Seger till Jakobstads Gymnasium och Haaga-Helia i Helsingfors i tävlingen Våga vara företagsam – vinnarna är Gente UF och Troa NY 

29.4.2022 2022Våga vara företagsam

Uskalla Yrittää -finaalin palkitut 2022

I Våga vara företagsam-finalen i Helsingfors 28.4 premierades årets bästa UF-företag: Gente UF från Jakobstad och Troa NY från Helsingfors. Finlands största tävling i företagande för unga arrangeras av Ung Företagsamhet rf och över 150 unga från olika delar av Finland deltog i finalen. Dessutom premierades Årets Miniföretag Fimovm från Vichtis.

I Ung Företagsamhet rf:s program Ett år som företagare grundar ungdomar UF-företag som fungerar med riktiga pengar. De unga får övning i företagande och tränar arbetslivsfärdigheter inom ramen för sin skolgång eller studier. Våga vara företagsam -finalen är programmets finländska mästerskapstävling.

Under de två finaldagarna i Tripla intervjuades och utvärderades UF-företagen av en jury som bestod av ungefär tjugo näringslivsproffs. Under finalen delades priser ut i 11 kategorier.

Ung Företagsamhet rf:s verksamhetsledare Sami Suomela berömde ungdomarna som nått finalen i att de utvecklat en företagsidé till en produkt eller tjänst.

”Alla behöver inte bli företagare, men alla har nytta av att öva sig i företagsamhet. Att ta ansvar, vara ihärdig och att kunna arbeta tillsammans är viktiga färdigheter. Bland vårens finalister fanns det företag vars tjänster eller produkter underlättar vardagen. Många av dem tog fasta på trender i tiden som gatumode och hållbarhet.”

De premierade UF-företagen 

Finlands bästa UF-företag, Grundskolan/Andra stadiet| JA Company of the Year 2022: Gente UF,
Jakobstads gymnasium, Jakobstad

Gente UF
Gente UF planerar och utvecklar så kallade väskindelare som kan användas i en tygkasse. Indelningar med fickor i tyg hjälper kunden att hålla ordning på innehållet i en kasse.

Domarnas motivering: Det finns ett tydligt behov och en efterfrågan på produkten. Företaget har idéer hur man kan utveckla produkten utgående ifrån kundens behov. Företaget är kompetent och produktionskedjan är välgenomtänkt. Återvinning och cirkulärekonomi har beaktats i företagets verksamhet och produktion och det har en stark försäljningsdrive.

Det bästa UF-företaget i den här kategorin representerar Finland i Europamästerskapet som arrangeras i Tallinn i Estland i juli 2022.

Finland bästa UF-företag, högskolor | JA Enterprise of the Year 2022: Troa NY
Haaga-Helia, Helsingfors

Troa Ny
Troa NY:s företagsidén är att minska matsvinnet med att utnyttja digitala lösningar. Med hjälp av en mobilapp kan kunden hitta information om var man hittar matprodukter vars bäst före datum håller på att gå ut.

Domarnas motivering: En god idé och validerad helhet som hjälper att minska på matsvinnet. Helheten håller hög kvalitet och företagarna har en seriös ansats i sin verksamhet.

UF-företaget på högskolenivå representerar Finland i Europamästerskapet som arrangeras i Tallinn i Estland i juli 2022.

Bästa egenföretagare: ZinnaZ NY
Porin lyseon koulu, Björneborg

ZinnaZ
ZinnaZ NY säljer pannlappar med hög kvalitet som tillverkats i Finland. De snygga pannlapparna gör köket trivsamt och ger en trevlig känsla då man lagar mat. Företaget har planer på nya produkter.

Domarnas motivering: Egenföretagaren har ett bra och företagsamt grepp. Han har fört diskussioner om samarbetsmöjligheter med andra aktörer och produktionskedjan är noga övervägd från början till slutet. Miljövänlighet och cirkulärekonomi beaktas i produkten som är både snygg och elegant. Företagaren kommunicerar tydligt och är bra på att uppträda.

OP delade ut priset till den bästa egenföretagaren.

