Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu: Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaalta finaaliin jatkaa yhdeksän NY-yritystä

14.2.2023 2023Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -tapahtumakokonaisuudessa Vaasan aluetapahtumaan osallistui 14. helmikuuta 2023 yhteensä 70 nuorten perustamaa harjoitusyritystä (NY-yritystä) ja yli 160 nuorta. Yritysmaailman asiantuntijoista koostuva tuomaristo valitsi kilpailuun osallistuneiden joukosta yhdeksän yritystä, joiden tie jatkuu huhtikuussa Helsingissä järjestettävään finaaliin. Yläkoulun ja toisen asteen opiskelijat esittelivät yritystensä tuotteita ja palveluita Uskalla Yrittää -tapahtumassa kauppakeskus Rewellissä. 

Vaasassa palkittiin innovatiivisia tuotteita ja palveluita 

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan aluetapahtumasta Uskalla Yrittää -finaaliin etenivät seuraavat NY-yritykset: 

Paras NY-yritys – perusaste: Bivaxfolie UF
Tegengrenskolan, Vöyri 

Bivaxfolie UF on yritys, joka valmistaa mehiläisvahakankaita, joiden toivovat toimivan muovikelmun korvaajana.  
Perustelut: Vakuuttava NY-yritys, jolla on selkeä tehtävä ja kokonaisvaltainen lähestymistapa. Hyvin koordinoitu ja ammattitaitoinen tiimi. 

Paras NY-yritys – toinen aste: Saga UF
Vamia, Vaasa 

Saga UF on tehnyt lastenkirjan, jossa he ovat kuvittaneet ja kirjoittaneet kaiken itse. NY-yrityksellä on myös sivutuotteita, jotka liittyvät kirjaan. 
Perustelut: Täysin ilmiömäinen, viittä vaille valmis yritys! NY-yritys on täysin omaa luokkaansa: laaja asiantuntemus, luova, ajan tasalla. Vastaa yhteiskunnallisiin haasteisiin. Wow! 

Paras liikeidea – perusaste: Non-toxic UF
Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupunki 

Non-toxic UF myy keittiöpyyhkeitä, joihin on painettu luonnonmukaisia, ympäristöystävällisiä ja halpoja puhdistusvinkkejä. Yritys haluaa vähentää kemikaalien käyttöä kodeissa. 
Perustelut: Hyvin harkittu liikeidea, jonka missiona on ekologinen kestävyys. Yhtiöllä on selkeät taloudelliset laskelmat ja selkeä myyntitavoite. Tiimillä on vahva motivaatio ja halu kehittää yrityksen toimintaa. 

Paras liikeidea – toinen aste: Focap UF
Jakobstads gymnasium, Pietarsaari 

Focap UF on suomalainen innovaatio, joka on suunniteltu ja valmistettu Suomessa. Aseta Focap juomatölkkiin ja paina kunnes se napsahtaa, niin hiilihappoisuus ja hyvä maku säilyvät. Nimi Focap on lyhenne sanoista flip on & off cap. Focap UF toimii kestävän ja ympäristöystävällisen yhteiskunnan puolesta. 
Perustelut: NY-yritys, jolla on vahva tuotekehitys ja kiertoajattelu. Vaikuttava tuote kestävästä ja kotimaisesta materiaalista. 

Paras tuote: Do it yourself UF
Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupunki 

Do it yourself UF myy kuiva-aineita kekseihin ja mutakakkuihin. Heidän käyttämänsä rasiat ovat kierrätettyjä. Sinun tarvitsee lisätä seokseen vain munia ja voita. Tuote on helppo ja nopea valmistaa. 
Perustelut: Käytännöllinen tuote, joka sopii kaikille! Yrityksellä on laaja asiakaskunta, tuotteessa on potentiaalia ja se erottuu muista.  

Paras palvelu: Glasier UF
Jakobstads gymnasium, Pietarsaari 

Yritys valmistaa tuotetta hienoimmista kierrätyslasipulloista. Yritys saa pullot ilmaiseksi ravintolasta/baarista. Tuote on taulu, jonka materiaalina on käytetty rikottua lasia ja epoksia peitteenä pinnan luomiseksi.  
Perustelut: Palvelu, jota tuomaristo ei ollut koskaan ennen nähnyt eikä edes tiennyt tarvitsevansa. Houkutteleva ja ainutlaatuinen idea, kommunikoiva ja määrätietoinen tiimi. 

