Pohjanmaan tiimissä on paljon poweria

9.9.2021 2021AluetoimistotUratarina

Esittelemme tänä syksynä upeaa alueverkostoamme, joka tukee opettajia ympäri Suomen. Tässä juttusarjan ensimmäisessä osassa haastattelemme Karolina Wägaria ja Nina Ingvesia, jotka ovat työskennelleet Pohjanmaan tiimissä vuodesta 2020. Ota rohkeasti yhteyttä oman alueesi yhteyshenkilöön missä tahansa NY-toimintaan liittyvissä asioissa.  

Ketä olette? 

Olemme Karolina Wägar, 41, ja Nina Ingves, 41. Meitä yhdistää hauskasti moni asia, mutta olemme silti erilaisia! Olemme molemmat kotoisin Kristiinankaupungista, kumpikin on opiskellut Hankenissa, molemmilla on kolme lasta…Mutta Karolina on tutkija, joka haluaa keskittyä ja sukeltaa syvälle asioihin, kun taas Nina viihtyy ”kentällä”, missä hän keskustelee ja verkostoituu joka suuntaan.

Millaista työsi on ollut? 

Karolina: Opettavaista, ajoittain vaativaa, mutta hauskaa! 

 Nina: Lukuvuosi on ollut tosi kiva, paljon haasteita ja luovia ratkaisuja! 

Miten päädyit NY:lle töihin? 

Karolina: Olen jo pitkään seurannut NY:tä ja ollut kiinnostunut yhdistyksen toiminnasta sekä osallistunut mm. innovaatioleireille luennoitsijana ja vieraana. Vuonna 2020, kun olin toiminut erään avustusjärjestön toiminnanjohtajana seitsemän vuotta, tunsin olevani valmis siirtymään eteenpäin ja sain mahdollisuuden työskennellä NY:lle – järjestölle, jolla on tärkeä yhteiskunnallinen tehtävä. 

Nina: Olen työskennellyt yrittäjyyden ja yritystoiminnan parissa eri muodoissa jo useita vuosia sekä ollut mukana NY-toiminnassa projektimuotoisesti. Olin tosi iloinen, kun kuulin, että saisin syksystä 2020 mahdollisuuden työskennellä NY:lle ”oikeasti” nyt, kun järjestön kasvu on lähtenyt käyntiin. 

Millainen työ- ja koulutustausta sinulla on? 

Karolina: Työnteko ja omista rahoista huolehtiminen on aina ollut minulle tärkeää, ja aloin tehdä töitä 14-vuotiaana. Lukion jälkeen hain opiskelemaan – oikeastaan sen tarkemmin suunnittelematta – Svenska handelshögskolaniin. Koko Hankenissa opiskelun ajan tein töitä opintojen ohella mm. puhelinpalvelukeskuksessa ja useita vuosia pankissa. Kun maisterintutkinto alkoi häämöttää vuonna 2003, sain tarjouksen jatkaa Hankenissa opettajana ja tutkijana. Tartuin tarjoukseen, ja väittelin kauppatieteiden tohtoriksi vuonna 2007. Sen jälkeen sain viran apulaisprofessorina ja työskentelin vielä viisi vuotta opettamisen ja tutkimuksen parissa. Vuonna 2012 muutin kurssia ja päädyin toiminnanjohtajaksi avustusjärjestöön, jolla on kehitysyhteistyöprojekteja useissa kehitysmaissa. 

Nina: Suvussani yrittäjyys on aina ollut tärkeää, isäni on aina ollut yksinyrittäjä kuten molemmat isovanhempani, joten voi sanoa, että yrittäjyys ja yritystoiminta virtaavat veressäni. Olen aina ollut kiinnostunut oman rahan tienaamisesta ja jopa työskennellyt aina koulun ja opintojen ohella varhaisesta teini-iästä asti. Opintoni Hankenissa keskittyivät yrittäjyyteen, ja työhistoriastani löytyy kaikkea ravintola-alasta, turismista, kulttuurista ja museopedagogiikasta yritysneuvontaan ja opettamiseen. 

