Nuorten Uskalla Yrittää 2022 -kilpailun pääpalkinnot Jakobstads gymnasiumiin Pietarsaareen ja Haaga-Heliaan Helsinkiin – voittajia Gente UF ja Troa NY

28.4.2022 2022Uskalla Yrittää

Uskalla Yrittää -finaalin palkitut 2022

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) järjestämässä Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin 28.4. vuoden parhaina NY-yrityksinä Gente UF Pietarsaaresta ja Troa NY Helsingistä. Suomen suurimman nuorten yrittäjyyskilpailun finaaliin osallistui yli 150 nuorta eri puolilta Suomea. Lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden Pikkuyritys -palkinnolla Fimovm NY Vihdistä.

Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret perustavat kouluissaan oikealla rahalla toimivan NY-yrityksen ja harjoittelevat yrittäjyys- ja työelämätaitoja käytännönläheisellä tavalla. Uskalla Yrittää -finaali on ohjelman Suomen mestaruuskilpailu.

Kauppakeskus Triplan tiloissa järjestetyssä finaalissa toistakymmentä liike-elämän ammattilaista käsittävä tuomaristo seurasi, haastatteli ja arvioi nuorten yrityksiä kahden finaalipäivän ajan. Uskalla Yrittää -finaalissa palkintoja jaettiin yhteensä 13 kategoriassa.

Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Sami Suomela kiitti tapahtumassa nuoria, jotka ovat kulkeneet monipolvisen tien yritysideoidensa ja tuotteidensa palveluiden parissa huhtikuun finaaliin:

”Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta yrittäjämäisten taitojen harjoittelusta on hyötyä. Sinnikkyys, vastuunottaminen ja yhdessä työskentely ovat tärkeitä taitoja. Tämän kevään finalistien yrityksissä näkyvät sekä arkea helpottavat palvelut sekä trendikkäät aiheet, kuten urbaani muoti ja kestävä kehitys.”

Palkitut nuorten yritykset

Suomen paras NY-yritys, peruskoulu ja toinen aste | JA Company of the Year 2022: Gente UF
Jakobstads gymnasium, Pietarsaari

Gente UF suunnittelee ja valmistaa lokerikkoja, joiden tarkoitus on tuoda järjestystä laukkuihin.

Tuomariston perustelut: Tuotteelle oli selkeä tarve ja kysyntä. Myös tuotteen jatkokehitys oli jo mietitty ja asiakastarpeita kuunneltu. Yritys on rakentunut vahvuuksien ympärille ja tuotantoketju oli suunniteltu hyvin. Myös kiertotalous oli huomioitu yrityksen toiminnassa ja tuotteen valmistuksessa. Lisäksi yrityksellä oli vahva myynnillinen ote.

Perusasteen toisen asteen paras NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Tallinnassa, Virossa heinäkuussa 2022.

Suomen paras NY-yritys, korkea-aste | JA Enterprise of the Year 2022: Troa NY
Haaga-Helia

Yrityksen liikeidean tavoite on vähentää kauppojen ruokahävikkiä tarjoamalla punalaputettujen tuotteiden ennakkotietoa verkosta. Verkkosivujen tavoitteena on tarjota kuluttajille lähikauppojen punalaputetut tuotteet yhdestä paikasta.

Tuomariston perustelut: Hyvin ideoitu ja validoitu kokonaisuus, joka auttaa vähentämään ruokahävikkiä. Kokonaisuus oli laadukkaasti toteutettu ja yrittäjät ovat idean kanssa tosissaan liikkeellä.

Korkea-asteen paras NY-yritys edustaa Suomea Vuosi yrittäjänä -ohjelman EM-kilpailuissa Tallinnassa, Virossa heinäkuussa 2022.

Paras yksinyrittäjä: ZinnaZ NY
Porin lyseon koulu

ZinnaZ

Yritys myy laadukkaita, Suomessa valmistettuja patakintaita. Tyylikkäät patakintaat tuovat keittiöön viihtyvyyttä ja ruuanlaittoon tunnelmaa. Uusia tuotteita on jo suunnittelupöydällä.

Tuomariston perustelut: Yksinyrittäjä on ammattimainen ja hänellä on yrittäjähenkinen ote toimintaan. Tämä yksinyrittäjä on vienyt pitkälle muun muassa yhteistyökumppanineuvottelut, ja tuotantoketju on mietitty alusta loppuun. Ympäristöystävällisyys ja kiertotalous on huomioitu tuotteessa. Lopputuote on viimeistelty ja tyylikäs. Tällä itsevarmalla yrittäjällä on selkeä ulosanti ja esiintyminen tulee luonnostaan.

Paras yksinyrittäjä -palkinnon jakoi OP.

Ideasta tulevaisuuden yritykseksi: Taival NY
Hämeenlinnan lyseon lukio

Yritys luo nauruntäyteisiä hetkiä vanhuksille. Yrittäjät kiertävät hoivakoteja ja käyvät järjestämässä niissä iloista toimintaa ja tapahtumia.

