Uskalla Yrittää 2022 -festivaali: Pirkanmaalta huhtikuiseen finaaliin jatkaa kuusi NY-yritystä

21.2.2022 2022Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun Pirkanmaan aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui 21. helmikuuta virtuaalisesti 16 uutta nuorten perustamaa NY-yritystä ja lähes 50 nuorta. Tuomaristo valitsi kuusi yritystä alueen edustajiksi huhtikuun lopussa järjestettävään finaaliin. Nuoret yrittäjät esittelivät toimintaansa virtuaalisessa semifinaalitapahtumassa Howspace -alustalla.

Finaaliin edenneet NY-yritykset

Paras NY-yritys: Luovia NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Luovia NY on yritys, joka valmistaa erilaisia tuotteita, kuten korvakoruja, roskiin menevästä kertakäyttömuovista. Tuomaristo kiitti yritystä hiotusta kokonaisuudesta. Markkina on hyvin tunnistettu, ekologinen muovinkierrätys on otettu huomioon ja yrityksen mainoskampanja on ammattimaisesti toteutettu.

Paras NY-yritys, kunniamaininta: Pirkan Pihat NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Pirkan Pihat NY tekee monenlaisia pihanhuoltotöitä Pirkanmaan alueella. Tuomaristo korosti perusteluissaan konkreettista palvelua, laajaa käyttäjäryhmää ja yhteiskunnallisesti hyviä arvoja.  Yritys on ollut koko toimintansa ajan aktiivinen ja toimii kuin oikea yritys. Tiimillä on hyvä asenne, ja kysyntä yrityksen palveluille on kovaa.

Paras liikeidea: Taima NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Taima NY valmistaa makrame-korvakoruja, joilla se haluaa viestiä, että pienilläkin asioilla voi saada suuria muutoksia aikaan. Tuomaristoon teki vaikutuksen innovatiivinen, omaperäinen ja asiakaslähtöinen liikeidea, jonka taustalla on tarkoitus tuottaa asiakkaalle hyvää mieltä. Asiakkaat ovat olleet mukana yrityksen tuoteprosessissa alusta asti.

Paras tuote: Lucent NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Lucent NY myy kynttilähävikistä sekä Suomesta tilatuista raaka-aineista valmistamiaan koriste- ja tuoksukynttilöitä. Tuomaristo vaikuttui tuotteiden lukumäärästä, hyvin mietitystä hinnoittelusta ja tuotteiden hyvästä myynnistä. Myös sosiaalinen media on otettu onnistuneesti käyttöön tuotteiden markkinoinnissa.

Paras palvelu: Mystery NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Mystery NY valmistaa Mystery boxeja ja tuunattuja vaatteita. Jokainen laatikko sisältää itse tuunattuja vaatteita sekä muita yllätyksiä ja toteutetaan ainutlaatuiseksi asiakkaan toiveiden mukaan. Yritys sai tuomaristolta kiitosta muun muassa selkeästä hinnoittelusta ja asiakkaan osallistamisesta tekemiseen.

Paras Pitch Deck: Rivo NY
Koulu: Ylöjärven lukio
Rivo NY on katumuotivaatteita valmistava vaateyritys, jonka yritysesittelyssä todetaan, että melkein kaikki sen vaatteet on testattu eläimillä, mutta tähän mennessä ainakaan, eivät vaatteet ole niille mahtuneet. Tuomaristo perustelee valintaansa omaperäisellä, erottuvalla ja rohkealla esittelyllä. Yritys on onnistunut hyvin kuvaamaan valtavirrasta poikkeavan tyylinsä viestiä ja tehdä liiketoimintaa.

Valinnat ratkaisi arvovaltainen tuomaristo

Uskalla Yrittää -semifinaalissa palkitut ja finaaliin edenneet yritykset valitsi Pirkanmaan aluefestivaalissa ammattimainen tuomaristo:

  • Marko Lehtimäki, Uusyrityskeskus Ensimetri
  • Anna Heinilä, Osuuspankki
  • Eero Herranen, yrittäjä, vaikuttaja
  • Otto Rantanen, NY-alumni
  • Reijo Karppinen, Dynaset Oy
  • Milana Itäpää, NY-alumni
  • Juha Herrainsilta, Fennia

Pirkanmaan aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui nuoria kolmesta oppilaitoksesta:

  • Tampereen yliopiston normaalikoulun lukio
  • Ylöjärven lukio
  • Tampereen palvelualan ammattiopisto

Pirkanmaan aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman virtuaalisella messualustalla Howspacessa

Finaalin kautta EM-kisoihin Tallinnaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 27.–28.4.2022 Helsingissä. Valtakunnan parhaat NY-yritykset pääsevät edustamaan Suomea heinäkuussa Gen-E -kilpailuun Viron Tallinnaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuu satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. JA Worldwide -verkosto on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätietoja aluefestivaalista ja semifinaalista: 

Riikka Lehtinen
alueverkoston päällikkö
041 545 0800
riikka.lehtinen [at] nuoriyrittajyys.fi

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Kaikki työnhausta ja rekrytoinnista | Saana Rossi (Kausi 2, jakso 6)