Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan yrittäjyyskilpailusta finaaliin jatkaa 12 NY-yritystä

24.3.2022 2022Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämän valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan aluefestivaaliin osallistui 24. maaliskuuta 2022 virtuaalisesti yhteensä 43 nuorten perustamaa NY-yritystä ja yli 100 rohkeaa nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta 12 yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. NY-yritykset esittelivät toimintaansa virtuaalisessa semifinaalitapahtumassa.

Pääkaupunkiseudulta ja Uudeltamaalta finaaliin edenneet NY-yritykset:

Paras NY-yritys – perusaste: Poikien Soossit UF
Koulu: Strömborgska skolan, Porvoo
Poikien Soossit UF valmistaa ja myy korkeatasoisia elintarvikkeita. Tuomaristo vakuttui erityisesti innokkaasta asenteesta, hyvästä kokonaisuudesta ja hyvin tehdystä myynnistä. 

Paras NY-yritys – perusaste: Carscrub NY
Koulu: Riihenmäen koulu, Mäntsälä
Carscrub NY tarjoaa halpaa ja luotettavaa henkilöautojen sisäsiivouspalvelua. Tuomaristo antoi kiitosta erityisesti hyvästä ideasta, erinomaisesta asiakaspalvelusta ja somen haltuunotosta. Hieno kokonaisuus!

Paras NY-yritys – toinen aste: Puhas-Auto NY
Koulu: Vihdin lukio 
Puhas-Auto NY tarjoaa autojen sisä- ja ulkopintojen puhdistusta asiakkaan kotipihalla Vihdissä sekä lähialueilla. Tuomaristo vaikuttui erityisesti tiimin reippaasta asenteesta, hyvästä yritysesittelystä sekä asiakaskokemuksen huomioon ottamisesta ja harkitusta hinnoittelusta.

Paras NY-yritys – toinen aste: FineJewelry UF
Koulu: Kyrkslätts gymnasium, Kirkkonummi
FineJewelry UF valmistaa erilaisia koruja pääosin kierrätysmateriaaleista. Tuomaristo antoi kiitosta erityisesti luovalle idealle ja hyvin käynnistyneelle liiketoiminnalle. 

Paras NY-yritys – toinen aste: Y8 NY
Koulu: Omnia, Espoo
Y8 NY kustomoi vaatteita ja luo uutta muotia nuorille. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti yrityksen selkeät tavoitteet, tulevaisuudensuunnitelmat ja kunnianhimo.

Paras tuote – perusaste: MYB. NY
Koulu: Riihenmäen koulu, Mäntsälä
MYB. NY valmistaa kangaskasseja sekä kestohedelmäpusseja. Tuomaristo vaikuttui hyvästä
ja ekologiesta tuotteesta, vastuullisuusnäkökulman huomioimisesta ja hyvästä kulurakenteesta. 

Paras tuote – toinen aste: VividCandles NY
Koulu: Etu-Töölön lukio, Helsinki
VividCandles NY valmistaa kynttilöitä, joista jokainen sisältää pienen positiivisen viestin. Tuomaristoon teki vaikutuksen erityisesti iloinen ryhmä ja positiivinen asenne, monipuoliset ja käsin tehdyt tuotteet sekä syntyneet kaupat. 

Paras palvelu – perusaste: Orbit Design NY
Koulu: Riihenmäen koulu, Mäntsälä
Orbit Design NY suunnittelee logoja, nettisivuja ja muita graafisia töitä edullisesti ja laadukkaasti. Tuomariston perusteluissa korostuivat selkeä liikeidea ja kilpailustrategia, myydyt palvelut ja hyvä esitys.

Paras palvelu – toinen aste: OHO NY
Koulu:  Etu Töölön lukio, Helsinki
OHO NY tarjoaa käsintehtyjä ja maukkaita keksejä lähetettyinä viestin kera  – joko itsellesi tai läheisellesi. Tuomaristo kiitti erityisesti laatuun ja persoonallisuuteen panostamista, hyvää tekemisen meininkiä ja selkeitä tavoitteita.

