa – Uudeltamaalta 10 paikkaa huhtikuun finaaliin

12.3.2021 2021Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin osallistui 11.3. Uudellamaalla huimat 64 nuorten perustamaa yritystä ja lähes 200 nuorta. Yhteensä virtuaalisia semifinaaleja järjestettiin helmi-maaliskuussa yhdeksän ja Uudenmaan semifinaali päätti upean semifinaalikiertueen. Kokonaisuudessaan yhdeksässä Uskalla Yrittää -semifinaaliin osallistui lähes 400 NY-yritystä, yli 1000 yrittäjää ja Howspace-alustalla vieraili yhteensä yli 10 000 henkilöä.

Tuomaristo valitsi yhdeksän yritystä alueen edustajiksi huhtikuussa järjestettävään finaaliin. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa torstaina 11.3. iltapäivällä. Tapahtumassa vieraili päivän aikana liki 1700 henkilöä.

”Kylmät väreet tästä päivästä ja kuluneesta keväästä. Nuorten energian vastavuoroisuus ja ennakkoluulottomuus kantavat meitä kaikkia. Kiitos opettajille, jotka olette olleet sparraamassa nuoria. Kiitos rehtoreille, jotka olette olleet mahdollistamassa opettajien työn. Kiitokset meidän kumppaneillemme, jotka olette mahdollistamasta meidän työtämme”, hehkutti Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen.

Finaaliin pääsivät Uudeltamaalta:

Uudenmaan semifinaalin voittajat

Paras NY-yritys, perusaste: Hoitohelinät NY. HoitoHelinät NY on yritys Mäntsälästä, joka saattaa lapset turvallisesti ja ajoissa kouluun.
Tuomariston perustelut: Innostunut ja energinen joukkio, joiden ilo välittyy ympärille. Tiimissä tehtävät hyvin jaettu ja osallistuva ote. Perinteinen liikeidea erottautuu monimuotoisuudellaan ja innovatiivisilla lisäpalveluillaan. Pitkäkestoisia asiakkuuksia jo useita. Hinnoittelu ja sen monimuotoisuudet hyvin harkittuja. Asiakkaan tarpeet ja ongelman ratkaisu liikeidean keskiössä. Liiketoiminta on suunniteltua ja muovautunut hienosti matkan varrella. Yrityksen henkilöt ovat vakuuttavia esiintyjiä.

Paras NY-yritys, toinen aste: Tarratohtori NY. Nummelalainen Tarratohtori NY tekee laadukkaita sekä kestäviä kustomoitavia tarroja esimerkiksi omista kuvista tai logoista.
Tuomariston perustelut: Yrityksen liikeidea on kohdannut oikeat yrittäjät ja tuloksia on syntynyt. Yrittäjistä paistaa usko omaan tuotteeseen ja omaan tekemiseen, ja tätä uskoa oli selvästikin vahvistanut jo saavutetut onnistumiset yrityksen toiminnassa. Itse liikeidea ei välttämättä ole kaikista uniikein, mutta se mitä sillä on saatu aikaan vakuutti tuomarit. Nuoret yrittäjät ovat löytäneet oikean markkinan palvelulle, ja se tekee siitä taloudellisesti vahvan. Palvelu on kohderyhmälle sopivan hintainen, ja kuitenkin yrittäjille taloudellisesti kannattava – liiketoiminta on kannattavalla ja kestävällä pohjalla. Markkinointi on onnistunut oikeassa kanavassa (TikTok) ja saavuttanut hyvin kohderyhmän (yli 5 000 seuraajaa). Tuomaristo arvosti erityisesti sitä, että yrityksellä on jo vahvaa liiketoimintaa sekä selkeitä suunnitelmia tulevaisuuteen.

Paras liikeidea, perusaste: A.R.V.I.N matkanjohtaja- ja PR-palvelut NY. Yritys tarjoaa B2B:nä matkanjohtaja- ja PR-palveluita ulkomaalaisille sekä kotimaisille ratsastusmatkatoimistoille. Yrittäjä toimii matkatoimiston ja asiakkaan välisenä kontaktina sekä matkanjohtajana matkoilla.
Tuomariston perustelut: Liikeidea on todettu toimivaksi useasta eri näkökulmasta tarkasteltuna. Asiakkaina useampi toimialansa suuri toimija, joiden kautta liiketoiminnan kasvattamismahdollisuudet merkittävät. Arvi on kyennyt tarjoamaan asiakkailleen selkeästi lisäarvoa uudenlaisella palvelullaan ja kyennyt muuntautumaan ja kasvattamaan toimintaansa myös koronan aikana. Vaikkakin itse palvelun tuottaa Arvi itse, on hänen ympärillään osaava tiimi auttamassa ja neuvomassa. Yrityksen liiketoiminta on kannattavaa.

Paras liikeidea, toinen aste: Nordvi NY. Helsinkiläinen Nordvi NY pyrkii mullistamaan ihmisten tavan pysyä terveenä sekä edistämään heidän kokonaisvaltaista hyvinvointia heidän applikaationsa avulla.
Tuomariston perustelut: Henkilökohtainen sovellus, mitä voi kehittää ja jatkotyöstää. Esiin nostettu ongelma ja ratkaisu, vahva brändi. Helppokäyttöinen tuote kehitetty ja tuotteistettu, myös yhteistyökumppani hankittu, ja suunnitelmissa kansainvälistyminen. Markkinointi, mainonta ja ansaintalogiikka kunnossa. Olemassa ilmaisversio, jotta asiakas voi tutustua tuotteeseen ennen ostopäätöstä. Sovellukseen on helppo lisätä kuvina esim.: ravintoloiden ruokalistat ja treeniohjelmat. Henkilökohtaiset analyysit seurattavana apista.

