Suomen mestaruudet Hämeenlinnaan, Ouluun ja Turkuun Uskalla Yrittää -finaalista

12.5.2019 Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämässä valtakunnallisessa Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin torstaina Suomen parhaat NY-yritykset.

Helsingissä käydyssä finaalissa oli mukana yli 200 nuorta ja heidän perustamansa 74 NY-yritystä. Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia NY-yrityksiään, peruskoulun 9. luokalla tai toisella asteella (lukio ja ammattiopistot). Korkeakouluissa vastaava ohjelma on NY Start Up. Finaali on näiden ohjelmien Suomen mestaruuskilpailu.

Kolmestakymmenestä liike-elämän ammattilaisesta koostunut tuomaristo seurasi, haastatteli ja arvioi nuorten yrityksiä kahden finaalipäivän ajan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma täyttää tänä vuonna kunnioitettavat sata vuotta. Yrittäjyyskasvatusohjelman aikana nuoret oppivat mm. uskallusta esiintyä, ryhmätyötaitoja, yrittäjämäistä asennetta ja taloudenhallintaa. . Tänä lukuvuonna kaikissa NY-ohjelmissa on ollut mukana yli 43 000 lasta ja nuorta.

Paras perusasteen yritys

Avot NY
Hämeenlinna, Nummen yhtenäiskoulu

”Pakkaamme kaupassa käyneiden ihmisten ostokset ja autamme kantamaan raskaat kassit asiakkaan autolle. Avot NY on suomalaista asiakaspalvelua parhaimmillaan.”

Konsepti kunnossa. Tiimin roolit selkeät. Yrityksen jatkuvuus on mietitty ja tiedossa. Liikeideassa yhdistyy asiakaskokemus ja myynti. Skaalautuva liiketoiminta, jota on mahdollista myydä eteenpäin. Nuorten työllistämisen asialla.

Perusasteen paras yritys pääsee viettämään päivän Microsoftilla sekä tutustumaan yrityksen toimintaan ja kulttuuriin.

 

Paras toisen asteen yritys

Belle Maison NY
Oulu, Oulun seudun ammattiopisto

”Valmistamme sisustustuotteita betonista ja puusta. Osa materiaaleistamme on rakennustyömaiden ylijäämätavaraa.”

Hyvin brändätty tuote. Monipuolinen tiimi. Mahtava tuotekehitys ja tuotteistus.

Toisen asteen paras yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Lillessä, Ranskassa heinäkuussa.

Paras korkea-asteen yritys

Cuitu NY
Turun yliopisto

”We want to create a detour from the self-destructive textile industry to more conscious consuming. We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations.”

Vahva tiimi monella alalla. Tavoitteena oikea kansainvälinen kasvu. B2C malli aukesi hyvin, tehdään tuotteita myyntiin. Kielitaito ja brändiosaaminen vahva.

Korkea-asteen paras yritys edustaa Suomea Start Up -ohjelman EM-kilpailuissa Oslossa, Norjassa kesäkuussa.

 


Paras myyntitiimi (perusaste)

OhYes Drinks UF
Porvoo, Lyceiparkens skola 

“We are a company that produces and sells healthier soda-alternatives than what are available in stores. What makes our products interesting is that we do not use any artificials such as colorants or preservatives in our drinks and our flavours are all natural, which is uncommon in the soda industry.”

Myynnin kokonaisvaltaisuus. Ymmärtävät verkostoitumisen tärkeyden. Muistettavat yrittäjät. Rohkea lähestymistapa ja valmiudet kansainvälisille markkinoille. Vahva kokonaiskonsepti ja tilannetaju.

Paras myyntitiimi (toinen aste)

Pylmi Services NY
Vantaa, Sotungin lukio

”Henkilöstöpalvelualan yritys, joka tarjoaa palveluitaan niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin tarvittaessa jopa lyhyellä varoitusajalla. ”

Vahva ulosanti, hyvä tuotekerronta, vakuuttava tuote osaaminen ja asiakkaan kuuntelu.  

Paras myyntitiimi (korkea-aste)

Hempee NY
Turku, Humanistinen ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Åbo Akademi

Hyvä dialogi tiimissä, rohkea ja kreisi idea, pointsit siitä ja että uskaltavat esitellä ideaa,olivat todella innokkaita, selkeä tuote ja idea miten lähteä markkinoille, mahdollinen todellinen markkina, miten tehdään ”likaisesta” asiasta hempeää ja hyväksyttävää.

Erikoispalkinto:
Paras yksinyrittäjä by OP Kevytyrittäjä ja Suomen Uusyrityskeskukset

Kahvipöllö UF (Ung Företagsamhet)
Pietarsaari, Jakobstads gymnasium

”En prenumerationstjänst av kaffe: kaffe anländer hem till kunden en gång i månaden.”

Paras messupiste

Kahvipöllö UF 

Loppuun asti mietitty messuosasto joka ilmensi yrittäjän hienoa liikeideaa. Mainio rekvisiitta, joka tuki yrityksen brändiä. Ständi tuki mainiosti viestintää. Kohtelias ja luonteva esiintyminen ständillä. Monipuolisesti käytetty kaikkia aisteja houkuttelemaan asiakkaita.  100m päästä näki, mitä ständillä myydään. Selkä kokonaisuus.

