Satakunnan semifinaali: Uskallan yrittää – opettajana kuljen nuorten rinnalla

9.2.2016 Uskalla Yrittää

Satakunnan semifinaali: Uskallan yrittää – opettajana kuljen nuorten rinnalla

Kankaanpäässä järjestettiin NY Uskalla Yrittää -semifinaali yhdessä I Work -messujen yhteydessä ja mukana semifinaalissa oli yhteensä 46 satakuntalaista NY-yritystä noin 120 nuoren voimin! Alla hieman erilainen kertomus tapahtumasta tai itseasiassa sen taustasta.

Kokemuksen syvällä rintaäänellä uskallan todeta, että ”Uskalla yrittää” -toimintamalli on kaiken kattava, se tarjoaa monipuolisen näkökulman yrittäjyyteen pienellä panoksella, joka on sopiva porkkana opiskelijan panostaa omaan tekemiseen.

Olen itse toiminut yrittäjänä ja sinä aikana ehtinyt samanaikaisesti toimia lähes viidentoista vuoden ajan yrittäjyyden opettajana. NY-toiminnassa olen ollut mukana lähes kymmenen vuotta ja sitä ennen muussa harjoitusyritystoiminnassa.

Opettajan on turvallista ja helppoa lähteä opettamaan yrittäjyysopintoja, vaikka ei olisi itse toiminut aiemmin yrittäjänä, koska ohjelma on räätälöity ns. avaimet käteen periaatteella. Kurssia varten on laadittu toimivat nettisivut sekä selkokielinen vuosikellotettu opas opettajalle. Sen avulla tunnit on suunniteltavissa etukäteen ts. mitä, missä, milloin yrityksen perustamiseen vaaditaan ym.

Huomion arvoista on myös se, että opiskelijoille on laadittu oma opas, joka auttaa jokaista edistymään omaan tahtiin yrittäjäksi kasvamisen polulla. Opettaja voi aina ohjata katsomaan oppaasta, jos tiedonhaku ei heti ota onnistuakseen netistä.

NY Uskalla Yrittää -semifinaalissa on omanlaisensa soundi

Osallistuvien nuorten yrittäjien palava into ja intohimo ovat ihan aistittavissa, kun ovat saaneet tehdä omaa juttuaan täysillä. Positiivista nostetta saa siitä, kun kuulee ja näkee opiskelijoiden ihan itse löytäneen markkinaraon oikealle kehityskelpoiselle liikeidealle. Siinä on ihan omanlaisensa soundi.

Palkintojen jaon alkaessa sähköä on todella ilmassa, jännitys tiivistyy, ja sitten ne ilmoille pääsevät onnen ja ilon sekaiset kiljahdukset. Mukavaa katsella miten yrittäjien jalka nousee kepeästi irti lattiasta. Kättelyt eivät ole vielä aivan rutiinia ja se näkyy siinä, miten on kiire pois parrasvaloista, onnellisena. Silloin muistaa opettajan roolin valmentajana, että tuota ja tuota pitää muistaa vielä treenata lisää, siis sosiaalisia kohtaamisia samoin ulkoasuun pitää kiinnittää huomiota, etenkin kun muotia on pukeutua vähemmän kuin enemmän.

Opettaja on valmentajaSiirappi

Opettajana ei kannata turhaan ”hötkyillä” vaan luottaa prosessin toimintaan. Varjomessuja on syytä järjestää ennen semifinaaleja. Niissä opettaja pääsee näkemään millä tasolla on opiskelijoiden vastuunotto valmisteluista, millaisen messuosaston ovat onnistuneet suunnittelemaan saaduilla ennakkotiedoilla. Messutila on aina pieni arvoitus, vaikka tilan ja pöydän mitat saatu etukäteen, varattu sähköt jne.

Aikataulussa pysyminen messuosaston rakentamisen suhteen, voi olla joillekin opiskelijoille haaste, mutta opettajan on uskallettava pysyä siitä erossa, koska pystytys ei ole opettajan vaan opiskelijoiden tehtävä. Pystytystä on harjoiteltava niin monta kertaa etukäteen että homma toimii. Yrittäjät on ohjattava huomaamaan, että palveluja voi aina ostaa toisilta yrityksiltä, jos ei itse ehdi tai osaa jotain tehdä. Liiketapahtumia tarvitaan, jotta kirjanpitoon saadaan tositekirjauksia ja voidaan keväällä laatia tilinpäätös ja selvittää tilikauden tulos.

