Jalo NY ja A.I.M Tracking NY kohti EM-kisoja Uskalla Yrittää -finaalista

23.4.2020 2020Uskalla Yrittää

Valtakunnallisen Uskalla Yrittää -yrittäjyyskilpailun palkinnot jaettiin tänään 11 kategoriassa. Vuosi yrittäjänä -ohjelman pääpalkinnot menivät Ylöjärvelle ja Turkuun. Vuoden pikkuyritys -voittaja löytyi Espoosta. Perus- ja toisen asteen yrityksistä EM-kisoihin Suomea lähtee edustamaan Jalo NY Ylöjärven lukiosta ja korkea-asteelta A.I.M Tracking NY Turun korkeakouluista. Nuori Yrittäjyys ry kannustaa kaikkia kouluja ja oppilaitoksia panostamaan yrittäjyystaitojen pitkäjänteiseen harjoitteluun, jotta kaikki Suomen nuoret pääsisivät opettelemaan tärkeitä taitoja osana opetusta.

Valtakunnallisessa nuorten Uskalla Yrittää -finaalissa palkittiin tänä aamuna Suomen parhaat NY-yritykset. Perus- ja toisen asteen pääpalkinto myönnettiin Jalo NY:lle Ylöjärven lukiosta. Yritys valmistaa ainutlaatuisia rusetteja kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Tuotteet ovat ekologisesti ja yhteiskuntavastuullisesti käsityöllä valmistettuja. Yrityksen rusetteja voi ostaa yrityksen verkkokaupasta. Tuomariston vakuutti yrityksen arvot, käytännön toiminta, selkeä osaamiseen perustuva roolitus ja suunnitelmallinen tekeminen ja kehittäminen koko toiminnan ajan. Yrityksen ehdoton vahvuus on myös go to market -ajattelu ja se, että yrityksen liiketoimintaidean ytimessä ovat ekologisuus ja eettisyys. Yritys edustaa Suomea perus- ja toisen asteen  JA Company of the Year EM-kilpailussa heinäkuussa.

Korkea-asteen palkinnon tänä vuonna sai A.I.M Tracking NY Turun korkeakouluista. Yrityksen tarkoitus on kehittää palvelu, joka on suunnattu akkukäyttöisten työkalujen paikkatietojen reaaliaikaiseen seurantaan. Ratkaisu parantaa työn tehokkuutta rakennusalalla sekä minimoi työkalujen katoamista sekä varkaustapauksia. Tuomariston mielestä yrityksen liikeidea ja konsepti on ajankohtainen. Yrityksellä on selkeä suunnitelma siitä, miten se lähtee kehittämään toimintaa eteenpäin. Yritys edustaa Suomea kesällä korkea-asteen EM-kisoissa.

Jalo NY valittiin Suomen edustajaksi JA Company of the Year EM-kilpailuun. NY-yritys menestyi hienosti myös eri signature -kilpailuissa.

Signature-yrityskumppanit palkitsivat yrityksiä nimikkokategorioissaan

Lisäksi palkintojenjakotapahtumassa jaettiin nuorille yrittäjille tukku muita palkintoja, joita antoivat Uskalla Yrittää -kilpailun ja Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanit. Signature-palkintojen teemoina korostuivat vastuullisuus, rohkeus, innovatiivisuus ja usko omaan tekemiseen. Signature -palkintojen kuvaukset, palkinnot ja kriteerit nähtävissä täällä.

 • Kuntarahoitus #Huomisentekijät -palkinto
  Momo’s Bubbles NY, Oulun kansainvälinen koulu, Oulu
 • Handelsbanken Kestävä Idea -palkinto
  Rebike Jkl NY, Jyväskylän Lyseon lukio, Jyväskylä
 • Fennia Tekijöiden Takana -palkinto
  Satuko Design NY, Etelä-Savon ammattiopisto, Mikkeli
 • Elo Unelmat Elossa -palkinto
  A.I.M Tracking NY, Turun ammattikorkeakoulu & Turun yliopisto, Turku
 • Taaleri Luola
  1. sija: Rebike Jkl NY, Jyväskylän Lyseon lukio, Jyväskylä
  2. sija: Jalo NY, Ylöjärven lukio, Ylöjärvi
  3. sija: A.I.M Tracking NY, Turun ammattikorkeakoulu & Turun yliopisto, Turku
 • OP Yrittämisen Arvoinen Idea -palkinto
  Satuko Design NY, Etelä-Savon ammattiopisto, Mikkeli
 • SEB Care for Ambition -palkinto
  Jalo NY, Ylöjärven lukio, Ylöjärvi
 • EIT RawMaterials Kiertotalousinnovaatio -palkinto
  A.I.M Tracking NY, Turun ammattikorkeakoulu & Turun yliopisto, Turku

Muut palkinnot

 • Tykätyin some -palkinto
  Legato NY, Reisjärven kristillinen kansanopisto, Reisjärvi
Momo’s Bubbles NY valittiin Kuntarahoituksen #Huomisentekijät -palkinnon saajaksi.

