Här är årets bästa unga företagare

9.5.2019 2019Uskalla Yrittää

I den riksomfattande Våga vara företagsam – finalen, som ordnas av Ung Företagsamhet rf (UF), belönades Finlands bästa UF-företag torsdagen den 9 maj.

I finalen i Helsingfors deltog över 200 unga med totalt 74 UF-företag som de själva har grundat. Studieprogrammet Ett år som företagare har utvecklats av Ung Företagsamhet rf. Under ett läsår driver ungdomar i grundskolans nionde klass eller på andra stadiet (gymnasiet och yrkesutbildningen) ett UF-företag, som fungerar med riktiga pengar. På högskolenivå heter motsvarande program UF Start Up. Deltagarna i Våga vara företagsam -finalen tävlade om finska mästerskapen i dessa UF-program.

Juryn, som bestod av 30 näringslivsproffs, följde, intervjuade och bedömde de unga företagarna under två finaldagar.

Programmet Ett år som företagare uppnår i år den aktningsvärda åldern 100 år. Under studieprogrammet lär sig unga bland annat att våga framträda, arbeta i grupp, entreprenörsanda och ekonomiska färdigheter. Under det här läsåret har över 43 000 barn och unga deltagit i UF:s olika program.

Bästa UF-företag (grundskolan)

Avot NY
Tavastehus, Nummen yhtenäiskoulu

”Vi packar kunders inköp och hjälper till att bära tunga butiks kassar till bilen. Avot NY är finländsk kundservice när den är som bäst.”

Ett fungerande koncept. Tydliga roller inom teamet. Företagarna har tänkt på företagets kontinuitet. I affärsidén förenas kundupplevelse och försäljning. En affärsverksamhet med skalfördelar, som är möjlig att sälja vidare. Till förmån för ungas sysselsättning.

Det bästa företaget på grundskolenivå får möjlighet att spendera en dag på Microsoft och får en introduktion i företagets verksamhet och företagskultur.

 

Bästa UF-företag (andra stadiet)

Belle Maison NY
Uleåborg, Uleåborgsregionens yrkesinstitut

”Vi tillverkar inredningsprodukter av betong och trä. En del av det material vi använder är överblivet material från byggarbetsplatser.”

Ett starkt varumärke. Ett mångsidigt team. En fantastisk produktutveckling och produktifiering. Det bästa företaget på andra stadiet kommer att representera Finland i EM-tävlingarna i programmet Ett år som företagare i Lille i Frankrike i juli.

Bästa UF-företag (högskolenivå)

Cuitu NY
Åbo universitet

”We want to create a detour from the self-destructive textile industry to more conscious consuming. We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations.”

Ett starkt team på många områden. Målet är internationell tillväxt. B2C-modellen förverkligades väl, produkterna tillverkas för försäljning. Starka språkkunskaper och stark varumärkeskunskap.
Det bästa UF-företaget på högskolenivå kommer att representera Finland i EM-tävlingarna i programmet Start Up i Oslo i Norge i juni.

OBS!
Under prisutdelningen utsågs Hempee NY till bästa företag på högskolenivå. På grund av ett misstag, från Ung företagsamhet rf:s sida, hade juryn inte fått information om att den övre åldersgränsen i tävlingskategorin överskreds bland medlemmarna i företaget. Det finns ingen åldersgräns för att kunna delta i Våga vara företagsam – finalen. Bland finalens fem tävlings- och priskategorier har dock en av kategorierna åldersgräns, nämligen kategorin Bästa UF-företag på högskolenivå. Åldersgränsen i denna kategori finns på grund av reglerna i EM-tävlingarna. Hempee NY:s deltagare hade lämnat helt korrekta uppgifter och misstaget begicks alltså av Ung företagsamhet rf. Vi ber alla berörda parter om ursäkt för det inträffade.


Bästa försäljningsteam (grundskolan)

OhYes Drinks UF
Borgå, Lyceiparkens skola 

“We are a company that produces and sells healthier soda-alternatives than what are available in stores. What makes our products interesting is that we do not use any artificials such as colorants or preservatives in our drinks and our flavours are all natural, which is uncommon in the soda industry.”

Heltäckande försäljning. Företagarna förstår vikten av nätverksbyggande. Minnesvärda företagare. Ett djärvt angreppssätt och kompetens för den internationella marknaden. Ett starkt helhetskoncept och god situationsmedvetenhet.

Bästa försäljningsteam (andra stadiet)

Pylmi Services NY
Vanda, Sotungin lukio

”Företag inom rekryteringsbranschen som erbjuder sina tjänster till både företag och privatpersoner, vid behov även med kort varsel.”

Ett starkt framförande, en bra produktberättelse, övertygande produktkunskaper och kundorientering.

Bästa försäljningsteam (högskolenivå)

Hempee NY
Åbo, Humanistiska yrkeshögskolan, Åbo universitet, Åbo Akademi

En bra dialog inom teamet, poäng för en djärv och galen idé och för att de vågar presentera den. De var mycket entusiastiska, har en tydlig produkt och idé om hur de ska föra ut den på marknaden, en eventuell verklig marknad samt om hur man kan göra en ”smutsig” sak till något fint och acceptabelt.

Hedersomnämnande:
Bästa egenföretagare by
 OP Lättföretagare och Nyföretagarcentralerna i Finland

Kahvipöllö UF (Ung Företagsamhet)
Jakobstad, Jakobstads gymnasium

”En prenumerationstjänst för kaffe: kaffet anländer hem till kunden en gång i månaden.”

