NY-nuori Viljami ja 100 000 golfpalloa

13.6.2018 2018Uskalla Yrittää

15-vuotias Viljami Virta myi keväällä 30 000 golfpalloa yrityksensä BöördiGolfin asiakkaille. Se on tämä Viljami melkoinen nuorukainen.

Microsoftin pääkonttorissa Keilaniemessä Viljami Virta ampuu robotteja minkä kerkiää. Mixed reality -virtuaalitodellisuuteen siirtynyt nuori mies pääsee kokeilemaan tekniikkaa, jota vain harva Suomessa on saanut testata. Viljami voitti päivän sparrausta Microsoftin digiammattilaisten kanssa kun hänen yrityksensä BöördiGolf NY valittiin keväällä vuoden parhaaksi NY-yritykseksi Uskalla Yrittää -finaalissa.

Viljami osallistui koulussaan Harjavallassa NY Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan, jossa nuoret perustavat oikealla rahalla toimivia yrityksiä osana koulunkäyntiä. Ohjelma on osa Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) yrittäjyyskasvatuksen polkua. Syksystä lähtien vauhti on ollut huimaa ja yrityksen ympärillä tapahtuu koko ajan uusia asioita.

Antoisa päivä Microsoftilla

Myös GoGolfin toimitusjohtaja Hanni Tyry on tullut tapaamaan Viljamia Keilaniemeen. Innostuneisuus on molemminpuolista.

-Sain todella paljon hyviä vinkkejä. Hanni osasi puhua golfista ja pallojen myynnistä oikeilla nimillä ja juuri niistä asioista, joista on minulle hyötyä, Viljami sanoo. Yhteistyötä viriteltiin ja jatkoa seuraa.

Lounaalla Viljami tapaa pitkän miehen, jolla on harteillaan Microsoftin johtaminen. Toimitusjohtaja Pekka Horon kalenterissa ei paljon aukkoja ole, mutta satakuntalaisen nuoren yrittäjän tapaaminen sopii hyvin aikatauluun. Kaksi yritysjohtajaa keskustelee bisneksistä luontevasti. Yksi myy golfpalloja, toinen planeetan edistyksellisintä tietotekniikkaa.

Kaikki menee mitä saa haalittua

-Tilasin Englannista 24 000 palloa ja ne tulevat minulle varastoon ensi viikolla. Oli pakko tilata ulkomailta, koska kysyntä on niin suurta, ettei Suomesta löydy tarpeeksi käytettyjä palloja myyntiin, kertoo Viljami. Aivan kuin siinä ei olisi mitään ihmeellistä.

Eikä periaatteessa olekaan, mutta kun Viljami nyt sattuu olemaan vasta peruskoulunsa hyvällä todistuksella juuri päättänyt 15-vuotias yrittäjä Harjavallasta. Hänen ikäisensä pojat haaveilevat yleensä mopoista. Viljami haaveilee, ja suunnittelee, että BöördiGolf saisi tänä vuonna myytyä 100 000 (!) golfpalloa ja liikevaihdoksi kertyisi n. 60 000 euroa.

-Minulla on Harjavallassa varasto vuokrattuna. Sinne mahtuu varmaan satojatuhansia palloja. Kun vaan löytyisi jostain tarpeeksi ostettavia palloja, Viljami latelee.

Viljami hankkii yritykselleen ns. vesipalloja, joita hän myy eteenpäin. Siis palloja, joita pelaajat hukkaavat vesiesteisiin tai muualle reitin varrelle. Hän maksaa sukeltajille, jotka käyvät noukkimassa palloja vesiesteistä ja myy pallot eteenpäin. Kysyntää palloille on ympäri Eurooppaa.

-Minulla on halvat hinnat ja luotettava toimitus. Jos asiakas tilaa ison erän, kappalehinnaksi muodostuu vain n. kymmenen senttiä per pallo. Luokittelen pallot eri kategorioihin sen mukaan missä kunnossa ne ovat. Priimakunnossa olevat pallot maksavat tottakai enemmän kuin hieman kolhuisemmat pallot, Viljami selventää.

Fiksu poika

Viljamin isä on mukana Microsoftilla, jossa päivä sujuu eri osastojen ammattilaisten sparratessa nuorukaista yritystoiminnassaan.

-En ole puuttunut Viljamin yrityksen pyörittämiseen mitenkään. Olen itse tehnyt pitkään myyntityötä ja ajatuksia on vaihdettu sen suhteen, mutta päätin, että tämä yritys on pojan oma juttu. Viljami on aina ollut fiksu poika, hänen on paras toimia yksin, Samu Virta sanoo.

Viljami kertoo ilmeenkään värähtämättä, leveällä murteellaan, että bisnestä on tarkoitus kasvattaa voimakkaasti. BöördiGolf voi olla lähivuosina alan johtava toimija Euroopassa.

-Nyt minulla on toiminimi, mutta heti kun täytän 18, aion perustaa osakeyhtiön. Tavoitteena on, että saisin keskittyä myyntiin ja yrityksen johtamiseen. Palkkaan ihmisiä hoitamaan pallojen hankkimisen ja putsaamisen, Viljami valottaa.

Kun Viljami ottaa päästään viimeistä teknologiaa tarjoavat virtuaalilasit, hän toteaa hieman hämmentyneenä, ettei olisi voinut kuvitella pääsevänsä tavallisessa neuvotteluhuoneessa aivan toiseen maailmaan. Muutenkin päivä Microsoftilla on ollut suorastaan hengästyttävä.

-Taidan nukkua koko automatkan. Hyviä neuvoja on tullut niin paljon, että pitää ensin hieman sulatella asioita, Viljami hymähtää.

www.golfpalloja.fi

 

 

 

 

 

Seuraavaksi
”Meidän on sijoitettava nuoriin!”