Pohjois-Pohjanmaalta ja Lapista 6 yritystä Uskalla Yrittää -finaaliin – semifinaaliin osallistui myös vierailevia yrityksiä Ruotsista

16.2.2021 2021Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin osallistui 16.2. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa huimat 48 uutta nuorten perustamaa yritystä, joista kuusi oli vierailevia yrityksiä Ruotsista. Tuomaristo valitsi viisi yritystä alueen edustajiksi huhtikuussa järjestettävään finaaliin ja yhden finalistin valitsi yleisö.

Lisäksi Bothnian Arc -hankeen työryhmä palkitsi parhaan vierailevan yrityksen (vierailevista NY-yrityksistä Ruotsista) ja parhaan kansainvälisen potentiaalin omaavan NY-yrityksen. Yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa tiistaina 16.2. iltapäivällä ja palkintojenjako striimattiin Oulusta Mallassaunasta, Pikisaaresta. Tänä vuonna Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin NY-yritysten yritysideoissa painottui kiertotalous ja ekologisuus -teema, sillä neljäsosa yritysideoista (12/47) liittyi jollakin tavalla siihen.

Semifinaalin voittajien logot

Finaaliin edenneet:

Paras NY-yritys, perusaste: Palaveli NY
Hyvä tiimi, katetta laskettu hyvin. Vuoden aikana oli tehty tuotekehitystä, jotta tuotteeseen ei enää tarvita kylmäketjua. Tuotteessa oli hyvin huomioitu hävikin minimointi.

Paras NY-yritys, toinen aste: 143 NY
Idea oli lähtöisin omasta arvomaailmasta ja samalla huomioi, mitä maailma tarvitsee. Tuote oli huolellisesti suunniteltu ja tämä tuotiin hyvin esille myös yrityksen esittelyssä. Tuotteen materiaaleissa ja valmistuksessa oli otettu ekologisuus hyvin huomioon. Myyntiä oli jo tehty, verkkokauppa oli avattu ja hinta oli perusteltu sekä järkevällä tasolla. Tiimi toimi yhdessä hyvin ja olivat innokkaita kehittämään yritystä. Myös yrityksen nimellä oli oma mahtava tarina.

Paras liikeidea: FransHill NY
Nerokas idea, jonka tuotteet ovat hiilinegatiivisia ilmastokompensaation avulla. Taloudelliset laskelmat ja tuotteen katteet olivat realistiset. Tiimin yhteistyö toimi hyvin ja tuki idean kehittymistä eteenpäin. Yritys oli myös miettinyt varastonhallinnan ja resurssien käytön järkevästi, jolloin ylimääräistä tuotantoa pyritään välttämään.

Paras tuote: Valoa NY
Mahtava tuote, joka myös otti huomioon ekologisen näkökulman tuotteen materiaalein hankinnassa ja valmistus tapahtuu osin kierrätystuotteista. Tuotteen hinnoittelu mahdollistaa hyvät edellytykset järkevään liiketoimintaan.

Paras palvelu: PP-Training NY
Ajan hengen mukainen ja laadukas palvelu. Selkeät tuotteet ja helpot ostamismallit – käyttäjän on helppo ostaa palveluita.

Yleisön suosikki: Someda NY

Lisäksi Bothnian Arc -hankeen työryhmä palkitsi kunniamaininnoilla:

Paras vieraileva yritys: TorneLife UF
A cup to bring out the beauty in Meän kieli. Cups are called “Mettä” and “Väylä”  words that we all recognize and share with the people from whom the words are collected. TorneLife UF says they want to have Charlotte Kalla as an influencer for their cup!

Paras kansainvälinen potentiaali: Franshill NY
Franshill NY:n jengillä vahva aikomus, halu ja kyky toimia kansainvälisillä markkinoilla ja käytännössä jo valmis toimintamalli sen aloittamiseksi.

Uskalla Yrittää -finaaliin edenneet yritykset valitsi Oulussa ammattitaitoinen tuomaristo:

Haapaniemi Tiina, Business Oulu
Keränen Heikki, Oulun kaupunki – Sivistys- ja kulttuuripalvelut
Jarmo Lumpus, CubiCasa
Anneli Rinta-Paavola, Oulun Uusyrityskeskus
Sanna Fingerroos, Talous ja Nuoret TAT
Marianne Pohjola, Osuuspankki

Mukana semifinaalissa oli 143 nuorta näistä oppilaitoksista:

Ammattiopisto Lappia, Lappi
Björknäsgymnasiet, Boden, Ruotsi
Kastellin koulu, Oulu
Kempeleen kirkonkylän koulu, Kempele
Kisatien koulu, Reisjärvi
Koulutuskeskus Brahe, Raahe
Luleå kulturgymnasium, Luleå, Ruotsi
OSAO Kaukovainio Palvelut, Oulu
Oulun normaalikoulu, Oulu
Oulunsalon lukio, Oulunsalo
Raahen Porvari- ja Kauppakoulu, Raahe
Reisjärven kr. opisto, Reisjärvi
Rukan koulu, Kuusamo
Strömbackaskolan, Piteå, Ruotsi

Semifinaalin livelähetyksessä olivat mukana: NY-alumni Kimi Laurila (vas.), Luilla-yritys sekä Oulun kaupungin yrittäjyys-, työelämä- ja talousosaamisen kehittäjäopettaja Eemeli Alanne

Finaalin kautta EM-kisoihin Liettuaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 21.-23.4.2021 virtuaalisesti Howspace-alustalla. Valtakunnan paras NY-yritys pääsee edustamaan heinäkuussa Suomea European Company of the Year -kilpailuun Liettuan Vilnaan. Kevään pandemiatilanteen globaali kehittyminen ratkaisee, järjestetäänkö kilpailut paikan päällä vai virtuaalisesti.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.
Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.
Oulun semifinaalit järjestettiin yhteistyössä Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden ja Bothnian Arc -hankkeen kanssa. Voit lukea Oulun kaupungin yrittäjyyskasvatustyöstä ja hankkeesta Oulun kaupungin sivuilta täältä.

Lisätietoja Oulun semifinaaleista:

Eemeli Alanne
Yrittäjyys-, työelämä- ja talousosaamisen kehittäjäopettaja
Oulun kaupunki – Sivistys- ja kulttuuripalvelut
[email protected] tai 040 182 5114
Seuraavaksi
Kolme Hämeen NY-yritystä kevään finaaliin – päivä oli täyttä timanttia