Semifinalerna börjar – en alumns samlade tips för semifinalisterna

15.1.2021 Våga vara företagsam

Finlands mest framstående tävling i företagande för ungdomar Våga vara företagsam-semifinalerna förverkligas den här våren i en fantastisk virtuell miljö, där företagarna som grundat sina UF-företag inom ramen för studieprogrammet Ett år som företagare presenterar sig vid virtuella mässmontrar. Det här helt nya sättet att förverkliga semifinalerna möjliggör mässbesök över regiongränserna och gästerna kan stöda de unga framtidslöftena runtomkring hela Finland bara genom ett klick. Förutom mässbesök är semifinalernas höjdpunkt en direktsändning där man kan lyssna till inspirerande talturer och där regionens bästa UF-företag väljs. Allt detta sker på den virtuella plattformen Howspace som möjliggör en interaktiv evenemangsupplevelse på distans.

Vasas semifinalvinnare år 2020


Till de nio virtuella semifinalerna förväntas hundratals deltagare

Under våren 2021 ordnas sammanlagt 9 virtuella semifinalevenemang, där 60 UF-företag väljs för att representera sin egen region i den nationella Våga vara företagsam-finalen i april. Förra året deltog sammanlagt 450 övningsföretag i semifinalerna och 1300 unga UF-företagare från olika delar av landet. Våga vara företagsam-semifinalerna ordnas av Ung Företagsamhet rf och föreningens regionkontor i olika delar av Finland.

”Året som företagare lärde mig mycket sådant som skulle ha varit svårt att lära sig på annat sätt”

Vi frågade Elsa-Maria Oksanen, Ett år som företagare-programmets alumn, hurdana erfarenheter Våga vara företagsam-semifinalen gav henne.

”Jag genomförde Ett år som företagare-programmet under åren 2018-2019 som en del av mitt högstadiums företagsamhetsprogram. När jag gick med hade jag inga egentliga förväntningar, och året kändes förstås spännande, speciellt då jag tog mig an utmaningen helt själv. Året blev oförglömligt och det lärde mig mycket sådant som jag skulle ha haft svårt att lära mig på annat sätt. Ett år som företagare-programmet är ett lysande sätt att bekanta sig med företagande och tack vare programmet är tröskeln för att starta eget mycket lägre i framtiden. Tack vare programmet har jag en uppfattning om vad företagande innebär.”

Elsa-Maria Oksanen deltog i Våga vara företagsam-tävlingen 2019


Semifinalen var ett roligt försäljningstillfälle

Semifinalen är en väsentlig del av studieprogrammet och för Elsa har semifinalen lämnat roliga minnen. ”Fastän man sålde under hela året, kulminerade hela årets arbete i semifinalen. Morgonens nervositet och spänning lättade när man insåg att semifinalen är mer ett roligt försäljningstillfälle än en spännande tävling. Förstås hör det till saken att man ska vara lite spänd. Det brukar leda till en bättre prestation! Man ska alltså inte ha panik inför semifinalen, utan bara njuta och ha roligt så att du kan minnas ditt eget UF-år som något positivt.”

Satsa på att domarna ska minnas just ditt företag

I år är den virtuella semifinalen naturligtvis annorlunda än vad man är van vid i semifinalsammanhang. ”Trots det är det viktigt att skilja sig ur mängden, oberoende om man är på distans eller live”, poängterar Elsa. ”Det lönar sig alltså för semifinalisterna att satsa på att domarna ska minnas just ditt företag. Fundera på vilka är de saker som gör ditt företag unikt, som gör att det skiljer sig ur massan. Vad kommer man att tänka på först när någon nämner ert företag?”

Det har gått några år sedan Elsas UF-år: ”Jag bestämde mig för att vara ensamföretagare för att jag upplevde att jag kan lyckas bäst ensam. Jag tillverkade bastudynor av begagnat material och ljus, och Lämpöä NY hade framgång med tanke på vilka mina målsättningar var.”

Försäljningstal vid Kymmenedalens semifinal år 2020

***

Den ideella föreningen Ung Företagsamhet rf arrangerar Våga vara företagsam-tävlingen, där hundratals UF-företag deltar varje år. UF-företagen grundas av högstadie-elever eller andra stadiets studerande som en del av studierna. Under februari och mars ordnas nio virtuella semifinalevenemang av Ung Företagsamhet rf och föreningens regionkontor. Från de regionala semifinalerna går de bästa UF-företagen vidare till Våga vara företagsam-finalen. Finalen är en FM-tävling där man tävlar om det finska mästerskapet och olika priser, men också om en plats i sommarens EM-final.  

 

Tilläggsinformation

Nina Ingves

Regionkoordinator, Våga vara företagsam-producent

040 674 5292

[email protected]

 

Seuraavaksi
Ungdomarnas Våga vara företagsam -semifinalturné startar 10.2