Mikä inspiroi sinua työssäsi? 

Karolina: Lapset ja nuoret! Vapaus ja luovuus. Se, että teemme työtä, jota samalla opimme, toisin sanoen keksimme ja teemme asioita. Välillä epäonnistumme ja välillä onnistumme, mutta opimme ja yritämme uudelleen. Pohjanmaan tiimissä on paljon poweria.  

Nina: Kaikkein parasta on seurata nuoren kehittymistä ja onnistumista! Mahdollisuus työskennellä samanhenkisten ihmisten kanssa ja saavuttaa yhdessä heidän kanssaan yhteisiä tavoitteita. 

Paras muisto NY-ajaltasi? 

Karolina: Minulla ei ole yhtä erityistä muistoa, niitä on niin monta. Hienoja esimerkkejä ovat haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret, jotka ovat löytäneet oman juttunsa elämässä NY-toiminnan ansiosta. Meidän tulisi antaa kaikille lapsille mahdollisuus kehittää yrittelijäisyyttään – omaa supervoimaansa! 

Nina: Minulla on useita ihania muistoja NY:stä niiltä vuosilta, kun olen seurannut toimintaa. Mutta viimeisen vuoden ajalta tulee mieleen erityisesti yksi NY-yritys. Saimme tavata nuoret jo siinä vaiheessa, kun he kehittelivät ideoita, ja seurasimme idean kehittymistä prototyypistä finaaliin ja huippusijoituksille useissa kategorioissa. Yritys osoittaa selvästi kaiken sen, mitä ohjelma voi antaa nuorelle: kasvua ja henkilökohtaista kehittymistä. 

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on työllesi? 

Karolina: To do -listani kärjessä on useita opettamiseen liittyviä jatkokoulutuksia sekä kouluvierailuja. Toivon, että NY-toiminta vakiintuisi kouluasteesta tai kunnasta riippumatta, ja että opettajat kokisivat saavansa tukea ja apua meiltä NY:ltä. Myös tutkiminen on listallani! Olemme monivuotisen yrittäjyyskasvatukseen liittyvän tutkimusprojektin lähtökuopissa. 

Nina: Tulevana lukuvuotena tulemme keskittymään siihen, että saisimme yhä useamman alueemme koulun kokemaan NY-ohjelman erinomaisuuden. Aiomme kehittää ja syventää yhteistyötä alueellisten toimijoiden kanssa ja luoda uusia tulevaisuuden mahdollisuuksia alueemme nuorille. 

Miten vietät vapaa-aikaasi? 

Karolina: Rakastan juoksemista! Se antaa minulle energiaa ja samalla rauhoittaa. Meillä on myös yhdessä puolisoni kanssa erilaisia ”metsäprojekteja”, joissa raivaamme metsää ja pidämme huolen, että metsämme voi hyvin.   

Nina: Vapaa-ajalla minut löytää joko kuntosalin painonnosto-osastolta, ulkoa juoksuradalta tai moottoripyörän takapenkiltä (kesäaikaan). 

Kerro jotain hauskaa itsestäsi! 

Karolina: Tykkään käyttää moottorisahaa ja pilkkoa puita. 

Nina: Olen todella hyvä kirnuamaan voita!  

Kerro jotain hauskaa Pohjanmaasta! 

Karolina: Pohjanmaan paras ja huonoin puoli on uppiniskaisuus. Tykkäämme olla vastarannan kiiskejä ja uskon, että se on myös syy siihen, miksi olemme yksi Suomen yrittäjäpitoisimmista alueista. Haluamme tehdä asiat omalla tavallamme!  

Nina: Pohjanmaalla puhutaan eräänlaista sekakieltä, mikä tarkoittaa, että samassa keskustelussa on aivan normaalia käyttää sekä ruotsia että suomea. Joko sekoitamme kieliä hallitsemattomasti, vaihdamme kieltä kesken lauseen tai puhumme jokainen omalla äidinkielellämme, ja keskustelu soljuu oikein mainiosti.  

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Nuori sarjayrittäjä | William von der Pahlen (Kausi 1, jakso 22)