Tuomariston perustelut: Tarjoavat hoivakoteihin tapahtuma- ja virkistyspalveluita. Yhteiskunnallisesti merkittävä idea ja vahva missio, vanhusten henkinen hyvinvointi. Potentiaali merkittäväksi nuorten työllistäjäksi. Yhteistyötä/sopimuksia merkittävien hoivakoti- ja vanhustenhoidon toimijoiden kanssa. Kaupallista potentiaalia löytyy. Vanhusten/asiakkaiden palaute ollut positiivista, tuote toimiva.

Ideasta tulevaisuuden yritykseksi -palkinnon jakoi Innovestor Oy.

Paras liikeidea: Luovia NY
Ylöjärven lukio

Yritys valmistaa koruja käytetystä kertakäyttömuovista. Raaka-aineena toimii mm. shampoopullot, pullonkorkit sekä käsidesipullot. Luovian tehtävänä on auttaa niin ihmisiä kuin luontoakin, sekä tuoda esiin uusia kierrätyksen ja kestävän kehityksen tarjoamia mahdollisuuksia.

Tuomariston perustelut: Luovia on yritys joka valmistaa koruja käytetystä kertakäyttömuovista. Raaka-aineena toimii mm. shampoopullot, pullonkorkit sekä käsidesipullot. Luovian tehtävänä on auttaa niin ihmisiä kuin luontoakin, sekä tuoda esiin uusia kierrätyksen ja kestävän kehityksen tarjoamia mahdollisuuksia.

Paras liikeidea -palkinnon jakoi SEB.

Paras innovaatio: SALSTREET NY
Ammattiopisto Lappia, Tornio

SALSTREET NY on uuden sukupolven tasokas katuvaatemerkki Lapista rinteeseen, skeittiparkkiin ja arkeen. Yritys innovoi suomalaista katuskeneä tuotteista markkinointitapaan.

Tuomariston perustelut: Vaikuttavinta oli se, että yrittäjä on itse luonut ennennäkemättömällä tavalla moniulotteisen virtuaalisen maailman, jossa peli ja katuvaatemuoti yhdistyvät.  Kokonaisvaltainen kokemus luodaan musiikin, liikkuvan kuvan ja vaatteiden avulla. Tuotteissa on huomioitu kestävä kehitys ja käytetty kierrätettyä puuvillaa. Kyseessä ei ole vain brändi, vaan tavoitteena on luoda yhteisö katumuodin käyttäjille. ”Kaikki näyttää aina aluksi tavalliselta.”

Paras innovaatio -palkinnon jakoi Elo.

Paras myyntitiimi: Viilee NY
Pielisjoen koulu, Joensuu

Yritys on kolmen joensuulaisen 15-vuotiaan pojan jäätelöä valmistava ja myyvä yritys.Yrityksen ideana on toteuttaa asiakkaiden jäätelöunelmat.

Tuomariston perustelut: Hyvin tarkasti määritelty konsepti, logot, käyntikortit, maistiaiset asiakkaille. Koko brändi tuki myyntiä. Yrittäjät ymmärsivät myynnin tärkeyden yritystoiminnassa, tekivät aktiivista myyntiä tapahtumassa ja vakuuttivat ostajan osaamisellaan. Asiakkaat saivat ehdottaa tuotetta, jota sitten valmistettiin. Näin saatiin asiakaslähtöinen ote tuotekehitykseen ja samalla sellaisia tuotteita, joita asiakkaat todella halusivat. “Myynti on tärkeintä – siitähän se raha tulee.”

Paras myyntitiimi -palkinnon jakoi Suomen Uusyrityskeskus.

Paras palvelu, kunniamaininta: AT-Media NY
Vaisaaren koulu, Raisio

AT-Media NY auttaa yrityksiä ja yhteisöjä kohtaamaan asiakkaansa tai kuulijansa, sekä saavuttamaan itselle kutsuvan ja uniikin ilmeen esimerkiksi logojen, verkkosivujen, musiikin ja videoeditoinnin kautta.

Tuomariston perustelut: Yritys on onnistunut kilpailulla alalla löytämään oman asiakaskuntansa. Yritys hyödyntää vahvuuksiaan monipuolisesti ja erottuu positiivisesti muista toimijoista. Yrityksen myynti on lähtenyt todella hyvin käyntiin ja yrittäjät vakuuttavat myynnillisellä otteellaan. Vaikutuksen teki erityisesti, miten yrittäjät ovat valjastaneet omat taitonsa liiketoimintaan ja luoneet kokonaisvaltaisen palvelukonseptin erittäin kilpaillussa markkinassa.

Paras palvelu: Tokeni NY
Mikkelin lukio

Tokeni NY hoitaa varmalla otteella Z-sukupolvelle kohdennetun sosiaalisen median sisällöntuoton, brändäyksen ja kaupallisen markkinoinnin.

Tuomariston perustelut: Yritys on löytänyt markkinaraon, jossa on selkeä kilpailuetu verrattuna vakiintuneisiin toimijoihin. Palvelu rakentaa siltaa asiakkaan ja hänen kohderyhmänsä välille hyödyntämällä yrittäjän vahvaa ammattitaitoa. Yritys on onnistunut rakentamaan yhteistyökumppanuuksien verkoston, ansaintalogiikka on selkeä ja hyvin mietitty. Konsepti on hyvä ja toimintamalli tehokas. Liiketoiminta on todistettavasti käynnistynyt menestyksekkäästi ja siinä on selkeät kasvumahdollisuudet.

