Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta Uskalla Yrittää -finaaliin jatkaa kahdeksan NY-yritystä

9.3.2022 2022Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun Satakunnan ja Varsinais-Suomen aluefestivaaliin osallistui 9. maaliskuuta 2022 virtuaalisesti yhteensä 55 nuorten perustamaa NY-yritystä. Ammattimainen tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta kahdeksan yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuiseen finaaliin. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisessa semifinaalitapahtumassa.

Satakunnasta finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys, perusaste: ZinnaZ NY
Koulu: Porin lyseon koulu, Pori
Zinnaz NY myy laadukkaita, Suomessa valmistettuja patakintaita, jotka tuovat keittiöön viihtyvyyttä ja ruuanlaittoon tunnelmaa. Yrityksen lähitulevaisuuden tavoitteena on myös kasvattaa tuoteperhettä. Tuomaristo nosti perusteluissaan esiin muun muassa yrityksen hyvät verkostot ja nuorten yrittäjien loistavan esiintymisen.

Paras NY-yritys, toinen aste: EkoPyykkää NY
Koulu: WinNova, Pori
EkoPyykkää NY myy käsinvalmistettua pyykkietikkaa ja yleispuhdistussuihketta. Yrityksen tuotteet ovat ekologisia ja raikkaantuoksuisia. Tuomaristo kiitti yritystä erityisesti hyvin toimivasta ja erottuvasta liikeideasta.

Paras palvelu: Uuniavaillevalmis NY
Koulu: WinNova, Pori
Uuniavaillevalmis NY myy itseleivottuja suolaisia syötäviä ja makeita herkkuja. Yritykseltä onnistuu käden käänteessä niin helpot kuin vaikeammatkin reseptit. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti hyvä yrityskonsepti, yrittäjien hyvä meininki ja toteutunut kaupankäynti.

Paras tuote: Valoisa NY
Koulu: Porin lyseon koulu, Pori
Valoisa NY valmistaa ja myy ympäristöystävällisiä soijavahakynttilöitä. Tuotteita on saatavilla monissa eri väreissä ja malleissa. Tuomaristo antoi kiitosta erityisesti hienosta ja hyvin suunnitellusta tuotteesta sekä ympäristönäkökulman huomioimisesta.

Varsinais-Suomesta finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys, perusaste: Duunarit NY
Koulu: Vaisaaren koulu, Raisio
Duunarit NY tarjoaa pihojen puhdistus- ja kunnostuspalvelua. Yritys tuottaa myös muita pientöitä. Tuomaristo painotti perusteluissaan yrityksen hyvää tiimihenkeä, aktiivista toimintaa ja asiakashankintaa.

Paras NY-yritys, toinen aste: Akakut NY
Koulu: Nousiaisten lukio, Nousiainen
Akakut NY tarjoaa itseleivottuja kakkuja sekä muita leivoksia ja myy niitä tilausperusteisesti potentiaalisille asiakkaille. Tuomaristo vaikuttui erityisesti nuoren yrittäjän innostuneesta asenteesta ja tuotteiden onnistuneesta kaupallistamisesta.

Paras palvelu: Par Disc NY
Koulu: Vaisaaren koulu, Raisio
Par Disc NY ostaa ja myy käytettyjä frisbeegolfkiekkoja. Yrityksen tavoitteena on toiminnallaan edistää myös ympäristöystävällisyyttä. Tuomaristo painotti perusteluissaan yrityksen olemassa olevia asiakkaita, selkeää markkinointia ja hyvää katetta.

Paras tuote: Flairer NY
Koulu: Vaisaaren koulu, Raisio
Flairer NY myy ekologisia, käsintehtyjä ja kierrätettäviä design-kynttilöitä. Eriväriset ja -muotoiset tuotteet on valmistettu suomalaisista raaka-aineista. Kynttilän poltettuaan asiakas voi palauttaa jäljelle jääneet kynttilän massat, joista yritys voi valmistaa jälleen uusia tuotteita. Tuomaristo kehui hyvää kierrätystuotetta, tiimin toimivaa dynamiikkaa ja mahdollisuuksia brändäykseen. Tuotteiden materiaali on myös valittu ympäristöä kunnioittaen.

Valinnat ratkaisi arvovaltainen tuomaristo

Satakunnan ja Varsinais-Suomen Uskalla Yrittää -semifinaalista finaaliin edenneet yritykset valitsi ammattimainen tuomaristo.

Satakunnan semifinaalin tuomaristo:

 • Vilma Anttonen, asiakkuusasiantuntija, OP Länsi-Suomi
 • Emma Pösö, asiakkuusasiantuntija, OP Länsi-Suomi
 • Mikko Alho, toimitusjohtaja/yrittäjä, Siru Innovations Oy
 • Kari Ollila, bisnesenkeli
 • Markku Kivinen, toimitusjohtaja, Satakunnan Yrittäjät
 • Petteri Lahti, liikunta- ja nuorisoyksikön päällikkö, Porin kaupunki

Varsinais-Suomen semifinaalin tuomaristo:

 • Jyrki Hakkarainen, puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjät
 • Juha Kallio, sijoittaja, Millitehdas Oy
 • Stina Siikonen, yrittäjä, Koolle Oy

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui nuoria seitsemästä oppilaitoksesta:

 • Hj. Nortamon peruskoulu
 • Nousiaisten lukio
 • Porin lukio
 • Porin Lyseon koulu
 • Raumanmeren peruskoulu
 • Vaisaaren koulu
 • WinNova, Pori

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman virtuaalisella messualustalla.

Finaalin kautta EM-kisoihin Tallinnaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 27.–28.4.2022 Helsingissä. Valtakunnan parhaat NY-yritykset pääsevät edustamaan Suomea heinäkuussa Gen-E -kilpailuun Viron Tallinnaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuu satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. JA Worldwide -verkosto on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

 

Lisätietoja Satakunnan ja Varsinais-Suomen aluefestivaalista ja semifinaalista:

Hanna Savolainen
aluepäällikkö
050 322 9881
hanna.savolainen [at] nuoriyrittajyys.fi

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Toimiva tauko | Reidar Wasenius (Kausi 2, jakso 9)