Pirkanmaan Uskalla Yrittää -kilpailusta finaaliin seitsemän nuorten harjoitusyritystä 

15.2.2023 2023Uskalla YrittääUutiset

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Tampereen aluetapahtumaan osallistui 15. helmikuuta 2023 yhteensä 47 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja yli 100 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta yhdeksän yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Koskikeskuksessa. 

Tampereella palkittiin innovatiivisia ja asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita 

Pirkanmaan alueelta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset: 

Paras NY-yritys perusaste: Elhi NY
Anna Tapion koulu, Pälkäne 

“Myymme käsintehtyjä käsityö- ja kuvataide tuotteita. Tuotteemme on tehty luonnonläheisillä väreillä ja ajan kanssa. Teemme valmiita tuotteita sekä tilaustöitä!” 

Tuomariston perustelut: Yrityksellä on aitoa myyntiä ja oma verkkokauppa. Tuomaristo kiittää yrittäjien selkää työnjako, valmista kokonaisuutta ja kiertotalousnäkökulmien huomiointia. Yritys hyödyntää sosiaalista mediaa markkinoinnissaan.  

Paras NY-yritys 2. aste: Showtime NY 
Ylöjärven Lukio, Ylöjärvi 

“Olemme yritys, joka järjestää synttäreitä, diskoja ja kaikenlaisia tapahtumia juuri asiakkaan tarpeiden mukaan. Meiltä voi myös vuokrata äänentoistolaitteita, valoja sekä savukonetta. Haluamme tehdä juhlien ja tapahtumien järjestämisestä helppoa.”  

Palkintoperusteet: Tuomaristoon teki vaikutuksen oikea toiminta ja kontaktit sekä omiin harrastuksiin ja mielenkiinnon kohteisiin perustuvaa toiminta. Yritys markkinoi palveluitaan Suomessa. Myös jatkosuunnitelmia ja mahdollisuuksia on mietitty. Yrityksessä on pohdittu myös millaisia yrittäjyysoppeja matkan varrelta on ehtinyt jo kertyä. 

Paras liikeidea: MORKKIS NY 
Nokian lukio, Nokia 

Morkkis myy opiskelijoille suunnattuja, trendikkäitä, mutta uniikkeja juhlatuotteita. Valikoimasta löytyy muun muassa tyylikkäitä ja lisävarusteltuja taskumatteja, aurinkolaseja, ladattavia ja vedenkestäviä huomiosytyttimiä, toiminnallisia juomapelejä sekä Morkkis-lippiksiä.

Palkintoperusteet: Yrityksellä on selkeä liikeidea, joka toimii. Yritys on luonut brändin “bilehauskasta”, ja myynti sujuu jo. Tältä yritykseltä löytyy intohimoa!  

Paras tuote: Mariskuu NY 
Anna Tapion koulu, Pälkäne 

Yritys valmistaa käsintehtyjä koruja esimerkiksi makramelangasta, fimomassasta ja kierrätysmateriaaleista. Tuotteet pitävät sisällään muun muassa korvakoruja, avainnauhoja ja avaimenperiä. 

Palkintoperusteet: Tuomaristo kiittää valmista kokonaisuutta: hinnoittelua on mietitty, yritys markkinoi tuotteitaan ja sillä on aitoa kaupankäyntiä. Kaikki yrityksen tuotteet tehdään kierrätysmateriaaleista. Visuaalisuus on vaikuttavaa, ja kierrätysmateriaalit näkyvät myös tuotteiden esillepanossa. Yrityksessä on “putiikintuntua”. 

Paras palvelu: Liikuntapalvelut Hot NY 
Varalan urheiluopisto, Pirkanmaa 

“Energiaseula mittaa vireys- ja energiatasoja eli kokonaisvaltaista jaksamista. Energiaseulaamme sisältyy neljä eri terveyskunnon testiä ja kaksi mittaus tapaa, jolla saamme tarkan kuvan asiakkaan vireys- ja energiatasosta.”

