Pohjois- ja Etelä-Savosta neljä NY-yritystä Uskalla Yrittää -finaaliin 2023

21.2.2023 2023Uskalla YrittääUutiset

Uskalla Yrittää 2023 Kuopion tapahtuman voittajat Pohjois- ja Etelä-Savosta.

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Kuopion aluetapahtumaan osallistui 21. helmikuuta 2023 25 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja noin 60 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta neljä yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa Kuopio-hallissa.

Kuopiossa palkittiin innovatiivisia tuotteita ja monipuolisia palveluita

Pohjois- ja Etelä-Savon aluetapahtumasta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset:

Paras NY-yritys – perusaste: Lieki NY 
Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli

Liikeidea: Lieki NY valmistaa erilaisia sytykkeitä sekä kynttilöitä edullisesti. Luonnonarvot ovat yritykselle tärkeitä, ekologisuuteen pyritään tuotteiden valmistuksessa.
Tuomariston perustelut: Esiin nousi ekologisuus ja kiertotalous, tiimityö loistavaa, valmis kokonaisuus, hieno visuaalinen ilme, tiimityössä energiaa ja roolijako selkeä.

Paras NY-yritys – toinen aste: Kauppapojjaat NY 
Kuopion lyseon lukio, Kuopio

Liikeidea: Kauppapojjaat NY tarjoaa 360 asteen virtuaalikierrosten kuvausta ja rakentamista, minkä kautta asiakas pääsee matkustamaan kyseiseen paikkaan vaikkapa tietokoneelta tai puhelimelta.
Tuomariston perustelut: Valmiusaste loistava, tulevaisuuden idea, selkeä kokonaisuus, hyvä myyntiasenne, kilpailijakartoitus tehty ja omaavat ymmärrystä markkinoista. 

Paras liikeidea: Bios Game NY
Juhani Ahon koulu, Iisalmi 

Liikeidea: Bios Game on tekemässä lautapeliä, joka käsittelee biotaloutta, ja sen kautta Pohjois-Savon yrityksiä. Tavoitteena on opettaa biotaloudesta kaikenikäisiä lautapelin muodossa.
Tuomariperustelut: loistava ja uusi tulevaisuuden idea, alueellinen eli paikalliset yritykset näkyivät kokonaisuudessa, erottautuva, yhteiskunnallinen sekä opetuksellinen.

Paras tuote/palvelu: JN Sneakers NY
Iisalmen lyseo, Iisalmi

Liikeidea: JN Sneakers NY ostaa, kunnostaa ja myy designer-kenkiä jälleenmyyntitarkoituksessa. Pyrkimyksenä on olla edullisin kilpailijoihin verrattuna, ja saada ihmiset suosimaan edullisempaa pienyritystä suurten jälleenmyyntisivustojen sijasta.
Tuomariston perustelut: Energinen tiimi, loistava idea, kokonaisuus mietitty, tarinallisuus, vastuullisuus, asiakaspalvelu loistavaa.

Lisäksi tapahtumassa palkittiin NY-yrityksiä seuraavissa kategorioissa:

Paras myyntipuhe: Mr Puhto NY 
Jynkänlahden koulu, Kuopio

Liikeidea: Mr Puhto NY putsaa ja auttaa kotien siivouksessa!
Tuomariperustelut: kokonaisuus hallussa, oman näköinen, mieleenpainuva, alueen murre hienosti esille, sujuva setti!

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria seuraavista oppilaitoksista:

 • Iisalmen Lyseo, Iisalmi
 • Juhani Ahon koulu, Iisalmi
 • Jynkänlahden koulu, Kuopio
 • Kallaveden lukio, Kuopio
 • Kuopion Lyseo, Kuopio
 • Rantakylän yhtenäiskoulu, Mikkeli
 • Ingmanedu, Siilinjärvi
 • Savon koulutuskuntayhtymä, Siilinjärvi ja Varkaus

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo:

 • Janne Parkkila, Savon Yrittäjät
 • Matti Laitinen, Business Center, Kuopio
 • Eeva Pulkkinen, lukion lehtori, Mikkeli
 • Ida Sopanen, Tiimiakatemia-yrittäjä, Jyväskylä

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Lisätietoja:

Jari Ukkonen, Pohjois-Savon aluepäällikkö
Jari Ukkonen

Aluepäällikkö

Pohjois-Savo & Etelä-Savo Aluepalvelut

050 477 5588

[email protected]

Kasper Heimolehto

Viestintäkoordinaattori

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

050 550 8869

[email protected]

Nuori Yrittäjyys ry

Olemme voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatuksen järjestö. Tarjoamme lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia maksuttomia oppimateriaaleja ja ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Olemme osa kansainvälistä Junior Achievement Worldwide -verkostoa, jolla on toimintaa 115 maassa. Lukuvuonna 2021–2022 ohjelmiimme osallistui 60 000 lasta ja nuorta. Teemme tiivistä yhteistyötä opettajien, nuorten, päätöksentekijöiden ja yrityselämän edustajien kanssa. Tavoitteenamme on, että kaikilla lapsilla ja nuorilla Suomessa on mahdollisuus harjoitella työelämätaitoja ja tunnistaa omia vahvuuksiaan. nuoriyrittajyys.fi

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -kilpailu: Pohjois-Karjalasta ja Savonlinnasta finaaliin kolme nuorten yritystä