16 oppia tulevalle yrittäjälle Nelli Sågerin uran varrelta

11.11.2020 Uskalla Yrittää

Uskalla  Yritt ää -seminaarit  ovat verkossa toteutettavia 1,5 tunnin mittaisia puhujatapahtumia, joiden  tavoitteena  on  inspiroida ja  rohkaista  nuoria sekä opettajia  tutustumaan yrittäjyyden  maailmaan. Seminaareja järjestetään syksyn 2020 aikana kolme, ja niissä kuullaan  tunnettuja eri  alojen  asiantuntijoita. Puheenvuorojen aiheet linkittyvät  pääteemaan ”uskalla  yrittää” . Tapahtumat järjestää Nuori Yrittäjyys ry. 

Syksyn ensimmäinen seminaari järjestettiin 16.9., ja lavalle nousivat terveysalan teknologiayrittäjä Nelli Såger, Warner Music Finlandin kaupallinen johtaja ja mm. Valtteri Bottaksen agentti Ville Ahtiainen ja Tiktak-yhtyeestä tunnettu, soolouraa rakentava laulaja Petra Gargano, joka siivitti esitystään myös laulamalla upeita pätkiä musiikilliselta uraltaan. 

Nelli Såger listasi keskeisimmät opit ja löydökset omalta yrittäjän uraltaan Suomesta ja Piilaaksosta. Nelli toivoo, että opeista olisi apua monille yrittäjyyttä harkitseville ja tuleville yrittäjille  

 1. Lähde liikkeelle. Yrittäjyyden harjoittaminen on ainoa tapa oppia yrittäjyyttä. 
 2. Älä odota täydellistä tuoteideaa. Rakastu ja keskity mieluummin jonkun ongelman ratkaisemiseen, koska ratkaisuja voi sitten syntyä monenlaisia. 
 3. Kaikkien ei tarvitse eikä kannata ryhtyä perustajiksi. On ihan yhtä arvokasta olla vaikka se ensimmäinen työntekijä perustajien jälkeen. On monta tapaa rakentaa yrityksiä ja kaikkien ei tarvitse ottaa suurinta vastuuta ja painolastia. Nelli muistuttaa löytämään oman tapansa yrittää, jos yrittäminen kiinnostaa. 
 4. Yrittäjänä sinun pitää luottaa itseesi ja oppimiskykyysi. Työntekijänä isommassa firmassa hiihdät valmista latua, mutta yrittäjänä se on enemmän umpihankihiihtoa. Tiedät suurinpiirtein että ”tuonne minä haluan”, ja toivottavasti sinulla on ympärilläsi hyvä porukka, mutta joudut itse tamppaamaan niitä latuja. Sinun pitää uskoa siihen, että tämä johtaa sinne mihin minä haluan. 
 5. Jos uskot ettet pysty, olet oikeassa. Jos uskot pystyväsi, todennäköisesti pystyt. 
 6. Tärkein esitietovaatimus on kyky oppia uutta nopeasti. Yrittäjä joutuu opettelemaan myös sellaista josta ei niin nauti mutta joka kuitenkin on tärkeää. 
 7. Mieti ympäristöä, erityisesti ihmisiä. Tiimi, jonka kanssa lähdet perustamaan, ja ekat työntekijät ovat fundamentaalisen tärkeä juttu. Tärkeää olisi rakentaa kunnioittava, hyväntahtoinen tiimi, jossa kaikki menevät samaa maalia kohti.  
 8. Hae ja anna vertaistukea: Yrittäjänä sinusta tulee myös osa laajempaa yrittäjäyhteisöä, joka toimii eteenpäin auttamisen mentaliteetilla. Pyydä apua, ja jos joku pyytää sinulta tukea, anna jos mitenkään pystyt. Siten koko yrittäjyyden ekosysteemi kehittyy. 
 9. Ympäröi itsesi kannustavilla ihmisillä. 
 10. Kasvun mentaliteetti. Pidä katse NHL:ssä, änärissäalusta saakka. Jos sinulla on vähänkään globaali bisnes, olet alusta saakka globaaleilla markkinoilla. 
 11. Alusta saakka kannattaa pyrkiä menemään yksi maili pidemmälle esim. asiakkaiden palvelemisessa. 
 12. Muista, että kasvu on prosessi, ei taktiikka. Todennäköisesti testaat 100:aa juttua, joista 5 onnistuu. 
 13. Investoi markkinointiin ja viestintään. 
 14. Pidä hauskaa, pidä huolta itsestäsi ja tiimistä! 
 15. Juhlista erävoittoja! 
 16. Priorisoi omaa ja tiimisi hyvinvointia ihan oikeasti. Yritys on yhtä hyvä kuin sen työntekijät ja se voi ihan yhtä hyvin kuin sen työntekijät voivat. 

Seuraava Uskalla Yrittää seminaari järjestetään tiistaina 17.11. klo 13-14.30. Kaikista seminaareista on myös tallenteet helposti katsottavissa osoitteessa: https://uskallayrittaa.fi/seminaarit/ 

Seuraavaksi
Opin OP:laiselta -päivästä nuorille korvaamattomia vinkkejä tulevaisuuteen