Keski-Suomen aluepäällikkö Sanna Carp inspiroituu nuorista: “Piilevä viisaus on suorastaan häkellyttävää ja saa sydämen läikähtämään ilosta”

18.11.2021 2021AluetoimistotUratarina

Sanna Carp Nuori Yrittäjyys ry

Esittelemme loppuvuoden aikana upean alueverkostomme, joka tukee opettajien toimintaa ympäri Suomen. Löydät kaikki esittelyt täältä. Tänään vuoron saa Keski-Suomen tehopakkaus Sanna Carp.

Kuka olet ja kauanko olet ollut Nuori Yrittäjyys ry:llä?

Olen Sanna Carp, Keski-Suomen aluepäällikkö. Olen toiminut aluepäällikkönä siitä saakka, kun aluetoimisto Keski-Suomeen avattiin maaliskuussa 2020.

Millaista työsi on ollut?

Olen nauttinut työstäni suunnattomasti. Keski-Suomi alueena on kohtuullisen suuri, joten työnsarkaa ainakin riittää.

Miten päädyit NY:lle?

Olen seurannut Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaa jo vuosien ajan, ja ollut aina sitä mieltä, että tarjoamamme toiminta ja ohjelmat ovat ehdottoman hyödyllisiä lapsille ja nuorille. Nämä tarjoavat välineet hyvään elämään ja myös auttavat yhteiskuntaa kasvattamaan tulevaisuuden aktiivisia kansalaisia, jotka ottavat vastuun omasta elämästään.

Millainen on työ-/koulutustaustasi?

Olen peruskoulutukseltani lastentarhanopettaja. Lisäksi olen opiskellut montessoripedagogiikkaa. Varhaiskasvatuksen lisäksi olen valmistunut kouluttajaksi ja hankkinut lisäosaamista aikuiskasvatuksen saralla. Omaan myös yrittäjätaustan, ja minulla löytyykin yritysjohtamisen erityisammattitutkinto. Olen tehnyt pitkän työuran erilaisissa esihenkilötehtävissä niin varhaiskasvatuksen kuin perhetyön organisaatioissa. Lisäksi olen pyörittänyt omaa yritystä 6 vuoden ajan ja nähnyt yritystoiminnan koko kaaren syntyvaiheista päätökseen asti.

Mikä inspiroi työssäsi?

Opettajien ja oppilaiden kohtaaminen. Ohjaaminen, kannustaminen ja oivallusten tekeminen, oman polun löytäminen sekä se aito into ja ylpeys, joka nuorissa on silloin kun he saavat itse vaikuttaa ja ottavat upeasti vastuun tekemisestä. Nuorissa piilevä viisaus on suorastaan häkellyttävää ja saa sydämen läikähtämään ilosta.

Erityisesti inspiroidun lapsista tai nuorista, jotka eivät vielä paikkaansa ole löytäneet tai osanneet haaveilla tulevaisuudesta kunnes oma polku ja usko omiin taitoihin löytyykin.

Parhaita muistojasi NY-ajalta?

Ehdottomasti kohtaamiset opettajien ja oppijoiden kanssa. Ne Innostuksen hetket, kun oivalluksia tapahtuu niin lapsilla kuin aikuisillakin.

Millaisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on työllesi?

Tavoitteenani on jatkaa vahvaa yhteistyötä opettajien kanssa niissä oppilaitoksissa, joissa ohjelmiamme on jo käytössä. Suunnitelma on myös lähestyä ja tavoittaa kouluja, joihin ohjelmat ja materiaalimme eivät vielä ole paikkaansa löytäneet.

Pitkällä aikavälillä olisi hienoa, jos jokaisessa keskisuomalaisessa esikoulussa ja koulussa löytyisi oma Nuori Yrittäjyys ry:n yrittäjyyskasvatuksen materiaalipankki kasvattajien ja opettajien käytettäväksi.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi?

Kesällä minut löytää usein joko golfkentältä tai puutarhasta nautiskelemasta. Pidän lukemisesta, ja erityisesti mysteereistä. Uusien asioiden oppiminen täyttää myös vapaa-aikaani mukavalla tavalla.

Kerro joku hauska fakta itsestäsi!

Voi voi, tämä on vaikea… olen asunut kolmessa maanosassa: Eurooppa, Pohjois-Amerikka ja Oseania. Uudessa-Seelannissa lapset kutsuivat minua Sanna-kaiakoksi (opettaja maorin kielellä).

Kerro joku hauska fakta alueestasi!

Toukokuusta syyskuun loppuun Harjun Vesitornista Jyväskylässä soitetaan iltasoitto tasan kello 20. Sen melodia on Aulis Rantalan ”Laulu synnyinmaalle”, jonka Toivo Lindfors tulkitsee trumpetilla. Tallenne on tehty vain kesäiltoina kuulutettavaksi eikä sitä ole mahdollista ostaa itselleen. Iltasoitto on varma kesän merkki! Joulun aikaan tunnelmaan siivittää taas Armas Maasalon ”Joulun kellot”.

Iltasoitosta on vuosien saatossa käyty paljon keskusteluja, milloin puolesta ja milloin vastaan. Välillä kaupunkilaiset ovat kokeneet kantavasti kuuluvan melodian häiritsevänä ja se haluttiin lakkauttaa. Silloin sen säilyttämistä puollettiin siten, että kantavuusalueen sisällä se oli hyvä merkki ulkona oleville lapsille ja nuorille siitä, milloin oli aika lähteä kotiin ja niin iltasoitto säilyi. Nyt koronaepidemian aikana on jopa keskusteltu sen luovan yhteisöllisyyttä ja kohottavan mielialaa.

Ole rohkeasti yhteydessä oman alueesi yhteyshenkilöön missä tahansa Nuori Yrittäjyys ry:n toimintaan liittyvässä asiassa.

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -seminaarikiertueella suuria tunteita ja inspiroivia yrittäjätarinoita - katso koosteet puheenvuoroista