Halu vaikuttaa alueen elinvoimaisuuteen ajaa päätöksiä kohti, kertovat Kouvolan seudun aluetoimiston Minna Tuukkanen ja Tiina Vainio

10.11.2021 2021AluetoimistotUratarina

Tiina Vainio ja Minna Tuukkanen Nuori Yrittäjyys ry

Esittelemme loppuvuoden aikana mahtavan alueverkostomme, joka tukee opettajien toimintaa ympäri Suomen. Löydät kaikki esittelyt täältä. Suunta on käännetty nyt kohti Kaakkois-Suomen aluetoimistoa, jossa meitä odottavat Minna ja Tiina.

Keitä olette?

Minna Tuukkanen, koordinoiva opinto-ohjaaja ja assistentti Tiina Vainio. Aluetoimistomme vastaa Nuori Yrittäjyys ry:n toiminnasta Kouvolassa ja Iitissä.

Kauanko olette toimineet Nuori Yrittäjyys ry:n aluetoimijoina?

Kouvolassa on ollut aktiivista yrittäjyyskasvatuksen koordinointitoimintaa jo yli kymmenen vuoden ajan. NY-ohjelmat ovat olleet keskeinen osa tätä. Minna on toiminut Kouvolan kaupungin koordinoivana opona jo pitkään, ja syksyllä 2018 hän aloitti nykyisessä yhdistelmätyössään. Tiina on toiminut assistenttina vuodesta 2012, kun Reijo Vaurula palkkasi hänet muun muassa yrittäjyyskasvatustyöhön.

Millaista työnne on ollut?

Pitkäkestoinen toiminta alueella on muuttunut sujuvammaksi, enää ei tarvitse kärsiä ”synnytyskivuista”. Kouvolan kaupunki on jopa kirjannut NY-ohjelmat opetussuunnitelmaansa työkaluksi laaja-alaisen osaamisen toteuttamiseen. Ennen kaikkea toiminta on hauskaa, kivaa ja mukavaa!

Miten päädyitte mukaan NY:n toimintaan?

Emme ole palkkasuhteessa Nuori Yrittäjyys ry:llä vaan teemme töitä osa-aikaisesti. Toiminnanjohtaja Virpi Utriainen oli molemmille jo entuudestaan tuttu. Täten oli luontevaa lähteä mukaan laajenevaan NY-toimintaan.

Millainen on työ-/koulutustaustanne?

Minna: olen luokanopettaja ja opinto-ohjaaja, jolta löytyy työkokemusta peruskoulusta yli 20 vuoden ajalta.

Tiina: olen matkailun restonomi ammattikorkeakoulusta. Suurin osa työajastani kohdistuu Visit Kouvolalle.

Parhaita muistojanne NY-ajalta?

Minnalle parhaita muistoja ovat Uskalla Yrittää -kilpailun alueelliset semifinaalit. Tiinalla taas erilaiset tapahtumat ja verkostoitumisreissut kuten ISCF (International Student Company Festival) -tapahtuma Latviassa. Yhdistävänä tekijänä molemmilla on nuorten parissa oleminen, innostuksen näkeminen, kokeminen sekä heidän kanssaan juttelu.

Lisäksi tiimipäivät ovat mahtavia! Puolentoista vuoden ajan olemme tiimiytyneet ja tutustuneet NY:läisiin etänä. Ihmiset, joita emme ole vielä koskaan tavanneet livenä tuntuvat silti läheisiltä!

Mikä inspiroi työssänne?

Nuoret, heidän tarttuva innostuksensa ja optimistinen maailmankatsomuksensa. Maailmaa pitäisi katsoa useammin vaaleanpunaisten lasien kautta ja unohtaa oma kyynisyys. Myös vaikuttavuus alueen elinvoimaisuuteen pitkällä tähtäimellä inspiroi meitä.

Mitä tulevaisuuden tavoitteita teillä on työllenne?

Haluamme vakiinnuttaa Pikkuyrittäjät– ja Vuosi yrittäjänä -ohjelmien käyttöä alueellamme sekä innostaa ja kannustaa opettajia. Lisäksi haluamme tehdä alueellisesta, yrittäjyyskasvatusteemaisesta VESO:sta samanlaisen ”tuotteen” kuin Kouvolan vuosittaiset koulutus- ja uramessut KOUahead ovat jo.

Mitä tykkäätte tehdä vapaa-ajallanne?

Minna:  koirailu kahden koirani kanssa, pesäpalloilun seuratoiminta taustahenkilönä sekä Nordic noir -dekkarien suurkulutus tuo jännitystä elämään!

Tiina: talvisin sohvaperunointi ja sarja-ahminta Netflixistä, kesäisin taas veneily. Ja aina on aikaa pullakahveille!

Kertokaa joku hauska fakta itsestänne!

Minna: olen esittänyt teatterissa muun muassa naissotilasta, päivänsädettä, juoppoa pappia ja hemaisevaa vamppia. Muunnun moneksi!

Tiina: olen ollut kesätöissä leipomokahvilassa ja henkilökohtainen ennätykseni on viiden mansikkaviinerin syöminen yhden päivän aikana.

Kertokaa joku hauska fakta alueestanne!

Kouvolassa on aina makoisat oltavat ja pussit täynnä mustaa makiaa, sillä Kouvolan lakritsi tehdään täällä!

Kaakkois-Suomen aluetoimijat tekevät tiivistä yhteistyötä. Kuvassa Tiina Vainio (vas.), Maarit Koverola, Minna Tuukkanen ja Ritva Oravuo.

Seuraavaksi
Nuori Yrittäjyys ry hakee uutta toiminnanjohtajaa – ”Yhdistys on valmis palvelemaan kouluja koko Suomessa”