Uskalla Yrittää 2022: Kainuusta, Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta finaaliin yhteensä kahdeksan NY-yritystä

24.2.2022 2022Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan virtuaaliseen aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui 24. helmikuuta yhteensä 50 nuorten perustamaa NY-yritystä ja yli 120 nuorta. Tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kahdeksan yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa järjestettävään finaaliin. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa.

Kainuusta finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys: Lehtarin liikunnattajat NY
Koulu: Lehtikankaan koulu
Yritys järjestää liikunnallisia pop-up -tapahtumia koulun nuoremmille oppilaille ja tarjoaa siten lapsille edullisen mahdollisuuden osallistua liikuntatapahtumiin. Tuomaristo kiitti yritystä hyvästä asenteesta, tiimityöstä ja muutosvalmiudesta. Liikeidea on noussut omasta lapsuudesta ja muokattu koronarajoitusten mukaisesti. Yrityksen markkinointi toimii ja mukaan on neuvoteltu myös sponsori.

Paras liikeidea: Pihatyötaituri NY
Koulu: Lehtikankaan koulu
Yritys tarjoaa laaja-alaisesti pihatyöpalveluita, polttopuita, puusta valmistettuja käsitöitä sekä renkaiden vaihtoa. Yritys kertoo ottavansa vastaan myös erikoistilauksia käsitöistä, ja toteuttavansa niitä parhaansa mukaan. Tuomaristo kehui yritystä monipuolisesta palvelutarjonnasta, asiakkaiden tarpeisiin vastaamisesta ja sesonkien huomioimisesta. Tuotteet ja palvelut on yhdistetty, laajentumismahdollisuudet on huomioitu ja yrittäjähenkisyys on hyvällä tasolla.

Lapista finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys: SALSTREET NY
Koulu: Ammattiopisto Lappia, Tornio
SALSTREET NY kertoo olevansa uuden sukupolven tasokas katuvaatemerkki Lapista rinteeseen, skeittiparkkiin tai arkeen. Ekologisuus kuuluu hintaan, sillä yrityksen paidat on valmistettu 100-prosenttisesti kierrätetystä tekstiilijätteestä. Tuomaristoon teki vaikutuksen hyvä asenne ja halu yrittäjyyteen. Yrityksellä on laadukas tuote ja halu laajentaa toimintaa paidoista myös muiden tuotteiden valmistukseen. Yrityksellä on hyvä yhteistyökumppani, myyntiä sosiaalisesta mediasta ja tavoitteet oikeassa yrittäjyydessä.

Pohjois-Pohjanmaalta finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys (perusaste): Silmu NY
Koulu: Kempeleen kirkonkylän koulu
Yritys valmistaa kauniita ja käytännöllisiä rusettipantoja sekä tuttinauhoja 1–4-vuotiaille lapsille. Tuotteiden tilaus tapahtuu Instagramin kautta. Tuomaristo vaikuttui hyvästä tuotteesta, mietitystä hinnoittelusta ja visuaalisesti loistavasta kokonaisuudesta. Hyvä tiimi, upeaa esiintymisvarmuutta ja reipasta tekemistä hymy kasvoilla.

Paras NY-yritys (toinen aste): Become Rich or Die Trying NY
Koulu: Oulun seudun ammattiopisto, Kaukovainio
B.R.O.D.T on vaatebrändi, joka kuvaa yrittäjiensä ajatusmaailmaa. Sen yritysesittelyssä esiin nousevat sanat ekologinen, vegaani, uniikki ja eksklusiivinen, näkemys, elämäntapa ja kohtalo. Tuomaristo nosti perusteluissaan esiin hyvän yrityspitchauksen ja hyvät kommunikaatiotaidot, iloisen tekemisen meiningin sekä hyvin huomioidut tulevaisuuden mahdollisuudet.

Paras tuote: Leluksi NY
Koulu: Reisjärven kristillinen opisto
Yritys valmistaa laadukkaita leluja suomalaisesta koivuvanerista. Tuomaristo kiitti yritystä hienosta, itse kehitetystä tuotteesta. Myynti toimii, pakkaus on huoliteltu ja tulevaisuuden mahdollisuuksia on pohdittu.

Paras palvelu: AutoClean NY
Koulu: Oulunsalon lukio
Yritys tarjoaa erilaisia autonpesupalveluita asiakkaiden toiveiden mukaan. ​Palveluihin kuuluvat muun muassa auton sisä- ja ulkopuhdistus sekä renkaidenvaihto.​ Tuomaristo antoi kiitosta erityisesti tarkkaan mietitystä palvelukokonaisuudesta sekä kestävän kehityksen huomioimisesta.

Paras liikeidea: North Style NY
Koulu: Oulun seudun ammattiopisto, Kaikuvainio
Yritys ostaa käytettyjä farkkutakkeja ja -liivejä, kunnostaa ja kustomoi ne omalla tyylillään.  Tuomariston perusteluissa korostuivat hyvä liikeidea ja trendikäs tuote sekä liiketoiminnan ekologisuus.

Valinnat ratkaisi arvovaltainen tuomaristo

Uskalla Yrittää -semifinaalissa palkitut ja finaaliin edenneet yritykset valitsi Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan aluefestivaalissa ammattimainen tuomaristo.

Kainuu:

 • Anu Tervonen, Kainuun Yrittäjät
 • Anni Yli-Lonttinen, Kajana Club
 • Anna-Kaija Hurskainen, Brandana

Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi:

 • Tiina Haapaniemi, Business Oulu
 • Heikki Keränen, Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut
 • Mikko Perälä, School of Gaming, yrittäjä
 • Sebastian Stenfors, Stenfors Oy, yrittäjä ja Oulun Yrittäjien hallituksen varapuheenjohtaja

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui nuoria yhdeksästä oppilaitoksesta:

 • Ammattiopisto Lappia, Tornio
 • Kajaanin lyseo
 • Kempeleen kirkonkylän yhtenäiskoulu
 • Koulutuskeskus Brahe
 • Lehtikankaan koulu
 • Nivalan lukio
 • Oulunsalon lukio
 • Oulun seudun ammattiopisto, Kaukovainio
 • Reisjärven kristillinen opisto 

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman virtuaalisella messualustalla.

Finaalin kautta EM-kisoihin Tallinnaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 27.–28.4.2022 Helsingissä. Valtakunnan parhaat NY-yritykset pääsevät edustamaan Suomea heinäkuussa Gen-E -kilpailuun Viron Tallinnaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuu satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. JA Worldwide -verkosto on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätietoja Kainuun, Lapin ja Pohjois-Pohjanmaan aluefestivaalista ja semifinaalista:

Satu Labigne
aluepäällikkö
040 132 0383
satu.labigne [at] nuoriyrittajyys.fi

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Nuoret muuttuvassa maailmassa | Petri Rajaniemi (Kausi 2, jakso 7)