Palkintoperusteet: Yrityksen tavoitteena on sairauspoissaolojen vähentäminen työpaikoilla ja siten kansanterveyden parantaminen. Yrityksen palvelu on valmis kokonaisuus: palvelu on helppo ostaa, kynnys käyttäjälle on matala, liikeidea on vastuullinen. Asiakkuuden vaiheet on mietitty kuukausien päähän. Asiakkaalla mahdollisuus mittauttaa oma kuntonsa ilman, että tulee hiki. Todella vaikuttava palvelukokonaisuus!   

Paras messupiste: HabaNero NY 
Varalan urheiluopisto, Tampere 

“Liikeideamme on tarjota 13–17-vuotiaille nuorille pienryhmävalmennusta kuntosaliympäristössä, ja mahdollistaa näin turvallinen alku kohti itsenäistä treenaamista.” 

Palkintoperusteet: Yrityksen messupiste innosti asiakkaita kokeilemaan, ja palvelut olivat selkeästi esillä. Tuomaristo vaikuttui messupisteen vuorovaikutteisuudesta. Toiminnallisuus tuki hyvin palvelua, messupiste oli tarkkaan brändätty, visuaalinen ja asiakkaalle kävi heti selväksi, mitä yritys tekee. Hinnoittelu oli hoidettu näkyvästi. 

Paras myyntipuhe: Junnut liikkuu NY 
Ylöjärven Lukio, Ylöjärvi 

“Liikeideamme on liikuntakerhon järjestäminen ja pitäminen 1.-4.-luokkalaisille lapsille Metsäkylän koulun liikuntasalissa.” 

Palkintoperusteet: Myyntipuhe oli kokonaisuudessaan selkeä ja tuote artikuloitiin taitavasti. Puhe toimi hyvin niin sijoittajalle kuin asiakkaallekin. Esiintyjät olivat tyylikkäitä ja vakuuttavia. Ansaintalogiikka ilmeni selkeästi puheessa.  

Tampereen tapahtumaan osallistui nuoria 10 oppilaitoksesta: 

 • Anna Tapion koulu, Pälkäne
 • Harjuniityn koulu, Nokia
 • Kalevan lukio, Tampere
 • Nokian lukio, Nokia
 • Pikkolan koulu, Kangasala
 • SASKY Tampereen palvelualan ammattiopisto, Tampere
 • Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, Tampere
 • Urjalan yhtenäiskoulu, Urjala
 • Varalan Urheiluopisto, Tampere
 • Ylöjärven lukio, Ylöjärvi

Kaikkiin aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo: 

 • Harri Airaksinen, Business Tampere 
 • Jari Alanen, Kesko Oy 
 • Oskar Braysy, HUBS  
 • Makkis Ekman, Cartel Oy 
 • Atso Jaakkola, Proakatemia 
 • Tanja Järvensivu, Tampere-talo 
 • Markus Koskinen, Tampere Business Festival 
 • Marko Lehtimäki, Ensimetri Oy 
 • Niina Lehtinen, OP 
 • Eija Niskanen, Business Norssi 
 • Veikko Pirilä, Elo Oy 
 • Jenni Pöllänen, Pirkanmaan Yrittäjät 
 • Joni Ramu, Tampereen kasvupalvelut TYKAS 
 • Mirja Taipale, Ensimetri Oy 
 • Hanna Tukiainen, 4H 
 • Johanna Vihinen, Wasa Talent Oy 
 • Ville Vuolle, Tiimiakatemia Global 

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

Lisätietoja:

Harri Paltila

Aluepäällikkö

Pirkanmaa Aluepalvelut

043 824 2784

[email protected]

Eveliina Linna

Markkinointiviestinnän asiantuntija

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Talous ja nuoret TAT ry ja Nuori Yrittäjyys ry yhdistävät toimintansa