skip to Main Content

Ung Företagsamhet r.f. (UF) är en ideell förening med målsättning att främja företagsamhet bland unga (7-29 år) i Finland. Vi erbjuder engagerande studieprogram och läromedel i företagsamhet, arbetslivsfärdigheter och ekonomikunskap som uppmuntrar till delaktighet och lärande genom att göra.  UF-programmen genomförs i skolorna som en del av undervisningen. Bekanta dig med våra program.

UF:s finansiering består i huvudsak av stöd från stiftelser och företag.

UF är även en del av det internationella nätverket Junior Achievement (JA). JA är världens mest omfattande organisation för företagsamhets- och konsumentfostran bland unga. Nätverket når årligen över tio miljoner unga i 113 länder världen över.

Studieprogram och läromedel

Ung Företagsamhet rf erbjuder kostnadsfria läromedel och studieprogram för skolor, både tryckta och digitala. UF erbjuder även kostnadsfri programutbildning för lärarna. Alla UF-program tillsammans bildar en pedagogisk helhet, Stigen för företagsamhetsfostran, från småbarnspedagogik och förskola ända upp till högskolenivå.

UF vill uppmuntra och stöda skolorna att öppna sina dörrar till det omgivande samhället, således är UF-programmen uppbyggda för att underlätta samarbetet mellan skolan och näringslivet.

UF är en del av det internationella Junior Achievement nätverket

JA är världens är världens mest omfattande organisation som erbjuder unga företagsamhets- och konsumentfostran. Nätverket når över tio miljoner elever i 113 länder varje år. Nätverket JA Europe når årligen över tre miljoner elever i 39 länder.

Ung Företagsamhet rf. har verkat i Finland sedan 1995.

JA Worldwide
JA Europe

Ung Företagsamhet rf. är modellorganisation i sitt nätverk

Takorganisationen för UF, JA Europe, delar varje år ut utmärkelsen Model Organisation Award. Utmärkelsen ger erkänsla för en verksamhet som håller hög kvalitet, är riktad till olika åldersgrupper samt inverkar positivt på det europeiska nätverkets framgång. Priset har tilldelats Ung Företagsamhet rf. flera gånger.

Föreningens styrelse

Ung Företagsamhet rf:s styrelse:

 • Kari Laukkanen (ordförande)
 • Kari Björklöv, Fennia (vice ordförande)
 • Camilla Laitinen, SEB
 • Jyri Lindén, Nordic Business Forum
 • Emma-Stina Vehmanen, Miltton Networks
 • Tarja Kallonen, Finans Finland rf
 • Johanna Flythström, Roschier
 • Teemu Kokko, Haaga-Helia
 • Aicha Manai, Företagarna i Finland
 • Susanna Kallama, Nyföretagarcentralerna i Finland
 • Joni Tikkanen, Elo
 • Kati Lehesmaa, Taaleri

Ung Företagsamhets regionkontor

Ung Företagsamhet rf. (UF) finns över hela Finland, från söder till norr, genom ett nationellt kansli i Helsingfors och flera regionala kontor. Vi har över 20 engagerade medarbetare, till hjälp för elever och lärare, med bred kompetens inom företagsamhetsfostran och kontakter till näringslivet.

UF:s regionkontor runtom i landet ordnar utbildningar i UF-programmen för lärare, ger råd i hur man tar i bruk programmen och ordnar regionala evenemang i anslutning till UF-programmen. Ett exempel är de regionala Våga vara företagsam -semifinalerna där man väljer ut de bästa UF-företagen till Våga vara företagsam -finalen.

UF-alumner

Alla som deltagit i UF:s program är välkomna med i UF:s alumnverksamhet och som medlem i föreningen.

UF-alumner dvs. JA Alumni Finland ry är en självständig, icke-vinstdrivande alumniförening som upprätthålls av aktiva unga. Nätverkande med andra företagsamma unga och representanter för företagsvärlden är starkt närvarande i föreningens verksamhet.

Du får kontakt med andra UF-alumner via föreningens Facebook och webbplatsen.

Back To Top