Savon ja Pohjois-Karjalan semifinaalista energiaa ja inspiraatiota – seitsemän NY-yritystä palkittiin finaalipaikalla

22.2.2021 2021Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin osallistui 18.2. Savossa ja Pohjois-Karjalassa 23 uutta nuorten perustamaa yritystä ja lähes 40 nuorta. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa torstaina 18.2. iltapäivällä. Virtuaalisessa tapahtumassa vieraili päivän aikana lähes 600 henkilöä.

Semifinaalin kruunasivat muun muassa Johannes “Hatsolo” Hattusen inspiraatiopuheenvuoro ja parhaiden NY-yritysten palkitseminen tapahtumalavalla suorana live-lähetyksenä. Semifinaaliin osallistui NY-yrityksiä, joita yläkoululaiset, lukion tai ammatillisen 2. asteen opiskelijat ovat perustaneet Vuosi yrittäjänä -kurssin aikana harjoitellakseen yrittäjyyttä käytännössä.

Johannes ”Hatsolo” Hattunen tarjoili inspiraatiota moneen otteeseen semifinaalipäivänä
Nuori Yrittäjyys ry:n Pohjois-Karjalan aluepäällikkö Sanna Räty kommentoi semifinaalipäivää näin: ”Kisatunnelma on hieno, ihan huippu tunnelma. Upea nähdä nuorten rohkeus ja kyky innovoida ja heittäytyä mukaan. Yritykset ovat moninaisia: on liikuntaa, käsitöitä, fitness-pukuja ja leivonnaisia. Yrityskattaus on monipuolinen ja hyvä, on selvästi mietitty tätä hetkeä, mutta myös jatkopolkuja yrityksille. Nuoret yrittäjät ovat selkeästi tulevaisuusorientoituneita ja yrittäjyys on vahva vaihtoehto tulevaisuudessa.”

Tuomaristo valitsi kuusi yritystä alueiden edustajiksi huhtikuussa järjestettävään finaaliin. Lisäksi yleisö äänesti yhden yrityksen finaaliin.

Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan semifinaalien voittajayritykset

Finaaliin eteni yhteensä seitsemän yritystä


Etelä-Savosta finaaliin pääsivät:

Paras NY-yritys, perusaste: Antsofeurope NY. Yritys toimittaa muurahaisia, niiden pesiä ja hoitotarvikkeita ympäri maailmaa.

– Pitkälle viety, suunnitelmallinen ja hyvin erityinen liikeidea, jossa asiakkaan ongelma on tunnistettu ja ratkaistu. Yritys on hyvin pitkälle oikean yrityksen kaltainen, kauppaa käydään jopa ulkomaille. Yritys tavoittaa asiakkaitaan foorumien kautta ja kohderyhmä on hyvin rajattu.

Paras NY-yritys, toinen aste: LM Training NY. Yritys tarjoaa PT-palveluja, juoksuvalmennusta, harjoittelun ohjelmointia sekä kuntotestauspalvelua. Jokainen asiakas on erityinen yksilö, jolle tehdään kuntotasoon ja aikaisemman harjoittelun huomioon ottava suunnitelma.

– Selkeä konsepti ja liiketoimintasuunnitelma, joka on viety käytäntöön. Asiakaskunta on mietitty tarkasti ja palvelut on tuotteistettu ja räätälöity asiakkaan mukaan.

Pohjois-Savon finalisti on:

Paras NY-yritys: Jessie NY. Jessie Ny valmistaa laadukkaita urheiluasuja vaativalle liikkujalle. Erityisosaamisena fitness-asut sekä naisille että miehille.

– Fitness-focus, premium-tuote ja räätälöity palvelu. Yritys tekee kaiken itse. Keksinyt myös uusia innovaatioita liiketoiminnan ohessa. Oma osaaminen on rautaista ja sitä on päässyt kehittämään kovalla kädellä. Suoraviivainen ja mainio kotisivu. Asiakaspalaute on ollut hyvää. Yritys on mukautunut markkinatilanteessa ja etsinyt uuden tuotteen koirien vaatteista. Kysyntää tuotteille riittää.

Pohjois-Karjalasta finaaliin etenevät:

Paras tuote / palvelu: Artun ATK-apu NY. Artun ATK-apu tarjoaa apua tietoteknisissä haasteissa yksityisille asiakkaille ja erilaisia palveluita myös yrityksille.

– Peruskuvio on kunnossa ja tehty kokonaan itse. Tyytyväisiä asiakkaita. Tarjoaa henkilökohtaista fyysistä apua. Ei tiimiä. 15 eri palvelupakettia ja tuntiveloitus. Mitä oppinut? = Tekeminen ja auttaminen on jees. Tahtotila on huikea.

