Hundratals nya unga företagare presenterar sig i semifinalerna av Våga vara företagsam

9.1.2019 2019Uskalla Yrittää

Semifinalturnén i tävlingen Våga vara företagsam, som ordnas av den ideella föreningen Ung företagsamhet rf, startar fredagen den 18 januari i Uleåborg. Mellan januari och mars, på totalt 15 orter runt om i Finland, sållas finalisterna till den nationella finalen för unga företagare fram.

I tävlingen Våga vara företagsam deltar omkring 600 nya företag, som grundskolelever och studeranden på andra stadiet har grundat i sina skolor detta läsår inom ramarna för programmet Ett år som företagare. I semifinalerna presenterar och säljer de unga företagarna sina produkter och tjänster på mässor som ordnas i olika köpcentrum. Juryn, som består av företagare och proffs inom affärslivet, väljer ut och belönar de bästa, som går vidare till finalen i Helsingfors i maj.

Se tidsschemat och orterna för semifinalerna här.

Programmet Ett år som företagare 100 år

Ung företagsamhet rf:s program Ett år som företagare fyller i år 100 år. Programmet, som stärker de ungas entreprenörsanda, arbetslivsfärdigheter och ekonomiska färdigheter, används i över 120 länder.

Ung företagsamhet rf hör till det internationella nätverket Junior Achievement (JA), som grundades år 1919 i Springfield i USA. Det första programmet som utvecklades var Ett år som företagare, för att unga som flyttade från landsbygden in till städerna skulle få kunskaper och färdigheter för att klara sig som vuxna i den industrialiserade världen.

I Finland har Programmet Ett år som företagare använts sedan mitten av 1990-talet. Tiotusentals unga runt om i Finland har deltagit i programmet i sina skolor, som en del av undervisningen.

Bugman´s Best 2018

Via finalen till EM-tävlingarna i Frankrike

Det bästa företaget bland eleverna på andra stadiet i Våga vara företagsam-tävlingens finalomgång representerar Finland vid EM-tävlingarna för UF-företagen i juli i Lille i Frankrike. Förra sommaren tog insektmatsföretaget Bugman´s Best från Etelä-Tapiolan lukio brons.

 

Seuraavaksi
Win-win för seniorer och ungdomar