Paras palvelu -palkinnon jakoi Fennia.

Paras tuote: Clearify UF
Högstadiet Petalax, Petolahti

Yritys valmistaa ekologista ja ympäristöystävällistä kiinteää tiskiainetta, joka on tehokas likaa vastaan, mutta hellävarainen käsille.

Tuomariston perustelut: Tuote vastaa todelliseen tarpeeseen. Kohderyhmä on määritelty nokkelasti: “kaikki, jotka tiskaavat”. Tuotetta voidaan käyttää missä vain, esimerkiksi retkillä. Tuote on ekologinen, käytännöllinen ja tuotekehitys perustuu asiantuntija-apuun. Pakkaus on informatiivinen ja tyylikäs kohtuullisella hintatasolla.

Paras tuote -palkinnon jakoi Perheyritysten liitto.

Erilliskilpailu – Paras myyntipuhe: Puhas-Auto NY
Vihdin lukio

Yritys puhdistaa auton ulko- ja sisäosia asiakkaan kodin luona tai hänen haluamassa paikassa.

Tuomariston perustelut: Yrityksen esitys oli rento, iloinen ja selkeä. Palvelun esitys oli yllätyksellinen ja visuaalisesti mietitty kokonaisuus. Lisäksi esitys sisälsi toiminnan, eli kutsun osastolle. Erityinen kiitos pirteästä ja mieleenpainuvasta kokonaisuudesta, jonka rytmitys osui nappiin.

Paras myyntipuhe -palkinnon voittaja valittiin erillisen pitchauskilpailun osallistujien joukosta.

Erilliskilpailu – Paras brändi: Poikien Soossit UF
Strömborgska skolan, Porvoo

Yritys valmistaa ja myy korkealaatuisia kastikkeita.

Tuomariston perustelut: Brändi on tekijöidensä näköinen, selkeä ja hauska. Brändi on skaalautuva: poikien paidat vaihtuvat eri kastikkeissa. Arkipäiväiset tuotteet erottuvat massasta.

Paras messupiste | JA Alumni Award: Keep it Safe UF
Vamia, Vaasa

Yrityksen valmistama tuote on tyylikäs mukinsuoja kierrätetystä materiaalista. Tuotteen tarkoitus on lisätä turvallisuutta esimerkiksi baareissa.

Paras messupiste -palkinnon myönsi NY-alumnit eli JA Alumni Finland ry, joka on itsenäinen aktiivisten entisten NY-yrittäjin ylläpitämä yhdistys.

Pikkuyrittäjien palkinnot

Yhdistyksen tapahtumassa palkittiin myös kaksi alakoululaisten pikkuyritystä.

Vuoden paras Pikkuyritys: Fimovm
Ojakkalan koulu, Vihti

Yritys valmistaa itse tehtyjä pinnejä, korvakoruja, avainnauhoja ja avaimenperiä.

Tuomariston perustelut: Tuomaristo kiitteli erityisesti pikkuyrityksen tuotevalikoimaa, oma-aloitteellisuutta ja yhteistyötä.

Paras myyntipuhe, Pikkuyritys: Saippuaprofessorit
Hämeenlinnan yhteiskoulu

Yritys valmistaa erilaisia saippuoita, jotka pakataan kierrätysmateriaaleista valmistettuihin kangaspusseihin.

Tuomariston perustelut: Tuomaristo kiitteli myyntipuheesta erityisesti selkeyttä, rakennetta ja napakkuutta.

Katso ja lataa kuvia

Kaikkien finaaliin osallistuneiden yritysten kuvat >>
Tunnelmakuvia tapahtumasta >> 
Kuvia kuvausseinäkkeen edestä palkintogaalasta >>

Kuvat: Nuori Yrittäjyys / Eficic

Taustatietoa yhdistyksestä ja oppimisohjelmista

Nuori Yrittäjyys ry on voittoa tavoittelematon yrittäjyyskasvatuksen järjestö Suomessa. Tarjoamme lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitoja tukevia ohjelmia kouluille ja oppilaitoksille. Vuosi yrittäjänä -ohjelmamme on saatavilla yläkouluille, toisen asteen oppilaitoksille ja korkeakouluille. Pikkuyrittäjät-ohjelma on suunnattu erityisesti alakoulun 4.–6. luokalla opiskeleville lapsille. Olemme osa kansainvälistä Junior Achievement Worldwide -verkostoa, joka on ehdolla vuoden Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Lisätietoja

Kaisa Huikuri
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Nuori Yrittäjyys ry
045 7734 9347
[email protected]

Eveliina Linna
markkinointiviestinnän asiantuntija
Nuori Yrittäjyys ry
040 704 0085
[email protected]

 

Seuraavaksi
Podcast: Uskalla Yrittää -finaalin erikoisraportti (kausi 2, jakso 16)