Uskalla Yrittää 2023: yrittäjyyskilpailun finaaliin jatkaa Kanta- ja Päijät-Hämeestä kolme nuorten perustamaa harjoitusyritystä 

15.2.2023 2023Uskalla YrittääUutiset

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Hämeenlinnan aluetapahtumaan osallistui 15. helmikuuta 2023 yhteensä 16 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja yli 50 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kolme yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Goodmanissa. 

Hämeenlinnassa palkittiin monipuolisia palveluita 

Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueelta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset: 

Paras NY-yritys – perusaste: Sweet Queens NY 
Padasjoen yhtenäiskoulu, Padasjoki 

Yritys valmistaa ja myy tuoreita leivonnaisia erilaisissa myyntitilaisuuksissa sekä myös asiakkaiden tilauksesta.  
Palkintoperusteet: Yrityksen liikeidea ja tuotevalikoima oli laaja ja siinä oli myös huomioitu tämän päivän trendit. Yrityksen toiminta vaikutti hyvin ammattitaitoiselta, tuote laadukkaalta ja yritys on jo saavuttanut hyvin myyntiäkin tuotteillaan. 

Paras NY-yritys 2. aste: VAPU NY 
Ammattiopisto Tavastia  

Yritys järjestää aktiviteettejä vanhuksille palvelukodeissa.  
Palkintoperusteet: Yrityksen liikeidea on omaperäinen, uskottava jaa vastaa globaaliin ongelmaan, tälle on selkeästi markkinaa olemassa. Kohderyhmä oli hyvin mietitty ja myös myynti/ostoprosessi oli suunniteltu hyvin toteutettavaksi sovelluksen avulla. 

Paras Liikeidea: POSFEED NY 
Hämeenlinnan Lyseon Lukio, Hämeenlinna

Yritys tekee iloista somemarkkinointia yrityksille, jotka kaipaavat lisää näkyvyyttä nuorien keskuudessa ja mainostaa yrityksiä, jotka tukevat kestävää kehitystä. Testailee yritysten palveluita/ tuotteita ja innostaa muita nuoria niiden pariin. 
Palkintoperusteet: Liikeidea oli hyvin suunniteltu, markkina tarvitsee tällaista. B2B-kohderyhmään tuodaan ulottovuus, jossa selkeästi tuottajista on puute. 

Finaalipaikan lisäksi kisan voittajat saivat palkinnoksi mm. 250 euron lahjakortit finaalikustannusten kattamiseksi (Hämeenlinnan Yrittäjät ry yhteistyössä Oma Säästöpankin kanssa 2. asteen voittajalle ja parhaalle liikeidealle), leffaliput ja yritysmentorointia Etelä-Hämeen OP:lta, Yritysmentorointilahjakortit Hämeen yrittäjiltä, Uusyrityskeskukselta, Linnan Kehitys Oy:ltä ja esiintymisvalmennuslahjakortit Maikki Media Oy:ltä. 

Lisäksi tapahtumassa palkittiin NY-yrityksiä seuraavissa kategorioissa: 

Paras tuote/Paras palvelu: Some Shoot NY 
Hämeenlinnan Lyseon Lukio, Hämeenlinna 

Some Shoot NY tuottaa materiaalia yrityksien sosiaaliseen mediaan. Palveluihin kuuluu kuvaus ja kuvien käsittely. Yritys tekee myös lyhyitä videoita sosiaalisiin medioihin (tiktok, reels).  
Palkintoperusteet: Tuote vastasi käytännön ongelmaan ja kokonaisuus oli selkeästi mietitty. Tuotteen hinta-laatusuhde oli hyvä ja tuote oli valmis ostettavaksi. Tuoteperheettä on mahdollisuus monipuolistaa. 

Paras messupiste: Glowingnails NY 
Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna  

Yritys myy itsekoristeltuja kynsiä. Otamme huomioon mahdolliset asiakkaiden kynsi toiveet. “Haluamme tämän yrityksen kautta toteuttaa omia taitojamme ja miellyttää asiakkaitamme.” 
Palkintoperusteet: Messupisteen ilme oli yhtenäinen ja erottui massasta. Myös värimaailma oli mieitty sopivaksi tuotekategorialle. Messupiste puhutteli myös asiakaskuntaa, sillä tuomariston oli vaikea päästä haastattelemaan kilpailijoita asiakasmäärän vuoksi. 

Paras myyntipuhe: Some Shoot NY 
Hämeenlinnan Lyseon Lukio, Hämeenlinna 

Yritys tuottaa materiaalia muiden yritysten sosiaaliseen mediaan. Palveluihin kuuluu kuvaus ja kuvien käsittely. Yritys tekee myös lyhyitä videoita sosiaalisiin medioihin (tiktok, reels).  
Palkintoperusteet: Yritys toi myyntipuheessaan esiin tunnistetun ongelman, johon heillä oli selkeä ratkaisu. Myyntipuhe sisälsi kaikki hyvän puheen elementit ja kehotuksen toimintaan. Puhe oli jäsennelty, selkeä ja idea oli helposti ostettavissa. 

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria seuraavista oppilaitoksista: 

 • Ammattiopisto Tavastia, Hämeenlinna 
 • Hämeenlinnan lyseon lukio, Hämeenlinna 
 • Padasjoen lukio, Padasjoki 
 • Padasjoen yhtenäiskoulu, Padasjoki 

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo: 

 • Marko Ahtiainen, toimitusjohtaja, Uusyrityskeskus  
 • Tuuli-Elina Andersén, kehitysjohtaja, Maikki Media Oy 
 • Meiju Honkavuori, Hämeen Yrittäjät 
 • Ville Immonen, asiakkuuspäällikkö, OP  
 • Niklas Lähteenmäki, elinvoimajohtaja, Hämeenlinnan kaupunki 
 • Niina Ranimaa, Hämeenlinnan Yrittäjät & hallituksen puheenjohtaja, Arvokiinteistöt Tawastia Oy  
 • Ville Viholainen, yrityskoordinaattori, Linnan Kehitys Oy 

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. 

Lisätietoja:

Iida Selonen
Iida Selonen

Aluepäällikkö

Kanta-Häme Aluepalvelut

044 330 4872

[email protected]

Eveliina Linna

Markkinointiviestinnän asiantuntija

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: Kainuun alueelta finaaliin jatkaa neljä NY-yritystä