Paras tuote, perusaste: PehmoParatiisi Ny. Mäntsäläläinen PehmoParatiisi NY myy huovutettuja pehmoleluja, joiden tuotosta menee 20 % uhanalaisten ja ilmastonmuutoksesta kärsivien suojeluun.
Tuomariston perustelut: Ekologinen tuote, jonka ostamalla voi tehdä hyvää eläinten suojelemiseksi. Kotimaisista raaka-aineista valmistettu. Innovatiivinen tapa lisätä lahjoittamista hyvän asian puolesta ja asiakas saa itse konkreettisen tuotteen muistuttamaan hyvästä teosta. Tuotteet ovat hienoa ja taitavaa käsityötä.

Paras tuote, toinen aste: Hattaratta NY. Helsinkiläinen Hattaratta NY tekee suussa sulavia, erikoisen makuisia hattaroita.
Tuomariston perustelut: Yritys tuo iloa, väriä ja vaihtuvia makuelämyksiä arkeen hienosti brändättyjen ja fiksusti pakattujen hattaroiden muodossa. Tuotekehityksessä on edetty fiksusti kuluttajapalautetta kuunnellen. Tuote on jo vähittäismyynnissä ja uusien jakelukanavien työstäminen on hyvässä vauhdissa. Tiimi on kääntänyt korona-ajan markkinointihaasteet voitokseen valjastamalla Tiktokin mediakseen, yrityksellä on siellä jo yli 5000 seuraajaa, 70 000 tykkäystä ja yli miljoona näyttökertaa.

Paras palvelu, perusaste: Karvaturrit NY. Mäntsäläläinen Karvaturrit NY ulkoiluttaa ja hoitaa kiireisten omistajien koiria.
Tuomariston perustelut: “onnellinen koira, onnellinen omistaja” kuvaa hyvin yrityksen hyvin ajankohtaista ja innovatiivista palvelua. Ihmiset ovat viimeisen vuoden aikana hankkineet paljon kotieläimiksi koiria, joten tarvetta Karvaturrit NY:n palveluille tulee olemaan erittäin paljon myös tulevaisuudessakin, kun ihmiset palaavat työpaikoilleen. Koirat ansaitsevat hyvää hoitoa ja yhdessä tekemistä myös arkipäivinä, ja Karvaturrit tarjoavat palvelullaan tähän ratkaisun, jossa kaikki voittaa.

Paras palvelu, toinen aste: Klapit kotiin NY. Helsinkiläinen Klapit kotiin NY myy koivuklapeja pienemmissä erissä helsinkiläisille kuluttaja-asiakkaalle kotiin kuljetettuna.
Tuomariston perustelut: paras palvelu, hyvää draivia porukalla ja rohkeutta toteuttaa asioista. Oli jo tehty myyntiä. Mietitty jo uutta kohdetta ja suunnitelmaa markkinointiin

Paras yhteiskunnallinen yritys: Tarjotar NY. Tarjotar NY Mäntsälästä uusiokäyttää koulun vanhoja tarjottimia.
Tuomariston perustelut: Tarjotar NY on hienosti ottanut tehtäväksi kunnostaa koulun tarjottimia, hiomalla ja maalamalla. Koulut olivat luopumassa puutarjottimista, ja nämä tulevat nyt uusiokäyttöön. Yritys on tehnyt sopimuksen paikallisen kaupan kanssa ja onnistuu sitä kautta myymään tuotteet asiakkaille. Liikeidea on syntynyt vastaamaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden vaatimuksiin ja kunnioittaa laadukkaita materiaaleja. Yrittäjät ovat myös ammattimaisia ja hyvin valmistuneita, joten yrityksellä on kasvumahdollisuuksia.

Yleisön suosikki: FideoHelsinki NY. Helsinkiläinen FideoHelsinki NY tekee videotuotantoa asiakkailleen.

Uskalla Yrittää -finaaliin edenneet yritykset valitsivat Helsingissä ammattitaitoinen tuomaristo:

• Marina Nygård, Martha förbundet
• Otto-Pekka Jurvainen, OP
• Tommi Hämäläinen
• Virpi Lehmusvaara, Tuusulan kunta
• Maria Havia, Fennia
• Juha Kurikka, RockSolid, Mexico
• Mari Laaksonen, Suomen Yrittäjät
• Henna Piilo, Sipoon kunta
• Tuula Antola, Espoon kaupunki

Mukana semifinaalissa oli yli 180 nuorta näistä oppilaitoksista:

• Etu-Töölön lukio
• Hyrylän yläaste
• Keuda
• Kyrkslätts Gymnasium
• Lagstads skola
• Lauttasaaren yhteiskoulu
• Luksia
• Lyceiparkens skola
• Omnia
• Ressun lukio
• Riihenmäen koulu
• Strömborgska skolan
• Vihdin lukio
• Winellska skolan

Finaalin kautta EM-kisoihin Liettuaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 21.-22.4.2021 virtuaalisesti Howspace-alustalla. Valtakunnan paras NY-yritys pääsee edustamaan heinäkuussa Suomea European Company of the Year -kilpailuun Liettuan Vilnaan. Kevään pandemiatilanteen globaali kehittyminen ratkaisee, järjestetäänkö kilpailut paikan päällä vai virtuaalisesti.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Lisätietoja Helsingin semifinaaleista:

Virpi Utriainen
Nuori Yrittäjyys ry
Toiminnanjohtaja
[email protected] , p. 040 701 3038

Semifinaalin NY-yrityksistä löytyy lisätietoa myös tapahtumasivulta klikkaamalla painiketta ”Tutustu mukana oleviin NY-yrityksiin”

Seuraavaksi
Naistenpäivän perinne voi hyvin: Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuvat Citin sparrauksessa