Semifinaalit tulevat – alumnin kootut vinkit semifinalisteille

15.1.2021 2021Uskalla Yrittää

Suomen merkittävimmän nuorten yrittäjyyskilpailun Uskalla Yrittää -semifinaalit toteutuvat tänä keväänä upeassa virtuaaliympäristössä, jossa nuoret NY-yrittäjät pääsevät esittelemään Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa perustettuja yrityksiään virtuaalisilla messupisteillä. Täysin uusi toteutustapa mahdollistaa messuvierailut yli maakuntarajojen, ja vieraat pääsevät kannustamaan nuoria tulevaisuuden lupauksia ympäri Suomen vain yhden klikkauksen päästä. Messuvierailujen lisäksi jokainen semifinaali huipentuu suoraan live-lähetykseen, jossa kuullaan inspiroivia puheenvuoroja ja palkitaan alueiden parhaat NY-yritykset. Kaikki tämä tapahtuu Howspace-virtuaalialustalla, joka mahdollistaa vuorovaikutuksellisen tapahtumakokemuksen etätoteutuksena. 

Vaasan semifinaalin voittajat vuodelta 2020


Yhdeksään virtuaaliseen semifinaaliin odotetaan satoja osallistujia
 

Keväällä 2021 järjestetään yhteensä 9 virtuaalista semifinaalitapahtumaa, joista valitaan 60 NY-yritystä edustamaan omaa aluettaan huhtikuussa järjestettävään valtakunnalliseen Uskalla Yrittää -finaaliin. Viime vuonna semifinaaleihin osallistui yhteensä yli 450 nuorten pyörittämää harjoitusyritystä ja 1300 nuorta NY-yrittäjää eri puolilta maata. Uskalla Yrittää -semifinaalit järjestää Nuori Yrittäjyys ry ja yhdistyksen aluetoimistot eri puolilla Suomea.

Vuosi yrittäjänä opetti paljon sellaista, mitä muualta olisi ollut vaikea oppia 

Kysyimme Vuosi yrittäjänä -ohjelman alumnilta ja NY-alumnien hallituksen tiedottajalta Elsa-Maria Oksaselta, millaisia kokemuksia hänelle jäi Uskalla Yrittää -semifinaaleista.  

Kävin Vuosi Yrittäjänä -ohjelman (VY) vuosina 2018–2019 osana yläkouluni yrittäjäyyskasvatusohjelmaa. Mukaan lähtiessäni minulla ei ollut juurikaan odotuksia, ja tuleva vuosi jännitti, varsinkin kun koitokseen lähti yksin. Vuodesta tulikin ikimuistoinen, ja se opetti paljon sellaista, mitä muualta olisi ollut vaikea oppia. VY-ohjelma oli loistava ensikosketus yrittäjyyteen, ja sen ansioista yrittämisen kynnys tulevaisuudessa on todennäköisesti matalampi, sillä nyt Vuosi yrittäjä -ohjelman ansioista minulta löytyy käsitys siitä, mitä yrittäminen on.

Elsa-Maria Oksanen osallistui Uskalla Yrittää -kilpailuun vuonna 2019.


Semifinaali
 olikin hauska myyntitapahtuma  

Semifinaalit ovat olennainen osa vuotta yrittäjänä, ja Elsalle semit ovatkin jääneet mieleen yhtenä vuoden kutkuttavimpana päivänä. Vaikka myyntityötä tehtiinkin ympäri vuoden, koko vuoden työ kulminoitui semeihin. Aamun jännitys kuitenkin helpottui, kun huomasin semifinaalin olevan enemmänkin hauska myyntitapahtuma, kuin jännittynyt kilpailutilanne, vaikka pieni jännitys kuuluu asiaan. Kevyt jännitys usein parantaa suoritusta! Semejä ei siis kannata panikoida, vaan ottaa kaikki ilo irti, jotta omaa NY-vuotta voi muistella iloisin mielin vielä monta vuotta kokemuksen jälkeenkin.

Panosta siihen, että tuomarit muistavat juuri sinun yrityksesi 

Tänä vuonna järjestettävä virtuaalinen semifinaali on luonnollisesti erilainen verrattuna siihen, millaisiin semeihin on totuttu normaalioloissa. Siitä huolimatta joukosta erottuminen on olennainen osa semifinaalia, oli se sitten etänä tai ihan livenä”, Elsa painottaaSemifinalistin kannattaakin siis panostaa huolella siihen, että tuomarit muistavat juuri sen sun yrityksen. Pohtimisen arvoista on myös se, mitkä ne sellaiset asiat ovat, jotka tekevät siitä omasta yrityksestä massasta erottuvan, mitä tulee ensimmäisenä mieleen, kun mainitaan teidän yritys? 

Elsa kävi Vuosi yrittäjänä -ohjelman pari vuotta sitten: Päätin lähteä yrittämään yksin, sillä koin onnistuvani omassa visiossani parhaiten itsekseni. Valmistin käsityönä saunatyynyjä kierrätysmateriaaleista sekä kynttilöitä, ja Lämpöä NY menestyi omiin tavoitteisiini verrattuna hyvin. 

Myyntipuheita Kymenlaakson semifinaalissa vuonna 2020

 

***  

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana vuosittain satoja NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat perustavat Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa osana opintojaan. Helmi-maaliskuussa nuorille pidetään yhdeksän virtuaalista semifinaalitapahtumaa, joiden järjestelyistä vastaavat Nuori Yrittäjyys ry ja yhdistyksen aluetoimistot. Alueellisista semifinaaleista jatkoon pääsevät Suomen parhaat NY-yritykset kokoontuvat keväällä 2021 Uskalla Yrittää -finaaliin. Finaali on Vuosi yrittäjänä -ohjelman SM-kilpailu, jossa kisataan paitsi Suomen mestaruudesta ja eri kategorioiden palkinnoista, myös paikasta kesän EM-kisoihin.

 

Lisätietoa  

Nina Ingves 

Aluekoordinaattori, Uskalla Yrittää -tuottaja

040 674 5292

[email protected] 

Seuraavaksi
Mistä yritysidea NY-yritykselle?