Våga vara företagsam 2023: 11 nyländska övningsföretag som unga grundat fortsätter till entreprenörskapstävlingens final

15.2.2023 2023Våga vara företagsam

Sammanlagt nästan 70 övningsföretag som unga grundat (UF-företag) och cirka 200 unga deltog i det regionala Våga vara företagsam-evenemanget i Nyland. Det regionala evenemanget är en del av en riksomfattande evenemangshelhet och ordnades den 15 februari 2023 i Esbo. Bland de deltagande företagen valde juryn, som bestod av experter från företagsvärlden, totalt 11 företag som fortsätter till finalen i Helsingfors i april. Studerande i högklasserna i grundskolan och i andra stadiet presenterade sina företags produkter och tjänster på Våga vara företagsam-evenemanget på köpcentret Sello. 

Intressanta produkter och mångsidiga tjänster fick pris i Esbo 

Följande UF-företag från Nylands region fortsätter till Våga vara företagsam-finalen: 

Bästa UF-företag – grundskola: Händyt Barber NY  
Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingfors  

Företaget erbjuder strålande hårklippning till ett attraktivt pris.   
Prisgrunder: Den tydliga rollfördelningen mellan företagets medlemmar samt företagets klara koncept och utmärkta presentation av tjänsten gjorde intryck på juryn.   

Bästa UF-företag – andra stadiet: Puuqetti NY  
Etu-Töölön lukio, Helsingfors  

Puuqetti NY producerar alternativ ved för konsumenter. Företagets produkter är ekologiska, återvunna och tillverkade för hand.   
Prisgrunder: Utrustningen som företaget tillverkat själv, den klara rollfördelningen mellan företagets medlemmar och den heltäckande affärsplanen gjorde intryck på juryn. Företagets medlemmar har också tänkt på framtiden och på en eventuell utvidgning av verksamheten.   

Bästa affärsidé – grundskola: Hulvaton NY  
Riihenmäen koulu, Mäntsälä  

Hulvaton NY tar hand om sällskapsdjur – särskilt hundar – när ägarna är upptagna.  
Prisgrunder: Företagets strukturerade servicestig och väl uttänkta prissättning gjorde intryck på juryn. Företaget har gjort ett omsorgsfullt grundarbete för att identifiera sina kunder.   

Bästa affärsidé – andra stadiet: Optimal Resell & Service UF   
Mattlidens gymnasium, Esbo  

Vi hämtar begagnade produkter gratis eller för ett lågt pris och renoverar och fixar dem om det behövs. Sedan säljer vi dem och erbjuder möjligheten att föra dem hem åt människor med bil.  
Prisgrunder: Företagets starka fokus på återvinningsaspekten och dess verksamhet gjorde intryck på juryn. Företaget har redan uppnått en bra försäljning.   

Bästa produkt – grundskola: Candelit NY   
Hyrylän koulukeskus, Tusby  

Candelit NY säljer unika levande ljus som tillverkas för hand.  
Prisgrunder: Juryn berömmer företagets omsorgsfullt uttänkta produktutveckling och produktkoncept. Företaget erbjuder olika slags produkter för olika säsonger.   

Bästa produkt – andra stadiet: Teesi NY   
Etelä-Tapiolan lukio, Esbo  

Teesi NY fokuserar på te i lösvikt. Företaget betonar det inhemska genom att skapa finländska smakvärldar och använda ingredienser som företagets medlemmar plockat själva.  
Prisgrunder: Juryn berömmer särskilt den produkt som tillverkats av ingredienser som plockats själva.   

Bästa tjänst – grundskola: Onelma NY   
Riihenmäen yhtenäiskoulu, Mäntsälä  

Onelma NY består av fyra unga som går i nionde klass. De har grundat ett barnavårdsföretag. Vi sköter barn hemma hos våra kunder. Vi kan vid behov också ta hand om sällskapsdjur.  
Prisgrunder: Företaget har en bra helhet och ett klart, starkt och välutvecklat koncept.   

Bästa tjänst – andra stadiet: Onni-Nalle lastenhoitopalvelu NY   
Etu-Töölön lukio, Helsingfors  

Onni-Nalle lastenhoitopalvelu NY erbjuder barnavårdsservice: ”Vi kommer gärna för att sköta om dina barn mot en liten debitering.”  
Prisgrunder: Juryn berömmer det entusiastiska teamet. Företaget har tagit väl hänsyn till traditionella värderingar, det har uppnått en bra försäljning och har en välskött försäljning. Företaget har också redan tänkt en hel del på framtiden.   

Bästa mässmonter: Kynttiläkäsi NY   
Vihdin lukio, Vichtis  

Kynttiläkäsi NY tillverkar doftljus av sojavax för hand. Företagets mål är att producera så ekologiska levande ljus som möjligt.  
Prisgrunder: Ett snyggt och välordnat bord på mässan, produkterna presenteras vackert och åskådligt.   