Paras liikeidea – perusaste: Pannuset NY
Koulu: Riihenmäen koulu, Mäntsälä
Pannuset NY myy tyylikkäitä itse valmistettuja pannunalusia. Tuomaristo antoi kiitosta erityisesti hyvin suunnitellulle tuotteelle, ekologisuuden ja kiertotalousnäkökulman huomioimiselle sekä toimivalle vuorovaikutukselle. 

Paras liikeidea – toinen aste: Flickbase NY
Koulu: Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki
Flickbase NY tarjoaa viihdehakupalvelua, jonka avulla käyttäjä voi selata suoratoistopalveluiden kansainvälistä tarjontaa tehokkaasti. Tuomaristoon teki vaikutuksen oikean startup-yrityksen aihio, yrittäjien erilaisten taustojen ja kontaktien hyödyntäminen sekä selkeät suunnitelmat.

Paras Pitch Deck: Unique Spices NY
Koulu: Keuda, Kerava
Unique Spices NY valmistaa lasipurkkeihin leivontasekoituksia, josta on helppo leipoa lisäämällä tuotteeseen vain kananmuna, voi ja maito.  Tuomaristo toi perusteluissaan esiin visuaalisesti upean toteutuksen. Hyvä tarinankerronta ja esitys toi selkeästi esiin asiakkaan ongelman ja tuotteen sen ratkaisemiseksi.

Valinnat ratkaisi arvovaltainen tuomaristo

Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan Uskalla Yrittää -semifinaalista finaaliin edenneet yritykset valitsi ammattimainen tuomaristo.

 • Sari Aapola, Chief Marketing Officer, Dooap
 • Jarmo Hakkarainen, Business Advisor, NewCo Helsinki
 • Inka Huttunen, henkilöstöjohtaja, Teosto
 • Otto-Pekka Jurvainen, OP
 • Elisa Kitunen, Head of Movement, EEX Oy
 • Hannele Myllynen, OP
 • Mikko Mäki-Rahkola, yrittäjä, MR-living Oy
 • Turo Numminen, Nuori Yrittäjyys ry
 • Terja Patama, yritysneuvoja, Novago/Uusyrityskeskus
 • Teemu Polo, johtava asiantuntija, Teknologiateollisuus
 • Katja Repo, Kehitysjohtaja, Finanssiala
 • Antti Tarakkamäki, Founder, Bankify
 • Jakob West, suunnittelija, Kirkkonummi

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistui nuoria 11 oppilaitoksesta:

 • Business College Helsinki
 • Etu-Töölön lukio, Helsinki
 • Hyrylän yläaste, Tuusula
 • Keuda, Kerava
 • Kyrkslätts gymnasium, Kirkkonummi
 • Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsinki
 • Omnia, Espoo
 • Riihenmäen koulu, Mäntsälä
 • Strömborgska skolan, Porvoo
 • Vihdin lukio
 • Winellska skolan, Kirkkonummi

Aluefestivaaliin ja semifinaaliin osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman virtuaalisella messualustalla.

Finaalin kautta EM-kisoihin Tallinnaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 27.–28.4.2022 Helsingissä. Valtakunnan parhaat NY-yritykset pääsevät edustamaan Suomea heinäkuussa Gen-E -kilpailuun Viron Tallinnaan.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämään Uskalla Yrittää -kilpailuun osallistuu satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. JA Worldwide -verkosto on ehdolla vuoden 2022 Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätietoja Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan aluefestivaalista ja semifinaalista:

Maarit Westerén
aluepäällikkö
050 305 5949
maarit.westeren [at] nuoriyrittajyys.fi

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Yrityskulttuuria etsimässä | Panu Luukka (Kausi 2, jakso 11)