Från idé till framtidens företag: Taival NY
Hämeenlinnan lyseon lukio, Tavastehus


Taival NY skapar glädje för den äldre befolkningen. Företagarna besöker vårdhem och arrangerar trevligt program.

Domarnas motivering: Företaget skapar evenemang och aktiviteter. Att verka till förmån för de äldres välmående är en viktig mission. Företaget har potential att sysselsätta många unga människor. Det finns möjlighet inleda samarbete med aktörer inom vårdbranschen och äldreomsorgen och att kommersialisera produkten. Företaget har fått positiv feedback av äldre kunder som varit nöjda med tjänsten.

Innovestor delade ut priset ”Från idé till framtidens företag”.

Bästa affärsidé: Luovia NY
Ylöjärven lukio, Ylöjärvi


Luovia NY tillverkar smycken av återanvänd engångsplast. Råmaterialet i produkterna är förpackningen i schampoflaskor, flaskkorkar och handdesinfektionsmedel. Luovias uppdrag är att värna om både människor och natur. Företaget vill lyfta upp teman som återanvändning och hållbar utveckling.

Priset för Bästa Affärsidé delades ut av SEB.

Bästa innovation: SALSTREET NY
Ammattiopisto Lappia, Torneå


SALSTREET NY är den nya generationens, högklassiga street wear från Lappland för slalombacken, skejtparken och vardagen. Företaget skapar innovationer utgående från den finländska street kulturen och detta genomsyrar allt från produkterna till marknadsföringen.

Juryns motiveringar: Det mest imponerande var hur företagaren själv på ett helt nytt sätt hade skapat en mångdimensionell virtuell värld, där spel och gatumode förenas. Företaget skapar en helhetsupplevelse med musik, rörlig bild och kläder. Produkterna är ekologiskt hållbara och tillverkas av återanvänt bomullstyg. Det är inte enbart frågan om ett brand, utan målet är att skapa en community för användare av gatumode. ”Allt ser helt vanligt ut i början.”

Priset för Bästa innovation delades ut av Elo.

Bästa försäljningsteam: Viilee NY
Pielisjoen koulu, Joensuu


Viilee NY, som tillverkar och säljer glass, drivs av tre 15-åriga pojkar från Joensuu. Företagsidén är att förverkliga kundernas glassdrömmar.

Juryns motiveringar: Ett klart definierat koncept, logo, visitkort, smakprov till kunderna. Hela brandet stöder försäljningen. Företagarna förstår försäljningens betydelse i affärsverksamhet. Det såldes aktivt glass under finalens mässevenemang och företagarna övertygade kunderna med sitt kunnande. Kunderna har fått föreslå hurdana produkter som tillverkas. Företaget har en kundcentrerad produktutveckling och erbjuder produkter som kunderna verkligen vill ha. “Försäljning är viktigast – det är ju därifrån pengarna kommer.”

Priset för Bästa försäljningsteam delades ut av Finlands Nyföretagarcentral.

Bästa tjänst, hedersomnämnande: AT-Media NY
Vaisaaren koulu, Raisio


AT-Media NY hjälper företag och samfund att möta sina kunder och att skapa ett tilltalande och unikt uttryck t.ex. via logon, webbsidor, musik och videoeditering.

Juryns motiveringar: Företaget har lyckats i att hitta sin egen kundkrets i en konkurrerad bransch. Företaget använder sina styrkor mångsidigt och skiljer sig positivt från andra aktörer. Företagets försäljning har kommit väl igång och företagarna övertygar med en försäljningsinriktad attityd. Företagarna har kunnat använda sina färdigheter i affärsverksamheten och skapat ett helhetskoncept i en bransch som präglas av hård konkurrens.

Bästa tjänst: Tokeni NY
Mikkelin lukio, Michel


Tokeni NY producerar med ett innehåll för sociala medier, utformar branding och marknadsföring riktade till generation Z.

Juryns motiveringar: Företaget har hittat ett tomrum att fylla på marknaden och har en klar konkurrensfördel jämfört med etablerade aktörer. Tjänsten skapar en bro mellan kunden och kundens målgrupp genom företagarens starka professionella kunnande. Företaget har lyckats skapa ett nätverk av samarbetspartners. Affärsmodellen och konceptet är klara och välplanerade. Affärsverksamheten har startat med framgång och har en klar tillväxtpotential.

