Uskalla Yrittää -kilpailu: Pohjois-Karjalasta ja Savonlinnasta finaaliin kolme nuorten yritystä 

21.2.2023 2023Uskalla YrittääUutiset

Uskalla Yrittää 2023 Pohjois-Karjala & Savonlinna palkitut

Nuori Yrittäjyys ry:n Joensuussa järjestämään Uskalla Yrittää -aluetapahtumaan osallistui 21. helmikuuta 2023 yli 20 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja yli 50 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kolme yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin.

Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa Joensuu Areenalla.

Joensuussa palkittiin innovatiivisia tuotteita ja monipuolisia palveluita

Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset: 

Paras NY-yritys – perusaste: Floral Soap NY
Pielisjoen koulu, Joensuu

Floral Soap NY valmistaa käsintehtyjä kukkaistuoksuisia palasaippuoita. Palkintoperusteet: Yrityksen liikeidea oli syntynyt korona-ajan myötä ja tuotevalikoima oli laaja. Yritys oli selkeästi tunnistanut ekologisen haasteen (muovijätteen vähentäminen) ja lähtenyt tuotteellaan ratkaisemaan sitä. Tämä ympäristönäkökulma tuotiin myös selkeästi esille myyntipisteellä ja myyntipuheessa. Niin yrityksen myyntipiste, tuotevalikoima kuin myyntipuhe yrittäjien yhtenäistä asukokonaisuutta myöten olivat kunnossa: yrityksellä on selkeä ja valmis kokonaisuus.

Paras NY-yritys – toinen aste: Viivi Art NY 
Samiedu, Savonlinna

Yrityksen tuotteita ovat Itse suunnitellut ja piirretyt eläimelliset tuotteet. Palkintoperusteet: Yrityksen liikeidea oli selkeä, hyödynsi hyvin yrittäjän omaa osaamista ja on helposti monistettavissa. Liikeidea oli monipuolinen ja ns. päätuotteen ohelle oli mietitty myös oheismateriaalia. Yrityksellä oli selkeä visio, miten toimintaa kehittää eteenpäin ja myös sen brändin rakentaminen oli hyvässä vauhdissa. Yritys toi myös hyvin esiin toimitusketjun kotimaisuutta.


Paras Liikeidea: LuonnostaLähtöisin NY

Ammattiopisto Samiedu, Savonlinna

LuonnostaLähtöisin NY tuottaa luonnon raaka-aineista rentoutustuotteita. Palkintoperusteet: Yritys on selkeästi tunnistanut asiakaskohderyhmän ja hyödyntänyt luontoa ja luonnonmukaisuutta liikeideassaan. Toiminta on vielä käynnistysvaiheessa, mutta liikeideassa on potentiaalia ja se on helposti kehitettävissä. Yrityksellä oli jo selkeät suunnitelmat tuotekehityksen sekä liiketoiminnan kehittämiseen.

Lisäksi tapahtumassa palkittiin NY-yrityksiä seuraavissa kategorioissa: 

Paras tuote: Floral Soap NY
Pielisjoen koulu, Joensuu

Floral Soap NY valmistaa käsintehtyjä kukkaistuoksuisia palasaippuoita. Palkintoperusteet: Tuote on ekologinen, sen kohderyhmä oli mietitty ja valikoima oli monipuolinen. Tuotteen muotoilu oli kaunis ja se puhuttelee asiakaskuntaa.

Paras palvelu: Artkaaria NY
Riveria, Outokumpu

Artkaaria tarjoaa monitaiteellista ja osallistavaa kulttuuria ja virkistystoimintaa lapsille, vanhuksille ja erityisryhmille. Tarjoamme helposti saavutettavaa esitys- ja työpajatoimintaa. Tuotamme kulttuurista ohjelmaa päivätoiminnan tueksi. Palkintoperusteet: Palvelu vastasi käytännön ongelmaan ja palvelun kohderyhmät oli selkeästi mietitty ja jäsennelty. Palvelu vastasi olemassa olevaan haasteeseen ja puhutteli sosiaalisen vastuullisuuden kautta.


Paras messupiste: Viivi Art NY
 
Samiedu, Savonlinna

Yrityksen tuotteita ovat Itse suunnitellut ja piirretyt eläimelliset tuotteet. ”Tarjoan jokaiselle pienen hetken värittelyä eläimellisen värityskirjani maailmassa. Tuotteisiin kuuluu myös tarroja, kirjanmerkkejä ja postikortteja.” Palkintoperusteet: Messupiste oli selkeä kokonaisuus yrityksen edustajaa myöten ja toi hienosti esille yrityksen brändiä. Visuaalisesti kaunis kokonaisuus, joka toi selkeästi esille niin tuotteen kuin hinnoittelun.

Paras myyntipuhe: Floral Soap NY
Pielisjoen koulu, Joensuu

Floral Soap NY valmistaa käsintehtyjä kukkaistuoksuisia palasaippuoita. Palkintoperusteet: Yritys toi myyntipuheessaan esiin hyvin tuotevalikoimansa ja sen erityispiirteet, kuten luonnonmukaiset raaka-aineet.Myyntipuhe sisälsi kaikki hyvän puheen elementit ja kehotuksen toimintaan. Puhe oli jäsennelty, selkeä ja yhteneväinen kokonaisuus

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria seuraavista oppilaitoksista: 

  • Ammattiopisto Luovi, Liperi
  • Pielisjoen koulu, Joensuu
  • Samiedu, Savonlinna
  • Riveria, Joensuu ja Lieksa

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo:

  • Harri Broman, hallituksen puheenjohtaja, BromanGroup  
  • Pekka Turunen, yritysneuvoja, Itä-Savon Uusyrityskeskus 
  • Petja Haimila, toimitusjohtaja, LempoStore Oy / Pohjois-Karjalan Nuoret Yrittäjät, tuomariston pj.  
  • Satu Malinen, yritysvalmentaja, BusinessJoensuu 
  • Simo Penttinen, Pohjois-Karjalan Osuuspankki  
  • Karoliina Gavrilov, intuitiivinen valokuvaaja 

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänäohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Lisätietoja:

Sanna Räty

Aluepäällikkö

Pohjois-Karjala Aluepalvelut

050 542 2333

[email protected]

Kaisa Huikuri

Viestintä- ja markkinointipäällikkö

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

045 7734 9347

[email protected]

Seuraavaksi
Yritysmentorointi avaa nuorille pääsyn ulos luokkahuoneista – SEB & Etu-Töölön lukio kummikouluyhteistyöhön