Bjud in en ambassadör på besök till skolan

Ny lärkultur från unga till unga! UF-ambassadören underlättar lärarens jobb med allt det nya genom att berätta om sin egen erfarenhet av övningsföretaget. Samtidigt inspirerar ambassadören studerande att själva delta i programmet Ett år som företagare.

Boka UF-ambassadören

Ny lärkultur från unga till unga 

UF-ambassadörens jobb är att göra lärarens jobb med allt det nya lättare och att uppmuntra studerande att gå med i programmet Ett år som företagare. På skolbesöket berättar ambassadören i 30–45 minuter om sin egen erfarenhet av övningsföretaget och inspirerar studerandena i skolan att tänka på sina egna styrkor och intressen. 

Den röda tråden i UF-ambassadörens berättelse är ”Vad lärde jag mig under programmet Ett år som företagare?”. Ambassadören tar också upp många teman som anknyter till mångsidig kompetens, till exempel: 

  • att hitta sina egna styrkor 
  • förmåga att jobba i team 
  • självdrivande grepp om arbetet 
  • problemlösningsfärdigheter 
  • förmåga att tåla osäkerhet 
  • förmåga att uppträda 
  • förmåga att bygga nätverk 
  • delaktighet. 

Om du har önskemål om vad ambassadören ska betona i sitt inlägg, berätta om det för oss på förhand på bokningsformuläret. På det sättet får alla den bästa möjliga inspirations- och lärupplevelsen.  

Lärare – bjud in UF-ambassadören för att inspirera studerandena i din skola!

Nuoret hanke

Vi inspirerar unga genom att dela erfarenheter

Ambassadör område

Ambassadörens språk

Alva Porthin
Alva Porthin

Österbotten svenskaengelska

045 8945 001

[email protected]

Hejsan! Jag heter Alva Porthin, 19 år och kommer från Jakobstad. Jag har själv deltagit i programmet ”Ett år som företagare” med mitt företag Gente UF, läsåret 2021–2022. Året var mycket lärorikt och spännande. Året bestod av mycket roliga evenemang såsom mässor, tävlingar och föreläsningar. I december 2021 vann Gente UF ” Bästa UF-företag” i Österbotten vilket gav oss en plats till finalen i Helsingfors. Även här lyckades vi ta hem titeln ”Bästa UF-företag” vilket ledde till att Gente UF fick representera Finland i Europamästerskapen Gen-E 2022. Detta var en otrolig resa!

Nu mera är jag ambassadör för UF. Detta är något mycket intressant och givande. Mitt mål är att kunna inspirera så många unga som möjligt till att våga vara företagsamma. Tack vare detta UF-år har jag fått massa nya vänner samt nya erfarenheter!

Om du är intresserad av att höra min resa och mina erfarenheter jag fått under detta år får ni gärna ta kontakt!

Andreas Ahola
Andreas Ahola

Birkaland, Norra Österbotten finskasvenskaengelska

045 356 7723

[email protected]

Kipinä yrittäjyyttä kohtaan syttyi jo pienenä isäni kautta. Päätin hakeutua kansanopistoon yrittäjyyslinjalle, ja yrittäjäunelma konkretisoitui. Vuoden ensimmäisestä päivästä lähtien suurimpana missionamme oli nostaa suomalaisten lasten englannin kielen tasoa kehittämämme korttipelin avulla. 

Elokuvamainen yrittäjävuosi piti sisällään hyviä ja huonoja hetkiä. Keskityimme alusta asti tekemiseen ja toteutimme suuruudenhulluja ideoitamme esittelemällä peliä lukuisille rehtoreille sekä kuluttajille messuilla ja ovien takana. Vuodesta jäi käteen kolme hyvää oppia: Mikään ei mene ikinä suunnitelmien mukaan, hullut ideat ovat niitä parhaita ja epäonnistuminen on loppupeleissä hauskaa. 

Saat kauttani keikalle valoisan, avoimen ja eteenpäin suuntautuvan nuoren. Vuosi yrittäjänä -ohjelma teki minuun lähtemättömän jäljen, ja jaan sen mielelläni myös teille.

Axel Tuormaa
Axel Tuormaa

Nyland finskasvenskaengelska

045 107 1017

[email protected]

Olen Axel Tuormaa ja käyn parhaillaan lukion ensimmäistä Porvoossa. Perustin Vuosi yrittäjänä -ohjelmassa 2021–2022 Poikien Soossit NY -yrityksen kaverini kanssa. Valmistimme itse kastikkeita kuten ketsuppia, ananas-chilisalsaa ja BBQ-kastiketta. Voitimme Uskalla Yrittää -finaalissa Paras Brändi -palkinnon. Kurssi on tuonut minulle paljon uusia ystäviä ja tärkeitä opetuksia elämälle. Pääsin sukeltamaan syvälle esiintymistaitojeni kanssa ja sain esiintyä ennenäkemättömillä lavoilla.

Kerron mielelläni mahdollisuudesta, jonka itse sain kokea. Olen innokas esiintyjä ja kuvailen mielelläni Vuosi yrittäjänä -ohjelman tuomia elämyksiä ja kokemuksia. Toivon, että esitykseni kuultua nuoret saisivat intoa ja rohkeutta yrittämään omia unelmiaan.