Yrittäjyyskasvatus vahvistaa asennetta sopeutua muutokseen

”Finaaleihin edenneet nuoret yrittäjät saivat suorittaa loppusuoran tehtävät verkossa. Tämä ei nuoria hidastanut, vaan kristallinkirkkaiksi kiteytettyjä bisnesideoita, aloitekykyä ja luovuutta saatiin nähdä verkon välityksellä vähintään yhtä paljon kuin kasvokkaisissa kohtaamisissa”, Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnanjohtaja Virpi Utriainen hehkuttaa. ”Kokemustemme sekä tutkimusten mukaan pitkäjänteinen yrittäjyyskasvatus vahvistaa mm. itseluottamusta, innovatiivisuutta ja verkostoitumiskykyä, mutta ennen kaikkea se vahvistaa resilienssiä, asennetta sopeutua nopeaan muutokseen. Tätä taitoa nuorilta kaivataan entistä enemmän. Kannustamme kaikkia Suomen kouluja ja oppilaitoksia tarttumaan maksuttomiin ohjelmiin, joiden avulla yrittäjyystaitoja, oman talouden hallintaa ja työelämätaitoja voidaan harjoitella osana koulun perustoimintaa.”

Rebike Jkl NY Jyväskylästä valittiin Handelsbankenin Kestävä Idea -kilpailun ja Taaleri Luolan voittajaksi.

Vuoden Pikkuyritys tulee Espoosta

Osana Uskalla Yrittää-finaalia järjestetyssä Pikkuyrittäjät-finaalissa palkittiin alakoulujen yrittäjyyskasvatuksen ohjelmassa mukana olleita yrityksiä ja aktiivisimpia toimijoita. Espoon Laajalahden koulun oppilaiden SpaGang-yritys palkittiin lukuvuoden parhaana pikkuyrityksenä ja kokkolalainen Puupäät vuoden sisukkaimpana pikkuyrityksenä. Voittajayritys SpaGang koostuu kuudesta Espoon Laajalahden koulun alakoululaisesta. Yritys valmistaa tuotteita kotona rentoutumiseen, kuten kylpypommeja, keksejä, teetä ja mehiläisvahakääreitä. Kaikki pikkuyrityksen käyttämät pakkausmateriaalit ovat muovittomia ja biohajoavia. ”Koulussa oltiin puhuttu silloin ilmastonmuutoksesta ja muovin paljoudesta. Me ajateltiin nykyistä tilannetta niiden kannalta. Pienillä teoilla voi auttaa ilmastoa pelastumaan ja me halutaan näyttää, kuinka pitkälle voi päästä myös ilman muovia. Sloganimme onkin Rentoudu ympäristöystävällisesti”, SpaGangin pikkuyrittäjät kertoivat haastattelussa.

Kaikki Vuosi yrittäjänä -ohjelman palkitut yritykset

Alla on listattu medialle tiedoksi palkittujen NY-yritysten kuvaukset. 17.4. julkaistusta tiedotteesta voi tutustua kaikkiin finaalin loppusuoralle valittuihin NY-yrityksiin ja pikkuyritys-finalisteihin. Kuvia yrityksistä löytyy täältä. Autamme median edustajia voittajien tavoittelussa haastattelua varten.

Perusaste ja 2. aste

MOMO’S BUBBLES NY – OULUN KANSAINVÄLINEN KOULU – OULU
Hello! Aren’t you bored of drinking the same thing when you’re thirsty? Don’t you want to try something new? Well, this is Momo’s Bubbles! We are a bubble tea shop from Oulu International school. Olemme kuplateekauppa Oulun kansainvälisestä koulusta. Bubble tea is a sweet dessert drink from Taiwan made of milk tea and — our special ingredient — tapioca pearls! Kupla tee on virkistävä makea juoma Taiwanista. The pearls are the ”bubbles” in our bubble tea made from the cassava root. We have flavors like classic, strawberry, and caramel coffee. We are the first bubble tea shop in Oulu! The sloth in our logo is Momo, our mascot. Momo’s Bubbles donates 10% of our income to Amazon Watch to help save Momo’s animal friends who live in the Amazon forest after the 2019 forest fires. #savethesloths!

