Uskalla Yrittää 2022: Pohjois-Karjalan sekä Pohjois- ja Etelä-Savon tapahtumasta neljä NY-yritystä finaaliin

16.2.2022 2022Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui 16. helmikuuta virtuaalisesti 22 nuorten perustamaa yritystä ja yli 40 nuorta. Neljä NY-yritystä jatkaa matkaansa huhtikuussa järjestettävään finaaliin. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa.

Finaaliin edenneet NY-yritykset Pohjois-Karjalasta:

Paras NY-yritys: Viilee NY
Koulu: Pielisjoen koulu, Joensuu
Yritys valmistaa ja myy itsetehtyä jäätelöä. Tuomaristo painotti perusteluissaan hyvää tiimihenkeä, tekemisen meininkiä ja mahdollisuutta laajentaa oikeaan yritystoimintaan.

Finaaliin edenneet NY-yritykset Pohjois-Savosta:

Paras NY-yritys: Long Cat Studios NY

Koulu: Savon ammattiopisto, Kuopio
Yritys suunnittelee ja myy eläinhahmoasusteita ja -piirustuksia. Tuomaristo kehui yrityksen uniikkia osaamista, laadukasta tuotetta ja potentiaalia sekä kansallisille että kansainvälisille markkinoille.

Finaaliin edenneet NY-yritykset Etelä-Savosta:

Paras NY-yritys, perusaste: FIXI NY

Koulu: Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli
Yritys ottaa vastaan käytettyjä polkupyöriä, kunnostaa ne ja myy enemmän tarvitseville. Tuomaristo antoi kiitosta konkreettisesta palvelusta, kiertotalouden huomioimisesta ja palvelukohtaisesta hinnoittelusta.

Paras NY-yritys, toinen aste: Tokeni NY

Koulu: Mikkelin Lukio
Yritys tuottaa Z-sukupolvelle kohdennetun sosiaalisen median brändäyksen, sisällöntuotannon ja digimarkkinoinnin palvelua. Tuomariston palkintoperusteissa nousivat esiin erityisesti yrittäjän into, toiminnan jatkuvuus ja kansainväliset suunnitelmat.  

Semifinaalissa palkittiin lisäksi Pohjois-Karjalasta seuraava yritys:

Paras liikeidea: Kristallikoru NY

Koulu: Pielisjoen koulu, Joensuu
Yritys valmistaa ja myy itse tehtyjä persoonallisia koruja. Tuomaristo perusteli valintaansa eheällä kokonaisuudella, tasavertaisella tiimillä ja hyvällä katerakenteella.

Tuomaristo

Uskalla Yrittää -semifinaalissa palkitut ja finaaliin edenneet yritykset valitsi Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaalissa ammattimainen tuomaristo:

 • Janne Pakarinen, Business Joensuu
 • Mari Karjalainen, WTF Productions Oy
 • Simo Penttinen, OP
 • Sirpa Muiniekka, Savon ammattiopisto
 • Laura Muhonen, Punkaharjun Kuljetus Muhonen Oy

Pohjois-Karjalan sekä Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui nuoria kuudesta oppilaitoksesta:

 • Savon ammattiopisto, Kuopio
 • Rantakylän yhtenäiskoulu
 • Pielisjoen koulu
 • Mikkelin lukio
 • Riveria, Outokumpu
 • Riveria, Joensuu

Lisätietoa Pohjois-Karjalan sekä Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaaliin osallistuneista NY-yrityksistä löytyy tapahtuman virtuaaliselta messualustalta Howspacesta.

Finaalin kautta EM-kisoihin Tallinnaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 27.–28.4.2022 Helsingissä. Valtakunnan parhaat NY-yritykset pääsevät edustamaan Suomea heinäkuussa Gen-E -kilpailuun Viron Tallinnaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuu satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. JA Worldwide -verkosto on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätietoja Pohjois-Karjalan, Pohjois- ja Etelä-Savon aluefestivaalista ja semifinaalista:

Pohjois-Karjalan aluepäällikkö:
Sanna Räty
[email protected], 050 542 2333

Pohjois-Savon aluepäällikkö:
Jari Ukkonen
[email protected], 050 4775 588

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää 2022 -festivaali: Kanta-Hämeestä ja Päijät-Hämeestä finaaliin jatkavat yritykset Elvil NY ja Taival NY