Kolme Hämeen NY-yritystä kevään finaaliin – päivä oli täyttä timanttia

17.2.2021 Uskalla Yrittää

Nuori Yrittäjyys ry:n valtakunnallisen Uskalla Yrittää -kilpailun semifinaaliin osallistui 17.2. Kanta- ja Päijät-Hämeessä 16 nuorten perustamaa yritystä ja 47 nuorta. Tuomaristo valitsi kolme yritystä alueen edustajiksi huhtikuussa järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin. Lisäksi yleisö pääsi äänestämään finaaliin oman suosikkinsa, joka tuli tällä kertaa Pirkanmaalta.

Nuorten yritykset esittelivät iltapäivällä toimintaansa virtuaalisesti Howspace -alustalla järjestetyssä semifinaalitapahtumassa, jonka päätteeksi palkintojenjako striimattiin Hämeenlinnan PARKKI Business Parkista. Yritysideat olivat mahtavia, striimauksesta maskeihin ja käsisaippuoihin sekä sirutettuihin golf-palloihin.

Aamuseminaarissa lavalla NY-alumnit Santeri Simonen (vas.), Jenna Korpi, Pikkuyrittäjiä sekä Arman Alizad

Aamupäiväseminaari innosti megatrendeillä ja sankaritarinoilla

Aamupäivällä järjestettiin seminaari, jossa oli esillä Nuori Yrittäjyys ry:n ohjelmissa mukana olleita 5. luokkalaisia Pikkuyrittäjiä sekä viime vuoden Suomen parhaan NY-yrityksen palkinnon pokannut Jalo NY Ylöjärven lukiosta. Pääpuhuja Arman Alizad kertoi tarinoiden avulla oman polkunsa tähän päivään, ja kannusti nuoria etsimään omaa polkuaan. Megatrendien käsitteitä seminaariyleisölle avasi Sitran Sanna Rekola, ja ehtipä Urmas Viilunk (pirkanmaalainen Putous-näyttelijä Mikko Töyssy) käydä myös antamassa ehkä hieman kyseenalaisia sijoitusvinkkejä osallistujille.

Kanta- ja Päijät-Hämeestä finaaliin pääsivät:

Paras NY-yritys, toinen aste: NamuKamu NY

Tiimi on luonut viimeistellyt tuotteet todella nopeassa ajassa ja saanut toiminnalleen liikevaihtoa. Koko tiimi on asian takana. Yritys on valinnut hyvät tuotteet ja kehittänyt toimintaa jatkuvasti. Koko myyntiprosessi tilauksesta kuljetukseen on mietitty hyvin.

Paras NY-yritys, perusaste: Abua NY

On aikaan soveltuva liikeidea ja samalla tuotteella laaja tai useita kohderyhmiä. Yrityksen toimintaa oli viety pitkälle lyhyessä ajassa.

Paras tuote / palvelu: Neve Skin NY 

Ekologinen ja vastuullinen tuote, joka oli hyvin tuotteistettu ja osuu megatrendiin. Tuotteen viestintämateriaali oli laadittu tukemaan tuotetta ja laadukkaasti laadittu. Tiimillä oli selkeät roolit.

Lisäksi tuomarit palkitsivat maininnoilla:

Kunniamaininta Golf General NY. Isosti ajattelua globaalilla liikeidealla. Tällaisia yrittäjiä ja riskinottajia Kanta-Häme ja Suomi tarvitsee.

Kasvutarina intohimosta: Spice Master NY. Omistautuminen ja oman intohimon kautta toimiminen näkyivät tämän yrityksen toiminnassa. Vastoinkäymiset eivät olleet lannistaneet intoa vaan tekivät halusta entistä suuremman.

Kanta-, Päijät-Hämeen ja Pirkanmaan semifinaalin voittajat

Uskalla Yrittää -finaaliin edenneet yritykset valitsi ammattitaitoinen tuomaristo:

 • Nina Ranimaa, Hämeenlinnan Yrittäjät
 • Suvi Hautamäki, Hämeen Uusyrityskeskus
 • Juha Haukka, Hämeen Yrittäjät
 • Mirja Ojantausta, Hämeen kauppakamari
 • Noora Vennamo, Nooran Viinibaari
 • Marianne Kukkamäki, OP Etelä-Häme
 • Juuso Aho, BoxinBox

Mukana semifinaalissa oli 47 nuorta näistä oppilaitoksista:

 • Hämeenlinnan lyseon lukio
 • Kiipulan ammattiopisto
 • Nummen yhtenäiskoulu
 • Riihimäen lukio
 • Tavastian ammattiopisto

 

Finaalin kautta EM-kisoihin Liettuaan

Kansallinen Uskalla Yrittää -finaali järjestetään 21.-23.4.2021 virtuaalisesti Howspace-alustalla. Valtakunnan paras NY-yritys pääsee edustamaan heinäkuussa Suomea European Company of the Year -kilpailuun Liettuan Vilnaan. Kevään pandemiatilanteen globaali kehittyminen ratkaisee, järjestetäänkö kilpailut paikan päällä vai virtuaalisesti.

Vuosi yrittäjänä -ohjelma

Voittoa tavoittelemattoman Nuori Yrittäjyys ry:n järjestämässä Uskalla Yrittää -kilpailussa on mukana satoja uusia NY-yrityksiä, joita peruskoulun oppilaat ja toisen asteen opiskelijat ovat perustaneet tänä lukuvuonna kouluissaan Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa. Suomessa Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ollut käytössä 1990-luvun puolivälistä saakka. Kymmenettuhannet nuoret ympäri Suomea ovat osallistuneet ohjelmaan kouluissaan, osana opetusta.

Nuorten yrittäjämäistä asennetta, työelämätaitoja ja taloudenhallintaa vahvistava ohjelma on käytössä yli 110 maassa. Nuori Yrittäjyys ry:n kansainvälinen kattojärjestö Junior Achievement (JA) perustettiin USA:ssa Springfieldissä vuonna 1919. Ensimmäiseksi ohjelmaksi kehitettiin Vuosi yrittäjänä, jotta maaseudulta kaupunkiin muuttavat nuoret saisivat tietoa ja taitoja pärjätäkseen aikuisina teollistuvassa maailmassa.

 

Lisätietoja Kanta- ja Päijät-Hämeen semifinaalista:

Virve Turunen

[email protected], p. 050 571 0330

 

Kanta- ja Päijät-Hämeen NY-yrityksistä löytyy lisätietoa myös tapahtumasivulta klikkaamalla painiketta ”Tutustu mukana oleviin NY-yrityksiin”

Seuraavaksi
Kolme Hämeen NY-yritystä kevään finaaliin – päivä oli täyttä timanttia