Våga vara företagsam 2022-festivalturnén startar i februari

18.1.2022 2022Våga vara företagsam

Våga vara företagsam-festivalturnén, som startar i februari, omfattar 10 orter runt om i Finland. Förra våren deltog över 1 000 unga i evenemanget med sina UF-företag.

Våga vara företagsam är Finlands viktigaste företagsamhetsevenemang för unga och ordnas av Ung Företagsamhet rf (UF). Unga som studerar i Ung Företagsamhet rf:s program runtom i Finland kan delta i festivalen och de tävlingar som ordnas i samband med den.

På vårens företagsamhetsevenemang får unga presentera sina UF-företags produkter och tjänster – samt, om de vill, även tävla på FM-nivå.

Se livesändningen från det regionala evenemanget

Turnén beaktar coronasituationen och dess restriktioner. Turnén som startar den 9 februari i Kotka ordnas under februari och mars i den virtuella miljön Howspace, där de unga UF-företagarna presenterar sina företag vid montrar.

Det virtuella evenemanget gör det möjligt att besöka evenemanget över landskapsgränserna, och besökarna kan heja på de unga framtidslöftena runtom i Finland med endast ett klick. Den virtuella miljön har även ett Opecafé, där det är möjligt att träffa lärare samt Ung Företagsamhets experter. Länken till de regionala virtuella evenemangen publiceras på webbplatsen www.uskallayrittaa.fi

Varje regionalevenemang strömmas även direkt på adressen www.uskallayrittaa.fi
I de regionala festivalernas sändningar hörs inspirerande tal om företagsamhet, intervjuer med unga som deltar i evenemanget och slutligen belönas regionens bästa UF-företag.

Om coronasituationen tillåter, ordnas finalen i april i Helsingfors.

De virtuella evenemangens program

hörs tips från mer erfarna företagare och unga intervjuas vid virtuella montrar. Ungdomarna som deltar i tävlingen presenterar även sina företag för jurymedlemmarna och besvarar juryns frågor via videoanslutning. Juryn utvärderar företagen utgående från gemensamma, på förhand fastställda kriterier.

Klockan 13.00 får alla besökare tillträde till den virtuella miljön och UF-företagens montrar.

Regionens bästa UF-företag belönas i direktsändning cirka kl. 14.45–15.00.

Så här deltar du i det virtuella evenemanget

UF-företaget gör förhandsuppgifterna inför den regionala festivalen. Uppgifterna beskrivs på varje regionalfestivals egen sida på webbplatsen Våga vara företagsam.

  1. Efter anmälan får UF-företaget och läraren instruktioner till det virtuella evenemanget på Howspace-plattformen cirka 2 veckor före semifinalen.
  2. UF-företaget och läraren ansluter sig till den virtuella plattformen via länken de fått. UF:s personal har färdigt skapat en monter för UF-företagen utgående från de förhandsuppgifter som skickats in i samband med anmälan.
  3. Ungdomarna söker upp sitt eget företags monter på platformen. UF-företaget förflyttar sig till sin egen monters videodiskussion och har på mikrofonen och kameran under hela evenemanget ca. kl. 11–13.
  4. Under mässan besöker juryn och eventuellt andra gäster montern genom videosamtal.
  5. Under evenemanget får lärarna fritt besöka ungdomarnas montrar och delta i program riktat till lärare under fliken “Opecafé”.
  6. Efter evenemanget följer UF-företaget och läraren prisutdelningen som direktsändning på den virtuella plattformens “Huvudscen”-flik.
  7. UF-företagen som går vidare till final och deras lärare kontaktas per e-post efter evenemanget.

FM-final i april

Som en del av festivalerna ordnas för villiga UF-företagare regionala festivaler, genom vilka landskapens bästa företag väljs ut för att tävla i Våga vara företagsam-finalen i april.

En jury bestående av lokala företagare och affärsmän utser de UF-företag som får gå vidare i tävlingen. Till finalen i april väljs sammanlagt 60 UF-företag från hela Finland. Finalen ordnas 27–28.4 i Helsingfors.

På FM-finalen väljs slutligen de två bästa UF-företagen att representera Finland sommaren 2022 på Europas största företagartävling, GEN-E 2022, som ordnas i Tallinn.

Festivalerna är öppna för alla besökare och kostnadsfria. Alla är alltså varmt välkomna att komma till evenemangen för att heja på och bekanta sig med de ungas företag samt inspireras av framtidens företagare!

Tävlingskategorin Bästa UF-företag har åldersgränser

Att delta i Våga vara företagsam-evenemangen erbjuder unga en lärorik upplevelse som en del av företagarprogrammet. Elever i grundskolan och andra stadiet samt högskolestuderande kan delta i de regionala tävlingarna.

UF-företag från grundskolan och andra stadiet kan delta i alla tävlingskategorier. Som vinnare i kategorin Bästa UF-företag kan däremot endast väljas ett UF-företag, vars medlemmar uppfyller åldersgränserna, som kommer direkt från Europamästerskapens kriterier. Enligt dessa åldersgränser kan elever i åldern 15–21 delta i grundskolans och andra stadiets tävlingar och studerande i åldern 18–30 i högskolornas tävlingar.

Mera information:

Tävlingskriterier

Seuraavaksi
Jessica Huhtinen: ”Tack vare mitt företagarskap har jag inte varit tvungen att välja vilka drömmar jag vill försöka uppnå”