Bästa ansvarsfulla företag: Aito Muoti NY  
Etu-Töölön lukio, Helsingfors  

Aito Muoti NY säljer högklassiga begagnade kläder ekologiskt och avser också att laga trasiga plagg vid behov: ”De sociala medierna fungerar som klädinspiration och vi tar högklassiga foton på de kläder som vi säljer. Företagets verksamhet bygger på kläder som människor donerar.”  
Prisgrunder: Juryn berömmer företaget för dess hänsyn till hållbarhetsaspekterna. Återvinning är ett starkt inslag i verksamheten, och företaget tänker också på social hållbarhet. ”Mode tillhör alla!”  

Bästa säljpitch: Magon NY   
Keuda, Kervo  

Magon är ett företag som erbjuder lätta tjänster inom servicedesign och marknadsföringskonsultering. Företagets idé är att erbjuda tjänster till små företag som blivit efter sin tid och som inte hinner tänka på servicedesign och marknadsföring själva. Magon hjälper företagen att uppdatera sig, och det kartlägger tjänster och vid behov också designar dem.  
Prisgrunder: Företaget lyckades presentera sin avancerade idé på ett mycket åskådligt och kärnfullt sätt. Medlemmarnas uppträdande och framtoning på scenen var också väldigt naturliga.   

I regionevenemanget och -tävlingen deltog unga från 17 läroanstalter: 

 • Aleksis kiven koulu, Sjundeå 
 • Ammattiopisto LIVE, Esbo 
 • Ekenäs Gymnasium, Raseborg 
 • Etelä-Tapiolan lukio, Esbo 
 • Etu-Töölön lukio, Helsingfors 
 • Gymnasiet Lärkan, Helsingfors 
 • Hyrylän yläaste, Tusby 
 • Keuda, Kervo 
 • Kyrkslätts gymnasium, Kyrkslätt 
 • Lauttasaaren yhteiskoulu, Helsingfors 
 • Mattlidens gymnasium, Esbo 
 • Omnia, Esbo 
 • Pohjois-Tapiolan koulu, Esbo 
 • Riihenmäen koulu, Mäntsälä 
 • Stadin AO, Helsingfors 
 • Vihdin lukio, Vichtis 
 • Yrkesinstitutet Prakticum, Helsingfors 

Mer information om de UF-företag som deltog i regionevenemanget finns på evenemangets webbplats.  

Vinnarna utsågs av en jury som bestod av proffs från affärslivet: 

 • Sari Aapola, Dooap   
 • Tom Gammals, Novago 
 • Valtteri Haikarainen, Aaltoes 
 • Jarmo Hakkarainen, NewCo Helsinki 
 • Maria Havia, kumppanuuspäällikkö, Fennia   
 • Elisa Kitunen, Head of Movement, EEX Oy   
 • Jessica Lerche, Aktiastiftelsen Esbo-Grankulla 
 • Lotta-Noora Marjetta, OP Uusimaa  
 • Irene Matinpalo, YritysEspoo   
 • Elsa-Maria Oksanen, NY-alumnit 
 • Erkki Pärssinen, Espoon Yrittäjät   
 • Antti Tarakkamäki, Bankify   
 • Marikki Virtanen, NY-alumnit 

Från finalen på våren till EM-tävlingen i sommar 

Finalen i tävlingen Våga vara företagsam ordnas i Helsingfors 18–19.4.2023. På det spännande finalevenemanget får ungas övningsföretag priser i flera kategorier. I finalen utses också årets bästa UF-företag, som får representera Finland på evenemanget Gen-E sommaren 2023.

Programmet Ett år som företagare 

Våga vara företagsam är Finlands främsta entreprenörskapsevenemang för unga. Helheten ordnas av den ideella föreningen Ung Företagsamhet rf (UF). År 2023 deltar över 1 000 högstadieelever och studerande i andra stadiet i de regionala tävlingarna. Deltagarna har grundat ett övningsföretag i programmet Ett år som företagare under det innevarande läsåret. Programmet Ett år som företagare har använts i Finland sedan mitten av 1990-talet. Tiotusentals unga runt om i Finland har deltagit i programmet som en del av undervisningen i skolan. 

Programmet, som förstärker den företagsamma attityden och arbetslivs- och ekonomikunskaperna hos unga, används i fler än 110 länder. Ung Företagsamhet rf:s internationella takorganisation Junior Achievement (JA) grundades år 1919 i Springfield, USA. Det första programmet som utvecklades var Ett år som företagare. Syftet var att ge unga som flyttade från landsbygden till staden de kunskaper och färdigheter som de behövde för att klara sig som vuxna i den industrialiserade världen. 

Ytterligare information:

Maarit Westerén

Regionchef, svenskspråkiga tjänster

Huvudstadsregionen Regiontjänster

050 305 5949

[email protected]

Eveliina Linna

Specialist på marknadskommunikation

Hela Finland Kommunikation, marknadsföring, evenemang och alumnarbete

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Ekonomi och ungdom TAT rf och Ung Företagsamhet rf slår samman sina verksamheter