Online: Kotisivut / Website, Facebook, Instagram, Twitter

SATUKO DESIGN NY – ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTO – PIEKSÄMÄKI
Satuko Design NY värjää käsin merinolankoja ja valmistaa designtekstiilituotteita, kuten maalattuja pussukoita. Tuotteet ovat uniikkeja ja sopivat monenlaisiin käsitöihin. Erikoisuuteni on lumivärjätyt langat, joista lahjoitan 10% hyväntekeväisyyteen. Värjäyksessä käytetyistä apulangoista teen makramekorvakoruja.

Online: Facebook, Instagram

JALO NY – YLÖJÄRVEN LUKIO – YLÖJÄRVI
Valmistamme ainutlaatuisia rusetteja kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista. Tuotteemme ovat ekologisesti ja yhteiskuntavastuullisesti käsityöllä valmistettuja. Jalo NY:n rusetteja voit ostaa verkkokaupastamme.

Online: Kotisivut, Facebook, Instagram

REBIKE JKL NY – JYVÄSKYLÄN LYSEON LUKIO – JYVÄSKYLÄ
Olemme NY-yritys, joka myy käytettyjä polkupyöriä reiluun hintaan. Me pyrimme toimimaan mahdollisimman ekologisesti. Pyörämme tulevat taloyhtiöissä tehdyistä pyörä inventaarioista.

Online: Kotisivut, Instagram

LEGATO NY – REISJÄRVEN KRISTILLINEN KANSANOPISTO – REISJÄRVI
Me olemme neljä nuorta Reisjärven kansanopistosta ja opiskelemme yrittäjyyslinjalla. Perustimme yhdessä Musiikkipalvelu Legato Ny:n. Tarjoamme klassista musiikkia erilaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Valmistamme ohjelmiston asiakkaiden toiveiden mukaan ja esitämme sen itse tai tarvittaessa rekrytoidaan muitakin musiikinharrastajia.
Online: Kotisivut, Facebook, Instagram

Korkea-aste

A.I.M TRACKING NY – TURUN AMK & TURUN YLIOPISTO – TURKU
Team AIM:in yrityksen tarkoitus on kehittää palvelu, joka on suunnattu akkukäyttöisten työkalujen paikkatietojen reaaliaikaiseen seurantaan. Ratkaisu parantaa työn tehokkuutta rakennusalalla sekä minimoi työkalujen katoamista sekä varkaustapauksia. Sovellus on perustasoltaan ilmainen, yksinkertainen ja tehokas asiakkaalle. Lisäksi asiakas voi hankkia lisäpalveluna vartiointiliikkeen kanssa yhteistyössä toteutettavan työkalukohtaisen vartioinnin, joka tekee vartiointipalvelun käytöstä mahdollista myös pienemmille yrityksille.


17-vuotias Nuori Yrittäjyys ry (NY) on voittoa tavoittelematon yhdistys. Tuemme yrittäjyyskasvatusta, jossa tavoitteemme on saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien.

Nuori Yrittäjyys ry:n kehittämässä Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa nuoret pyörittävät lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia Nuori Yrittäjyys (NY)-yrityksiään, yläkoulussa, toisella asteella (lukio ja ammattiopistot) ja korkeakouluissa. Ohjelmassa nuoret perustavat yksin tai ryhmässä NY-yrityksen ja käyvät sen kautta yrittäjyyden koko prosessin läpi. Kuluvan lukuvuoden aikana n. 3500 nuorta perusasteen, toisen ja korkea-asteen opiskelijaa on osallistunut Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan ja perustanut Suomeen yhteensä 1461 oikealla rahalla toimivaa harjoitusyritystä omien liiketoimintaideoidensa edistämiseksi.

Kevään aikana yli 450 NY-yritystä ja yli 1200 NY-yrittäjää osallistui alueellisiin semifinaaleihin ympäri Suomea. 60 yritystä selvitti tiensä eteenpäin semifinaaleista finaaleihin, joissa yritykset ja nuoret yrittäjät kilpailevat SM-titteleistä ja EM-kisapaikoista. Finaalin viimeiseen vaiheeseen, eli tuomariston videohaastatteluihin pääsi 15 yritystä. Uskalla Yrittää -kilpailu on ohjelman SM-kilpailu, joka rakentuu 14 alueellisesta semifinaalista ja SM-finaalista. Finaalin pääpalkintona on edustusoikeus EM-kisoihin. Vuosi yrittäjänä -ohjelmaan voi tutustua verkossa: https://vuosiyrittajana.fi ja Uskalla Yrittää -kilpailun sivusto on https://uskallayrittaa.fi/.

Seuraavaksi
Vuoden NY-opettajat tulevat Virroilta, Kotkasta ja Porista