Bästa mässmonter

Kahvipöllö UF 

En väl genomtänkt mässmonter, som visade upp företagarens fina affärsidé. Fantastisk rekvisita, som stödde företagets varumärke. Montern stödde budskapet på ett utmärkt sätt. Ett artigt och naturligt framträdande i montern. Alla sinnen hade använts för att locka kunder. Man kunde från 100 meters håll se vad som såldes i montern. En tydlig helhet.

Bästa produkt

Celo NY
Joensuu, yrkesinstitutet Riveria

”Vi tillverkar miljövänliga urnor i skandinavisk stil för begravningsbyråer och privatpersoner samt smådjurskremering.”

En väl genomförd produkt, som det finns en tydlig efterfrågan på och ett tydligt försäljningsändamål för. Produktens täckningsgrad är bra, även om prissättningen var förmånlig.

Bästa företagspresentation (grundskolan)

Ekoplastic Finland NY
Tusby, Hyrylän yläaste

”Vi säljer återanvändbara kassar tillverkade av plastavfall från havet till butiker och andra aktörer. Vi betonar ekologi, hållbar utveckling och miljömässiga värden i vår verksamhet.”

Ett tydligt visuellt utseende, presentationen var väl inövad och tydlig och rollbytena naturliga.

Bästa företagspresentation (andra stadiet)

Tihkuna NY
Helsingfors, yrkesinstitutet Stadin ammattiopisto

”I företaget Tihkuna jobbar två studeranden inom klädsömnad som är oroliga för modeindustrins negativa miljöeffekter. Vårt företags viktigaste värden är ekologi, kvalitet och funktion. Vi planerar, ritar upp mönster för och syr våra produkter själva i Helsingfors. Vi tillverkar våra produkter enligt principen zero waste, det vill säga på ett sådant sätt att ingenting hamnar i soporna.”

En stark, känslobetonad presentation som väcker intresse för företaget och dess produkter. De berättade om sin verksamhet på ett intressant och känslobetonat sätt. En lugn och säker presentation. Tekniken hade använts för att stödja presentationen och en fin video väckte intresse för och en vilja att köpa produkten. Företagets värden kom tydligt fram.

Bästa företagspresentation (högskolenivå)

Cuitu NY
Åbo, Åbo universitet

”We offer customers high-end design products that are made from new sustainable material innovations. We also offer B2B-services by scouting new material innovators and helping them to commercialize their products.”

Ett bra tekniskt genomförande. Presentationen var väl inövad, väl förberedd, tydlig och övertygande: det här skulle kunderna köpa. Företaget har på många sätt kommit långt i utvecklingen av sin affärsidé. Befintliga marknader och ett tydligt behov inom textilindustrin. Internationellt intresse.

Bästa försäljare

Avot NY
Tavastehus, Nummen yhtenäiskoulu

Mest gillade inlägget på sociala medier

Keliaakikon Unelma NY
Idensalmi, yrkesinstitutet Ylä-Savon ammattiopisto

”Vi bakar olika typer av glutenfria salta och söta bakverk. Som företagets namn säger förverkligar vi glutenintolerantas drömmar, det vill säga, vi gör bakverk som glutenintoleranta aldrig trodde att de skulle få smaka!”

SEB Care for Ambition

Sportti Sitters NY
Tammerfors, Varalan Urheiluopisto

”Sportti Sitters NY erbjuder barnpassning med betoning på rörelse. Vi har en aktivitetsgaranti. I praktiken innebär detta att vi lägger datorer och mobilspel åt sidan för en stund och leker och spelar tillsammans hemma, utomhus eller, i mån av möjlighet, i motionssalar i närområdet.”

Elo Bästa innovation

Whaly NY
Lahtis, Lahtis yrkeshögskola

”Our company provides you with a perfect solution. Safe, unique and modern, Whaly will ensure perfect sleeping environment for your baby, while still delivering sustainable, ethical and beautiful choice.”

En befintlig marknad och en färdig, snygg produkt med en historia bakom. Inspirerande design, ekologi, trygghet och skönhet i samma paket.

Fennia Bästa tjänst

Löylypojat NY
Jyväskylä, Gradia

”Vi erbjuder ett omfattande tjänstepaket för byte av bastu stenar i vedeldade och elektriska bastuaggregat oberoende av storlek och modell.”

Ett enkelt, tydligt och väl genomfört koncept. En ny typ av tjänst. Det finns redan en marknad och ett upprepat behov. Bra monter och marknadsföringsmaterial samt en serviceanda, som hela teamet gav prov på. Beskrivningen av företagets tjänster var väl genomförd. Bra kundservice.

.

Taaleri Special Award: Taaleri luola

Avot NY
Tavastehus, Nummen yhtenäiskoulu

Cuitu NY
Åbo, Åbo universitet

OhYes Drinks UF
Borgå, Lyceiparkens skola  

Luurihuolto NY
Vichtis gymnasium, Nummela

”Vi utför professionell, förmånlig och snabb service av telefoner. Vi fixar trasiga skärmar och gamla batterier under en timme!”

Tihkuna NY
Helsingfors, yrkesinstitutet Stadin ammattiopisto

Läs mer om de unga företagarna här

 

Seuraavaksi
Våga Vara Företagsam –finalens evenemang inhiberade p.g.a. coronaviruset