Priset för Bästa tjänst delades ut av Fennia.

Paras tuote: Clearify UF
Högstadiet i Petalax, Petalax

Clearify UF tillverkar ekologiska diskblock som är effektiva mot smuts, men skonsam för händerna.

Juryns motiveringar: En produkt som svarar på ett klart behov. Målgruppen har definierats finurligt: “alla som diskar”. Kan användas överallt var man diskar, och fungerar bra t.ex. på utflykter. Produkten är ekologisk, praktisk och produktutvecklingen är baserad på experthjälp. Förpackningen är informativ och elegant med vettig prisnivå.

Priset för Bästa produkt delades ut av Familjeföretagarnas förbund.

Separat tävling – Bästa försäljningstal: Puhas-Auto NY
Vihdin lukio, Vichtis


Puhas-Auto NY rengör bilens interiör och exteriör, hemma hos kunden eller där kunden önskar.

Juryns motiveringar: Företagets presentation var avslappnad, glad och tydlig. Sättet man presenterade på överraskade och visuellt tilltalande. Presentationen innehöll också en tydlig call to action dvs. en inbjudan till mässmontern. Tack för en pigg och minnesvärd presentation med en rytm som fungerade väl.

Tävlingens bästa försäljningstal valdes bland företag som deltog i en separat tävling om bästa pitch.

Separat tävling – Bästa brand: Poikien Soossit UF
Strömborgska skolan, Borgå


Poikien Soossit UF tillverkar och säljer högklassiga kryddsåser.

Juryns motiveringar: Brandet är som företagarna – tydligt och roligt. Brandet kan utvidgas: pojkarnas skjortor varierar enligt sås. Det här är produkter för vardagen som skiljer sig från massan.

Bästa mässmonter | JA Alumni Award: Keep it Safe UF
Vamia, Vasa


Keep it Safe UF tillverkar stilrena muggskydd av återanvänt material. Produkten ger trygghet t.ex. på krogen.

Juryns motiveringar: Bästa mässmonter var visuellt mycket tilltalande. Den gav alla besökare en positiv känsla och den var kreativt planerad.

Priset för Bästa Mässmonter delades ut av UF-alumnerna dvs. JA Alumni Finland ry, som är en självständig förening som upprätthålls av f.d. UF-företagare.

Priserna till Miniföretagarna

Under föreningens evenemang belönades också två miniföretag som drivs av elever i åk 4-6.

Årets bästa Miniföretag: Fimovm
Ojakkalan koulu, Vichtis

Företaget säljer spännen, örhängen, nyckelband och nyckelringar som de själva tillverkat.

Juryns motiveringar: Juryn ansåg att miniföretagets produktsortiment, initiativförmåga och samarbete var högklassiga.

Bästa försäljningstal, Miniföretag: Saippuaprofessorit
Hämeenlinnan yhteiskoulu, Tavastehus

Företaget tillverkar olika sorters tvålar som förpackas i tygpåsar tillverkade av återanvänt material.

Juryns motiveringar: Juryn uppskattade speciellt tydligheten, strukturen och tempot i försäljningstalet.

Se här bilder på vinnarna och på stämningen under finalevenemanget.
Bilder: Ung Företagsamhet / Eficic

Bakgrundsinformation om föreningen och studieprogrammen

Ung Företagsamhet rf erbjuder kostnadsfria läromedel i företagsamhet, arbetslivsfärdigheter och ekonomi för alla skolstadier. Ett år som företagare -programmet finns tillgängligt för högklasser, andra stadiet och högskolor. Miniföretagarna -programmet är speciellt riktat till elever i årskurs 4-6.

Tilläggsinformation:

Karolina Wägar
Utbildnings- och projektansvarig i Österbotten
tfn 050 377 6678
[email protected]

Nina Ingves
Regionchef i Österbotten
tfn 040 674 5292
[email protected]

Maarit Westerén
Regionchef i huvudstadsregionen
050 305 5949
[email protected]

Seuraavaksi
Årets lärare i företagsamhetsfostran är Anne Leikari, Tanja Ingelin, Päivi Marttila-Lampinen och Markus Koskinen