AVOT – ja homma hoituu

4.6.2019 2019Uskalla Yrittää

”Meille tosi tärkeää on parantaa asiakaskokemusta kaupassa. Sen lisäksi haluamme työllistää muita nuoria, tarjota se ensimmäinen työpaikka meidän kauttamme.”

Näillä sanoilla kolme juuri yhdeksännen luokan päättänyttä nuorta miestä kuvailee omaa bisnestään Otaniemessä Microsoftin Suomen konttorilla toukokuun lopussa.

Kyseessä olevat nuoret tulevat Hämeenlinnasta Nummen yhtenäiskoulusta ja ovat perusasteen Uskalla Yrittää-voittajia tältä keväältä. Heidän yrityksensä on Avot NY, jonka liikeideana on tarjota kaupoille ostosten pakkauspalvelua, jolla tuoda ekstraa asiakaspalveluun ja hymyjä ihmisten huulille. Nuoret ovat lukuvuoden aikana Vuosi yrittäjänä-ohjelmassa toteuttaneet ostosten pakkaamista K-Citymarket Hämeensaaressa. Palvelu on kaupan asiakkaille maksuton, sillä kauppias maksaa nuorten yritykselle tehdyn työn mukaan.

Finaalissa saadun voiton myötä Avot NY:n yrittäjät Aatu Veikkola, Otto Rantanen ja Veeti Hiltunen pääsivät vierailemaan Microsoftin konttorilla Espoossa. Päivään sisältyi mielenkiintoisia kohtaamisia, paljon vinkkejä bisneksen kehittämiseen sekä hyppäämistä virtuaalimaailmaan Microsoftin uusimpien laitteiden avulla.

Kannustusta ja sparrausta Microsoftilta

Aatun, Oton ja Veetin päivä alkoi suoraan aamupalalla Microsoft Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tolvasen kanssa, joka halusi kuulla poikien pitchauksen. Hämeenlinnalaisnuorten aikainen aamuherätys ja yritysjohtajan pitchauspyyntö ei saanut ääntä vapisemaan, vaan finaalissakin parhaana myyntipuheena palkittu pitchaus tuli ulos varmalla otteella. Keskustelua herätti Avot NY:n tavoitteet muiden nuorten työllistämisestä.

– Se tuli ihan meidän omista kokemuksista, kun nuorena oli hankala saada ekaa työpaikkaa. Ajateltiin, että me voitaisiin tarjota se ensimmäinen työpaikka ostosten pakkaamisesta ja voisi kehittää samalla asiakaspalvelutaitoja, jotka on tosi tärkeitä, kommentoivat nuoret.

Päivän aikana AVOT sai Microsoftin markkinointi- ja viestintäosastolta, vähittäiskaupan kumppanuusvastaavalta ja start up -kehittäjäyhteisöstä vastaavalta sparrausta bisneksensä kehittämiseen. Vinkkejä pojat saivat siihen, kuinka skaalautumista kannattaa lähteä toteuttamaan muihin kauppoihin ja kuinka teknologiasta voisi olla hyötyä myös heidän liiketoiminnassaan.

– Teidän ei kannata maksaa turhaan järjestelmistä ja teknologiasta, sillä nykyään on niin paljon start up-yrityksiä, jotka tarjoavat niitä ilmaiseksi tai auttaa teitä, Microsoftin kehittäjäyhteisöstä vastaava Drazen Dodik kannustaa samalla, kun luovuttaa nuorille Raspberry Pi-tietokoneen.

Yhden piirilevyn minimaalisen tietokoneen ja pienen ohjelmointiosaamisen avulla Avot voisi rakentaa vaikkapa palautenappijärjestelmän kassan päätyihin.

Nuorten rohkeus ja energia välittyi Microsoftille

Microsoft Oy:n viestintäjohtaja Anne Alarotu kulki Avotin mukana vierailupäivän ajan. Anne toteaa, että yllättävyyden sijaan päivä oli ennemminkin hyvä muistutus siitä, että nuoret ovat valmiita tekemään suuriakin kokeiluita ja haluavat tehdä merkityksellistä bisnestä.

– Päivästä on sellainen energinen, positiivinen ja innovatiivinen fiilis. Hienoa nähdä, että lähdetään ihan alusta saakka täysillä tekemään jotain ihan uutta, ilman sitä pelkoa, että mitä jos tämä meneekin huonosti, hän sanoo.

Microsoft on ollut Nuori Yrittäjyys ry:n pääyhteistyökumppani useamman vuoden ajan. Yhteistyössä heille on Annen mukaan tärkeää, että he pääsevät ymmärtämään sitä maailmaa, jossa nuoret elävät. Microsoft pyrkii saamaan näkemyksiä nuorilta siitä, miten heidän mielestään maailma muuttuu.

Onnistunut päivä antoi uskoa tulevaan

Avotin Aatu, Otto ja Veeti olivat itse fiiliksissä päivästä ja erittäin tyytyväisiä siihen, kuinka konkreettisia neuvoja he saivat Microsoftilta.

– Säväytti kyllä se, miten meidät otettiin vastaan. Haluttiin selkeästi parantaa tätä meidän juttua ja tuli paljon vinkkejä juuri niihin kysymyksiin, joihin halusimme vastauksia, Otto ja Veeti sanovat.

– Markkinointikeskustelu jäi kyllä mieleen, sillä puhuttiin siitä, että mitä tulee ottaa huomioon, kun palvelu laajenee. Tuli siitä sellainen fiilis, että sehän on oikeasti mahdollista, Aatu lisää.

Tutustu Avotin toimintaan osoitteessa https://avotny.webnode.fi/me/

Seuraavaksi
Turkulaisnuoret voittoisina EM-kisoissa Oslossa