Semifinaaleille upea aloitus Hämeenlinnasta!

30.1.2020 Uskalla Yrittää

Suomen merkittävimmän nuorten yrittäjyyskilpailun Uskalla Yrittää -semifinaaliin Hämeenlinnassa osallistui torstaina parikymmentä uutta, nuorten perustamaa yritystä. Tuomaristo valitsi kolme yritystä Kanta- ja Päijät-Hämeen edustajiksi kevään valtakunnalliseen finaaliin Helsinkiin.

Yritykset esittelivät toimintaansa ja myivät tuotteitaan ja palveluitaan Kauppakeskus Goodmanissa neljän tunnin ajan torstaina iltapäivällä.

Messutapahtuman avasi Vihreiden kansanedustaja Mirka Soinikoski. Puheessaan Soinikoski kertoi olevansa hyvin vakuuttunut siitä, kuinka hyvin NY-yritykset olivat ottaneet huomioon kestävän kehityksen ja kiertotalouden liikeideoissaan.

Finaaliin etenivät:

Paras NY-yritys (perusaste)
BioBasaari NY, Nummen yhtenäiskoulu, Hämeenlinna

Yrityksemme konsultoi kotitalouksia ja mahdollisesti yrityksiä ja julkisia yhteisöjä, miten vähentää ruokahävikkiä ja muuta jätettä.

”Ideamme lähti liikkeelle siitä, että haluamme löytää ratkaisun nälänhätään ja muuttaa maailmaa. Olemme oppineet paljon lisää ruokahävikkiin liittyvistä asioista ja saaneet paljon rohkeutta oman jutun tekemiseen.”

Tuomaristo vakuuttui idean toteutuskelpoisuudesta ja monistettavuudesta. Liikeidea on tärkeä, ajankohtainen ja sillä on potentiaalia kasvaa todellisiksi ilmiöksi. Tuomareiden mielestä yrityksellä oli asia hyvin hallussa ja halu kehittyä myös tulevaisuudessa.

Paras NY-yritys (toinen aste)
Bastu NY, Hämeenlinnan lyseon lukio, Hämeenlinna

Pesemme sauna- ja suihkutiloja kotimaisilla tuotteilla.

”Halusimme tehdä jotakin saunoihin liittyvää. Laitoimme yrityksen sosiaalisen median tilit pystyyn ja kauppa alkoi käydä heti.”

Online:
Instagram
Facebook

Tuomaristo arvioi tiimin todella vahvaksi ja yritteliääksi. Tiimi voisi käyttöönsä minkä tahansa idean ja toteuttaa sen. Yrityksellä on potentiaalia kasvaa kokonaisuudeksi, joka hoitaa kaikki saunaan liittyvät asiat. Idea oli selkeä ja  sillä voi vaikuttaa myös yhteiskuntaan.

Paras tuote/palvelu
Somat Lahjat NY, Riihimäen lukio, Riihimäki

Käsintehdyt lahjat itselle ja ystävälle.

Online:
Instagram

Tuotteet olivat tuomariston mielestä erinomaisia ja yksittäisetkin tuotteet voisivat  toimia idean ytimenä. Tiimillä on selkeästi silmää tuotteille. Yritys oli tunnistanut eri-ikäisiä kohderyhmiä tarjoten heille erilaisia tuotteita. Yritys oli myös hyödyntänyt sesonkiajattelua omissa tuotteissaan.

Muut voittajat:

Finalistien lisäksi tuomaristo palkitsi kunniamaininnalla päivän parhaan myyntipuheen sekä messupisteen.

Paras myyntipuhe
Vapu NY, Hämeenlinnan lyseon lukio, Hämeenlinna

Yrityksellä oli tarttuva slogan sekä selkeä rakenne pitchauksessa. Puhe oli vakuuttava ja kutsui ostamaan. Aihe oli paketoitu hienosti ja koko tiimi osallistui erinomaisesti myyntipuheen pitämiseen.

Paras messupiste
Musiikkia Sulle NY, Riihimäen lukio, Riihimäki

Messupiste oli loistava kokonaisuus, jossa oli mietitty kaikki alusta loppuun saakka. Pisteellä pystyi testaamaan palvelua ja jopa ständinpitäjä oli osa messupisteen kokonaisuutta.

 

Semifinaalin tuomaristo

Parhaat NY-yritykset valitsi liike-elämän tuomaristo, jossa olivat mukana:

Ville Immonen, OP

Susanna Lohjelm, Hämeen Kopiotalo

Nina Ranimaa, Arvokiinteistöt Tawastia Oy

Kalevi Lauronen, Yrityskumppani

Mukana oli yli viisikymmentä nuorta näistä oppilaitoksista:

Ammattiopisto Tavastia
Hämeenlinnan lyseon lukio
Nummen yhtenäiskoulu
Padasjoen yhtenäiskoulu
Riihimäen lukio

EM-kisat kesällä Portugalissa

Suomen parhaat Vuosi yrittäjänä -ohjelman NY-yritykset kokoontuvat jälleen ensi keväänä Uskalla Yrittää -finaaliin Helsinkiin, 22.-23.4.2020. Finaali on ohjelmien Suomen mestaruuskilpailu. Valtakunnan paras nuorten yritys perus- tai toiselta asteelta edustaa heinäkuussa Suomea Nuori Yrittäjyys -yritysten EM-kilpailuissa Portugalissa.

Lisätietoja:

Nuori Yrittäjyys ry:n operatiivinen johtaja
Eemeli Alanne, 045-855 6345
[email protected]

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana vuosittain n. 600 uutta yritystä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Semifinaalit järjestetään yhteistyössä kansallisen YES-verkoston ja paikallisten oppilaitosten kanssa.

Seuraavaksi
Tampereella nähtiin palveluyritysten ilotulitus