Våga vara företagsam-evenemangen i februari runt om i Finland – unga presenterar sina företag och tävlar om platserna i finalen

2.2.2023 2023NyheterVåga vara företagsam

Uskalla Yrittää 2023 -tapahtuman ilme

Evenemangshelheten Våra vara företagsam, som arrangeras 1421 februari 2023, omfattar 12 orter runt om i Finland. I evenemangen deltar över 1 000 unga med övningsföretag som de grundat. 

Våga vara företagsam är Finlands främsta entreprenörskapsevenemang för unga. Helheten ordnas av Ung Företagsamhet rf (UF). De unga som medverkar på de regionala evenemangen kommer från högstadieskolor och andra stadiet. De deltar just nu i programmet Ett år som företagare på sina läroanstalter på olika håll i Finland. I programmet grundar de unga ett övningsföretag (UF-företag) som fungerar med riktiga pengar, och de får värdefull praktisk erfarenhet av företagsamhet och nya ekonomikunskaper. 

På vårens entreprenörskapsevenemang får de unga presentera och sälja sina UF-företags produkter och tjänster till kunder på köpcenter. De unga får också tävla, om de vill. I vår deltar sammanlagt över 1 000 unga och 430 företag i de regionala evenemangen. Cirka 60 av de här företagen fortsätter till finalen, som ordnas i april. Vinnaren i den nationella tävlingen får representera Finland på Europas största entreprenörskapsevenemang, som ordnas i sommar.  

Bekanta dig med de ungas företag och kunnande 

På Våga vara företagsam-evenemangen har du möjlighet att bekanta dig med lokala ungas affärsidéer och intervjua dem om deras erfarenheter som företagare. På evenemangen medverkar också mer erfarna företagare som ger nyttiga tips. På evenemangen våren 2023 medverkar UF-företag och unga från sammanlagt cirka 100 högstadieskolor och läroanstalter på andra stadiet från olika orter i Finland. De ungas affärsidéer betonar mångsidiga tjänster, egentillverkade produkter och olika hållbarhetsaspekter.  

Se de regionala evenemangens tidtabell och vilka UF-företag som deltar i evenemangen på listan nedan: 

14.2 Kotka | Sydöstra Finland och Itis kommun 
14.2 Vasa | Österbotten och Mellersta Österbotten 
15.2 Esbo | Nyland 
15.2 Tavastehus | Egentliga Tavastland och Päijänne- Tavastland 
15.2 Kajana | Kajanaland 
15.2 Björneborg | Satakunta och Egentliga Finland 
15.2 Tammerfors | Birkaland 
16.2 Jyväskylä | Mellersta Finland 
16.2 Uleåborg | Lappland och Uleåborg 
16.2 Seinäjoki | Södra Österbotten 
21.2 Joensuu | Norra Karelen och Nyslott 
21.2 Kuopio | Norra Savolax och Södra Savolax 

Den spännande finalen på FM-nivå ordnas i Helsingfors i april 

Som en del av de regionala evenemangen får villiga UF-företagare också delta i tävlingar, där de bästa företagen vinner en plats på Våga vara företagsam-finalen i april. De UF-företag som går vidare från de regionala evenemangen utses av en jury som består av proffs från det lokala affärslivet och undervisningssektorn. Finalen ordnas 18–19 april 2023 i Helsingfors. 

I Våga vara företagsam-finalen belönas Finlands bästa UF-företag år 2023. Vinnaren i kategorin Bästa UF-företag får representera Finland i den internationella tävlingen Gen-E 2023 i Istanbul i juli. 

De avgiftsfria Våga vara företagsam-evenemangen är öppna för alla besökare. Varmt välkommen med för att sporra de unga, ta del av nya företag och bli inspirerad av framtidsmakarna! 

Titta på videon
Ihmisiä Uskalla Yrittää -finaalin messuilla 2022
Våga vara företagsam-finalen 2022 – Aftermovie

Mer information:

Eveliina Linna

Specialist på marknadskommunikation

Hela Finland Kommunikation, marknadsföring, evenemang och alumnarbete

040 704 0085

[email protected]

Seuraavaksi
Livskraft – en ödesfråga för kommunerna