Paras NY-yritys, perusaste: KakkuTaivas NY. Käsin ja intohimolla valmistettuja leivonnaisia ja kakkuja suoraan kotiovellesi.

– Leipuriliike, jossa intohimoa tekemiseen. Tuloslaskelman mukaan myös kannattavaa toimintaa. Hyvä hinnasto. Nuorten yrittäjien ajatuksena tehdä leipomuksia ja kakkuja vielä pidemmän ajan myös NY-vuoden jälkeen.

Paras NY-yritys, toinen aste: Korttelileipuri NY. Korttelileipuri NY on oman alueensa lähileipomo, joka valmistaa leipomo- ja konditoriatuotteita suomalaisia ja mahdollisuuksien mukaan paikallisia raaka-aineita suosien.

– Hyvät tuotteet ja visio oman liiketilan avaamisesta. Sopiva kohde jo liiketilalle mahdollisesti löytynyt. Visiona yhdistää leipomo ja kukkaliike samaan. Floristi edelliseltä ammatilta ja nyt kondiittoriopiskelija. Käyttää kotimaisia ja paikallisia tuotteita. Tarve perustaa tiimi idean ympärille, jolloin myös selkeää kasvua näkyvissä.

Lisäksi finaaliin pääsi yleisön suosikki: Apujannut NY. Apujannut NY tekee pääasiassa yrityksille mainos- ja myyntitöitä esim. somemarkkinointia. Tarvittaessa myös muita töitä, jotka eivät vaadi erityisempää koulutusta.

Yleisön suosikki -palkinnon voittanut Apujannut NY tekee yrityksille mainos- ja myyntitöitä mm. somemarkkinointia

”Korona ei kangista Itä-Suomen nuoria yrittäjiä. Tämä kävi hyvin ilmi päivän Uskalla yrittää- semifinaalissa, joka tarjosi huikeita ja lennokkaita yritysideoita. Perinteisten käsitöiden, huoltopalveluiden ja leipomusten rinnalla tarjottiin esim. muurahaisyhdyskuntia hoidettavaksi ja koirien talviasusteita. Nuorilta ei mielikuvitusta puutu”
, iloitsee Nuori Yrittäjyys ry:n Pohjois-Savon aluepäällikkö Jari Ukkonen.

”Iloista oli havaita nuorten yrittäjien rohkea ja reipas asenne sekä yrittämisen ilo. Tätä hommaa ei tehdä suu irvessä. Kaikki lähtee omasta halusta yrittää ja saada onnistumisen kokemuksia. Siinä me aikuiset, opettajat, vanhemmat ja Nuori Yrittäjyys ry voimme olla apuna”
, Ukkonen jatkaa.

Uskalla Yrittää -finaaliin edenneet yritykset valitsi Joensuussa ammattitaitoinen tuomaristo:

 • Sirpa Muiniekka, Savon Ammattiopisto
 • Juha Poikolainen, OP
 • Anne Falck, OP
 • Veikka Kukko, Jalo NY (voittaja 2020)
 • Eemi Vaherlehto, JA Alumni Finland
 • Niko Lindfors, JoES (Joensuu Entrepreneurship Society)
Mukana semifinaalissa oli 33 nuorta näistä oppilaitoksista:

 • Etelä-Savon ammattiopisto
 • Ingmanedu Kulttuurialan opisto
 • Pielisjoen koulu
 • Polvijärven koulu
 • Rantakylän yhtenäiskoulu
 • Riveria

Finaalin kautta EM-kisoihin Liettuaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 21.-23.4.2021 virtuaalisesti Howspace-alustalla. Valtakunnan paras NY-yritys pääsee edustamaan heinäkuussa Suomea European Company of the Year -kilpailuun Liettuan Vilnaan. Kevään pandemiatilanteen globaali kehittyminen ratkaisee, järjestetäänkö kilpailut paikan päällä vai virtuaalisesti.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Pohjois- ja Etelä-Savon sekä Pohjois-Karjalan semifinaalit järjestettiin yhteistyössä Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian kanssa.

Lisätietoja Pohjois-Karjalan semifinaalista:

Sanna Räty p. 050 542 2333 tai [email protected]

Lisätietoja Savon semifinaaleista:

Jari Ukkonen p. 050 477 5588 tai [email protected]
Seuraavaksi
Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan semifinaalissa yli 1500 kävijää – kuusi NY-yritystä jatkaa kevään finaaliin