Paras tuote

Celo NY
Joensuu, Riveria ammattiopisto

”Valmistamme ympäristöystävällisiä ja skandinaavisen tyylisiä uurnia hautaustoimistoille, pieneläintuhkaamoille sekä yksityishenkilöille.”

Hyvin toteutettu tuote, jolla selkeä kysyntä ja myyntiä.  Tuotteen katerakenne on kunnossa vaikka hinnoittelu olikin edullista.

Paras yritysesittely (perusaste)

Ekoplastic Finland NY
Tuusula, Hyrylän yläaste

”Myymme meristä kerätystä muovijätteestä valmistettuja kestokasseja kaupoille sekä muille toimijoille. Korostamme toiminnassamme ekologisuutta, kestävää kehitystä sekä ympäristöarvoja.”

Selkeä visuaalinen ilme, esitys oli hyvin harjoiteltu ja selkeä, roolien vaihdot luontevia.

Paras yritysesittely (toinen aste)

Tihkuna NY
Helsinki, Stadin ammattiopisto

”Tihkunassa toimii kaksi muotiteollisuuden ympäristöhaitoista huolestunutta vaatetusompelijaopiskelijaa. Yrityksemme tärkeimmät arvot ovat ekologisuus, laatu ja toimivuus. Suunnittelemme, kaavoitamme ja ompelemme tuotteemme itse Helsingissä. Valmistamme tuotteemme zero waste -periaatteella eli siten, ettei roskiin päädy mitään.”

Vahvasti tunteisiin vetoava esitys, herättää kiinnostuksen. Yritykseen ja sen tuotteisiin. Kertoi toiminnastaan mielenkiintoisella ja tunteisiin vetoavalla tavalla. Rauhallinen ja varma esitys. Tekniikkaa oli hyödynnetty tukemaan esitystä ja hieno video herätti kiinnostuksen. Herätti halun ostaa tuote. Yrityksen arvot tulivat selkeästi esille.

Paras yritysesittely (korkea-aste)

Cuitu NY
Turku, Turun yliopisto

”We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations. We also offer B2B-services by scouting new material innovators and helping them to commercialize their products.”

Hyvä tekninen toteutus,. Esitys oli hyvin harjoiteltu, valmisteltu ja selkeä. Esitys vakuutti: tätä ostettaisiin. Yritys on monella tavoin pitkällä liikeidean kehittämisessä. Olemassa olevat markkinat ja selkeä tarve tekstiiliteollisuudessa. Kansainvälinen kiinnostus.

Paras myyntipuhe

Avot NY
Hämeenlinna, Nummen yhtenäiskoulu

Tykätyin sosiaalisen median julkaisu

Keliaakikon Unelma NY
Iisalmi, Ylä-Savon ammattiopisto

”Valmistamme erilaisia gluteenittomia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Nimensä mukaan toteutamme siis keliaakikoiden unelmat, eli käytännössä me valmistamme ne leivonnaiset, mitä he eivät koskaan uskoneet saavansa!”

SEB Care for Ambition

Sportti Sitters NY
Tampere, Varalan Urheiluopisto

”Sportti Sitters NY tarjoaa liikunnallista lastenhoitoa. Meillä on aktiivisuustakuu. Käytännössä tämä tarkoittaa että jätämme tietokoneet ja kännykkäpelit hetkeksi nurkkaan ja leikimme ja pelaamme yhdessä kotona, ulkona tai mahdollisuuksien mukaan lähialueen liikuntatiloissa.”

Elo Paras Innovaatio

Whaly NY
Lahti, Lahden ammattikorkeakoulu

”Our company provides you with a perfect solution. Safe, unique and modern, Whaley will ensure perfect sleeping environment for your baby , while still delivering sustainable, ethical and beautiful choice.”

Olemassa oleva markkina ja valmis tuote, hyvän näköinen tuote, tarina tuotteen taustalla, inspiroiva design, ekologisuus, turvallisuus, kauneus samassa paketissa.

Fennia Paras palvelu

Löylypojat NY
Jyväskylä, Gradia

”Tarjoamme kokonaisvaltaista palvelupakettia kiuaskivien vaihtoon puu- ja sähkölämmitteisiin kiukaisiin koosta ja mallista riippumatta. ”

Yksinkertainen, selkä ja hyvin toteutettu konsepti. Uudenlainen palvelu. Markkinat on olemassa ja toistuva tarve. Ständi, viestintämateriaali ja palvelualttius heijastui koko tiimistä. Yrityksen palveluiden kuvaus hyvin toteutettu. Hyvä asiakaspalvelu.

Taaleri Special Award: Taaleri luola

Avot NY
Hämeenlinna, Nummen yhtenäiskoulu

Cuitu NY
Turku, Turun yliopisto

OhYes Drinks UF
Porvoo, Lyceiparkens skola  

Luurihuolto NY
Vihdin lukio, Nummela

”Huollamme puhelimia ammattitaitoisesti, edullisesti ja nopeasti. Rikkinäinen näyttö tai vaikka vanha akku huolletaan alle tunnin sisällä!” 

Tihkuna NY
Helsinki, Stadin ammattiopisto

Täällä lisää kuvia voittajista

Tutustu tästä nuorten yrityksiin

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ry palkitsi vuoden NY-opettajat