Ebba Kivilehto
Ebba Kivilehto

Österbotten svenskaengelska

045 358 3247

[email protected]

Hejsan! Jag är Ebba Kivilehto, 19 år och kommer från Jakobstad. Jag har själv gått programmet “Ett år som företagare” år 2021–2022. Företaget som jag deltog med hette Gente UF. Året som företagare var väldigt lärorikt och otroligt roligt. Året var fullspäckat med massa roliga händelser, såsom mässor och tävlingar. Företaget Gente UF som jag var en del av vann “Bästa UF-företag i Österbotten” vilket gav oss en biljett till finalen i Helsingfors. I Helsingfors på finalen tog vi hem hederspriset “Bästa UF-företag” vilket gav Gente UF en biljett till Tallinn där vi representerade Finland i Europamästerskapen. 

Nu är jag aktiv inom UF som ambassadör vilket är väldigt intressant och inspirerande. Mitt mål som UF ambassadör är att få berätta min egna berättelse för andra ungdomar runtom i Finland och därmed även inspirera andra unga till att medverka i “Ett år som företagare” och att våga vara företagsam! 

Är ni intresserade? Hör av er!

Emilia Ståhl
Emilia Ståhl

Österbotten svenskaengelska

040 137 2523

[email protected]

Halloj! Söker ni en UF-ambassadör som är utåtriktad, positiv och med scenvana så kanske jag är rätt för er!  

Mitt namn är Emilia Ståhl, 19 år och kommer från Jakobstad. Jag deltog med företaget Gente UF i “Ett år som företagare -programmet “ under läsåret 2021–2022. Det var ett mycket lärorikt och roligt år, där vi även lyckades vinna den riksomfattande finalen i Helsingfors som Finlands bästa UF-företag, och därmed fick representera Finland i Europamästerskapen Gen-E 2022. Detta ledde också till att vi fick göra en hel del annat häftigt, som att delta på Sustainable branding days i Jakobstad och “Flytta hit” och prata om vårt företag inför hela Jakobstadsnejden. 

Ung Företagsamhet är något jag brinner för och jag vill gärna dela med mig av mina erfarenheter och inspirera andra unga till att våga vara företagsamma, för tro mig – det är värt det! 

NY-lähettiläs Sara Åstrand
Sara Åstrand

Nyland finskasvenskaengelska

044 059 1832

[email protected]

Jag deltog själv i Ett år som företagare -programmet år 2019 med företaget Problematic Wear UF. Mitt UF-år var fartfyllt och lärorikt då vi bland annat vann kategorin “Bästa samhällsnyttiga UF-företag” i semifinalen i Nyland! Därmed fick vi även en finalplats och kom till top 15 företagen i Finland. Vi fick även vara med i olika intervjuer med t.ex. HBL och Yle som var något nytt för mig!

Nu jobbar jag inom UF som en ambassadör, och besöker främst svenskspråkiga skolor i Finland. Mitt mål är att kunna nå ut med min berättelse till andra unga, att kunna inspirera till att delta i programmet och att starta sitt egna företag 🙂 Jag föreläser gärna även åt elever som är i slutet av sitt UF-år, över vad man kan göra i fortsättningen ifall man t.ex. vill fortsätta med sitt företag eller vara som jag, och bli en UF-alumn och därefter få möjligheten att delta i flera projekt och träffa andra ambitiösa unga från hela Finland och resten av världen!

Jag brinner verkligen för ämnet, och berättar mer än gärna mer!

Sofia Sarin
Sofia Sarin

Österbotten finskasvenska

044 335 8593

[email protected]

Hejsan!
Jag heter Sofia Sarin och jag bor i Vasa. Jag studerar tredje året vid Vamia på merkonomlinjen med kombinationsstudier. Jag jobbar också i en inredningsbutik. På fritiden tycker jag om att träffa vänner och umgås med min familj.

Ifjol var jag med i programmet ”Ett år som företagare” där jag tillsammans med två klasskompisar startade ett UF-företag, Keep it safe UF. Vi tyckte det var roligt och intressant. Vi lyckades till och med ta os till final och vinna pris för den bästa mässmontern! Jag tyckte att året var lärorikt och kände mig inte helt klar med UF-verksamheten så därför ville jag bli UF-ambassadör och inspirera andra att också delta!

Boka UF-ambassadören på ett besök till skolan

Namn(Obligatoriskt)
Använder er skola programmet Ett år som företagare?(Obligatoriskt)
Till exempel en uppskattning av antalet deltagare, upplysningar om evenemangets karaktär eller mer ingående information om deltagarna
Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Ung Företagsamhet rf inspirerar lärare och studerande att tänka på entreprenörskap på ett nytt sätt. 

Unga som vi nådde år 2019

5 000

Unga som vi nådde år 2020

7 500

Unga som vi nådde år 2021

10 000

Har du frågor?

Inget problem – skicka ett meddelande till oss! Vi svarar snarast möjligt.

Ulla Alakangas

Alumn- och kommunikationskoordinator

Hela Finland Kommunikation, marknadsföring, evenemang och alumnarbete

044 535 6393

[email protected]