Kokemuksesta tiedän, että opiskelijoissa on yksilöinä eroja yrittäjyyden idean sisäistämisessä, mutta niin on myös vuosikursseissa.

Meidän kaikkien, jotka toimimme nuorten kanssa tämän NY Vuosi yrittäjänä -ohjelman ympärillä, on aika ajoin muistutettava itseämme, että opiskelijat ovat yksilöitä. He ovat herkkiä särkyviä lasiastioita ja toisinaan rautaakin lujempia, kun he suhtautuvat tekemiseensä suurella sydämellä. Meidän on pidettävä mielessä, että tämä ohjelma on nuorten juttu, eikä siinä tule näkyä opettajien sormenjälki. Opettajat ovat valmentajia kuten jääkiekossa, eivät pelaa kaukalossa vaan seuraavat kilpailua aitiossa – ulkopuolella.

Sääntöjä laadittaessa messuille, niiden tulee kohdella tasapuolisesti kaikkia osallistujia, ei ketään ennakkoon suosien, koska se työ mitä näiden tulevaisuuden yrittäjien kanssa tehdään voi murskata sen pienen suuren sydämen, joka siellä rinnassa sykkii.

Suomi tarvitsee tulevaisuuden tekijöitä, kaikkia.

Se ei pelaa joka pelkää

Poikkesin messuaamuna koululla ennen kahdeksaa katsomassa, onko NY-yrityksillä mitään huolia tai murheita. Ei ollut, joten saatoin siirtyä messupaikalle valvomaan toisen opiskelijaryhmän suorittamia projektityötehtäviä I Work – ja NY Uskalla Yrittää -messujen taustajoukoissa messujen onnistumiseksi.

NY-yritykset tulivat ilmoittautumaan infopisteeseen saaden pöytäpaikkansa tiedot. Tiimimestarina luotin täysin prosessin toimimiseen, että valmennetut opiskelijat itseohjautuvasti tietävät mitä tehdä. Kaikkien osastot valmistuivat hyvissä ajoin, jonka jälkeen saatoin käydä ottamassa muutaman valokuvan sekä innostamassa, kannustamassa ja toivottamassa tsemppiä päivän koitokseen.

Huhtikuun kansalliseen NY Uskalla Yrittää -finaaliin pääsivät Satakunnan alueelta:
1. Printtaan NY, Siikaisten yhtenäiskoulu.
2. Amable NY, Porin Lyseon lukio.
3. FurryPad NY, Ulvilan yhteiskoulu.
4. Ehta-Siirapit NY, Porin Lyseon koulu.

Yleiskuva1

Mitä tekisin toisin? En tähän vuoteen liittyen tekisi mitään toisin, vaikka kultaa ja kunniaa ei tänä vuonna tullutkaan, kokemusta sitäkin enemmän. Upeat ykkösluokkalaisemme ovat venyneet todella pienessä ajassa suuriin saappaisiin. Yritykset jatkavat vielä busineksen tekemistä maaliskuussa PopUp -myymälässä ja pyrkivät samalla myymään varastonsa nolliin.

Tulevaisuutta ajatellen, ainut mitä emme ole vielä kokeilleet opetuksellisesti, on tarjota NY Vuosi yrittäjänä -opintoja yritystoimintaa vapaaehtoisesti valitseville. Se tietää osallistujamäärän supistumista huomattavasti, mutta opetuksellisesti ja ohjauksellisesti voidaan onneksi aina panostaa laatuun. Välivuosia tosin voi tulla, jos kukaan ei valitse opinpolkua, mutta ei se pelaa joka pelkää.

Uskallan yrittää!

Birgitta Lautaoja
lehtori, liiketalous
SATAEDU Kankaanpää

Kirjoittaja osallistui Kankaanpäässä järjestettävään NY Uskalla Yrittää -semifinaaliin 2.2.2016 opiskelijoidensa kanssa.

[su_spoiler title=”Lue lisää: Kankaanpää seutu 4.2.2016: Nuoret säkenöivät uramessuilla” style=”fancy” icon=”arrow”] 02-04 Kankaanpään seutu

[/su_spoiler]

 

Seuraavaksi
Varsinais-Suomen parhaat NY-yritykset valittiin NY Uskalla Yrittää -semifinaalissa