Paras messupiste: Dreck UF
Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupunki 

Dreck UF myy pohjoismaiselta yritykseltä ostamiaan termospulloja. Pulloihin liimataan tyylikäs aihe yrittäjien kotikunnan siluetista ja vuosiluku, jolloin kaupunki on perustettu.  
Perustelut: Messupiste oli harkittu ja tuki brändiä kokonaisuutena. Tuote esiteltiin selkeästi houkuttelevalla ja myyvällä tavalla. 

Paras myyntipuhe: PU-RE UF
Sursik skola, Pedersöre 

PU-RE UF:n muodostavat kaksi tyttöä, jotka välittävät ympäristöstä. PU-RE tekee jätteen vähentämiseksi käytetyistä vaatteista uusia.  
Perustelut: Puhe, joka vakuuttaa kolmella kielellä! Selkeä ja informatiivinen kokonaisuus; ulkopuolinenkin ymmärtää yrityksen idean. 

Tuomariston kunniamaininta: Sweet Bao UF
Vamia, Vaasa 

Sweet Bao UF:n liikeideana on ostaa Boubab-hedelmiä Tansaniasta suurempina erinä ja pakata ne omalla tuotemerkillään pienempiin pakkauksiin, jotka sitten myydään suoraan asiakkaille. 
Perustelut: Innokas ja kunnianhimoinen yrittäjä, joka teki vaikutuksen päättäväisyydellään, osaamisellaan ja tulevaisuuden suunnitelmillaan. 

Aluetapahtumaan ja -kilpailuun osallistui nuoria 11 oppilaitoksesta: 

 • Borgaregatans skola, Vaasa 
 • Jakobstads gymnasium, Pietarsaari 
 • Keski-pohjanmaan ammattiopisto, Kokkola 
 • Korsholms högstadium, Mustasaari 
 • Kristinestads högstadieskola, Kristiinankaupunki 
 • Närpes Högstadieskola, Närpiö 
 • Sursik skola, Pedersöre 
 • Tegengren skolan, Vöyri 
 • Vamia, Vaasa 
 • Vaasan lyseon lukio, Vaasa 
 • Yrkesakademin i Österbotten, Närpiö 

Aluetapahtumaan osallistuneisiin NY-yrityksiin voi tutustua tarkemmin tapahtuman verkkosivulla.  

Valinnat ratkaisi liike-elämän ammattilaisista koostuva tuomaristo: 

 • Inger Aaltonen, Hanken & SSE   
 • Kenneth Dahlkvist, Uusyrityskeskus Staria 
 • Eleonor Hedström, Wärtsilä 
 • Hippi Hovi, Suomen Yrittäjät   
 • Angelique Irjala, Kristiinankaupungin Elinkeinokeskus 
 • Stefan Malm, Dynamo Närpes  
 • Hannah Malkamäki, LähiTapiola   
 • Alva Porthin, Gente UF   
 • Jenny Råholm, OP 
 • Tuija Räihä-Pundars, VASEK 
 • Fredrik Sandelin, Pietarsaaren seutu   
 • Emilia Ståhl, Gente UF 
 • Triinu Varblane, Technology Center Merinova  

Kevään finaalista kohti Euroopan mestaruuskisoja 

Uskalla Yrittää -kilpailun finaali järjestetään 18.–19.4.2023 Helsingissä. Finaalissa palkitaan nuorten harjoitusyrityksiä useissa eri kategorioissa ja valitaan parhaat NY-yritykset edustamaan Suomea kesällä 2023 järjestettävässä Euroopan mestaruuskilpailussa ja Gen-E-tapahtumassa

Vuosi yrittäjänä -ohjelma 

Uskalla Yrittää on Suomen merkittävin nuorten yrittäjyystapahtuma ja voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämä kokonaisuus. Vuonna 2023 aluetapahtumiin ympäri Suomen osallistuu yli 1000 yläkoululaista ja toisen asteen opiskelijaa, jotka ovat perustaneet kuluvan lukuvuoden aikana harjoitusyrityksen Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenet tuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta. 

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa. 

Lisätietoja

Nina Ingves

Aluepäällikkö

Pohjanmaa Aluepalvelut

040 674 5292

[email protected]

Eveliina Linna

Markkinointiviestinnän asiantuntija

Koko Suomi Viestintä, markkinointi, tapahtumat ja alumnityö

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Nuorten Uskalla Yrittää -kilpailu 2023: Kaakkois-Suomesta finaaliin jatkaa kolme NY-yritystä