Rahaviikolla puhuneet Sonja Eid ja Rami Ibrahim: Yrittäjän kannattaa päästä irti siitä, että kaikki tehdään yksin

31.3.2022 2022Taloustaidot

Sonja Eid ja Rami Ibrahim Nuori Yrittäjyys ry:n Rahaviikkopäivän vieraana.

Rami Ibrahim ja Sonja Eid tekivät päätöksen ryhtyä yrittäjiksi jo nuorena. Molempien omalle yrittäjämatkalle on mahtunut niin henkisesti vaikeita aikoja kuin onnistumisen riemua. Nuoret yrittäjät murtavat tabuja ja puhuvat rahasta ja menestyksestä avoimesti.

Konkurssi, burn out ja terapiaa. Etätöitä Balilta ja 12 000 euron kuukausitulot. Kaikkea tätä on mahtunut kahden nuoren yrittäjän taipaleelle. 

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) alumnit Otto Rantanen ja Aatu Veikkola pääsivät haastattelemaan Sonja Eidiä ja Rami Ibrahimia Global Money Weekin eli Rahaviikon livelähetyksessä maaliskuussa. Keskustelussa molemmat yrittäjät painottivat yhteistyön ja taloudellisen varautumisen tärkeyttä. 

–Asiat, joissa ei ole hyvä kannattaa ulkoistaa, Sonja ja Rami vinkkaavat. Rahan käyttämistä ei kannata pelätä. 

Mutta mistä yrittäjät ovat oppinsa ammentaneet? Kelataan hieman taaksepäin.  

Kovien konkareiden joukkoon vaan

Sonja Eid sai kipinän yrittäjyyteen koululuokassa, jonka seinällä oli NY:n Vuosi yrittäjänä -kurssimainos. Hän ilmoitti, että tuolle kurssille hän haluaa. 

– Muistan, että joku luokan perältä huusi, että ”ai Sonja, sustako tulee yrittäjä?”. Siinä hetkessä päätin, että 10 vuoden päästä olen yrittäjä. Kului kuitenkin vain kolme vuotta ennen kuin pääsin tavoitteeseeni, Sonja kertaa. 

Sonja Eid perusti ensimmäisen yrityksensä, bränditoimisto AIM Visualin 19-vuotiaana. Vähän aikaa sitten syntyi myös toinen yritys, Jes Tools, jonka tavoitteena on mullistaa tapaa yrittäjänä menestymiseen. Jes Toolsin avulla pienyrittäjät voivat oppia menestyneiltä yrittäjiltä ja saavat käyttöönsä monipuolisia työkaluja. 

– Aloittaessani kuusi vuotta sitten sain kuulla epäilyjä, että nuorena ja kokemattomana on vaikea pärjätä. Sitten ensimmäinen asiakas soitti ja sanoi ”etsin nuorta osaamista, olen kyllästynyt tekemään töitä tympääntyneiden salkkumiesten kanssa!”. Silloin kivi tipahti hartioiltani. Vuosien aikana juuri tuo nuoruuden palo ja intohimo ammattiani kohtaan ovat tuoneet suurimman osan asiakkaistani, Sonja kuvailee. 

Oppeja joka yrityksen varrelta

Rami Ibrahimilla on nyt 30-vuotiaana jo kolmas yritys menossa. 

Ramin ensimmäinen ruokafirma meni konkurssiin, toinen, personal trainer -palveluita yritysjohdolle tarjoava yritys, tekee 1,5 miljoonan euron liikevaihtoa. Kolmas ja nykyinen bisnes, Laavu Performance, on perheyritys, joka auttaa yritysjohtajia pitämään psykologisen suorituskyvyn huipussaan. 

– Ekassa firmassa pääsin oikeasti oppimaan ja kokeilemaan yrittäjyyttä, ja siten rakentamaan liiketoimintaa ja saamaan ensimmäisiä asiakkaita. Toisessa yrityksessä liiketoiminta oli kunnossa, saatiin huikea määrä asiakkaita ja jäätävä verkosto yrittäjyyteen. Nyt on helpompi ajatella isosti, kun raha-asiat on mietitty valmiiksi ja ymmärtää miten liiketoiminta toimii. Voi lähteä pohtimaan laajentumista myös Suomen ulkopuolelle, Rami kertoo. 

Miten tulla taitavaksi rahan kanssa?

Nuorena yrittäjäksi lähteneet Sonja Eid ja Rami Ibrahim ovat ehtineet kerätä paljon kokemusta ja näkemystä rahasta sekä yritystoiminnassa menestymisestä. Yrittäjien jaksaminen ja pärjääminen kiinnostaa omakohtaisen kokemuksen lisäksi asiakkaiden kautta. 

Poimi vinkit omaan elämääsi ja katso Sonjan & Ramin koko haastattelu:

Global Money Week (Rahaviikko) on vuosittainen, kansainvälinen taloudellinen tiedotuskampanja, jonka tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria oppimaan raha-asioista, toimeentulosta ja yrittäjyydestä. Vuoden 2022 Rahaviikko järjestettiin 21.–25.3.

Seuraavaksi
Uskalla Yrittää -podcast: Raha, järki ja tunteet | Maarit Lassander (Kausi 2, jakso 12)