skip to Main Content

Ung Företagsamhet r.f. (UF) är en ideell förening med målsättning att främja företagsamhet bland unga i Finland genom att hjälpa dem upptäcka och använda sina förmågor, det vill säga att lära sig genom att göra. Vi erbjuder program som stöder de ungas (7-29 år) företagsamhet, arbetslivserfarenhet och det ekonomiska kunnandet. UF programmen genomförs i skolorna som en del av undervisningen. Bekanta dig med våra program.

UF:s finansiering består i huvudsak av stöd från stiftelser och företag.

UF är även en del av det internationella nätverket Junior Achievement (JA). JA är världens mest omfattande organisation för företagsamhets- och konsumentfostran bland unga. Nätverket når årligen över tio miljoner unga i 113 länder världen över.

Program

Alla program som Ung Företagsamhet rf erbjuder har färdigt studiematerial för både lärare och elever. UF erbjuder även kostnadsfri programutbildning åt lärarna. Programmen är avgiftsfria med undantag av program Ett år som företagare.

UF vill uppmuntra och stöda skolorna att öppna sina dörrar till det omgivande samhället och UF programmen är uppbyggda för att stöda och underlätta samarbetet mellan skolan och näringslivet. Alla UF program bildar en helhet, Stigen för företagsamhetsfostran, som erbjuder samarbetsmöjligheter från lågstadiets första klass upp till högskolenivå.

UF är en del av det internationella Junior Achievement nätverket

JA är världens är världens mest omfattande organisation som erbjuder unga företagsamhets- och konsumentfostran. Nätverket når ut till över tio miljoner elever i 113 länder per år. Nätverket JA Europe når årligen över tre miljoner elever i 39 länder.

I Finland har Ung Företagsamhet varit verksamt sedan 1995.

JA Worldwide
JA Europe

Ung Företagsamhet r.f. är modellorganisation i sitt nätverk

Takorgansiationen för UF, JA Europe, delar varje år ut utmärkelsen Model Organisation Award. Utmärkelsen ger erkänsla för en verksamhet som håller hög kvalitet, är riktad till olika åldersgrupper samt inverkar positivt på det europeiska nätverkets framgång. Priset har tilldelats Ung Företagsamhet r.f. flera gånger.

Förenings styrelse

Ung Företagsamhet rf:s styrelse:

 • Kari Laukkanen (ordförande)
 • Kari Björklöv, Fennia (vice ordförande)
 • Camilla Laitinen, SEB
 • Jyri Lindén, Nordic Business Forum
 • Emma-Stina Vehmanen, Miltton Networks
 • Tarja Kallonen, Finans Finland rf
 • Johanna Flythström, Roschier
 • Teemu Kokko, Haaga-Helia
 • Aicha Manai, Företagarna i Finland
 • Susanna Kallama, Nyföretagarcentralerna i Finland
 • Joni Tikkanen, Elo
 • Kati Lehesmaa, Taaleri

Regional samarbete med YES-nätverket

UF fungerar i samarbete med YES-nätverket. Genom samarbetet finns fortbildning och rådgivning som stöder UF-programmen tillgängligt i hela landet.

YES-aktörerna ordnar lärarskolningar i UF-program, ger råd vid ibruktagande av programmen och hjälper till att hitta volontärer till UF-programmen. YES-aktörerna ordnar även regionala evenemang i samband med UF-programmen; ett exempel är Våga vara företagsam -semifinalen där man väljer ut de bästa UF-företagen till den nationella finalen Våga vara företagsam.

YES-aktörerna erbjuder också andra verktyg inom aktuella teman för undervisningspersonal – enkelt och snabbt.

Bekanta dig med YES-verksamheten och tjänsterna som ditt eget YES område erbjuder: www.yesverkosto.fi

UF-alumner

Alla som deltagit i UF:s program är välkomna med i UF-alumni verksamhet och som medlem i föreningen.

UF-alumner dvs. JA Alumni Finland ry är en självständig alumniförening som upprätthålls av aktiva unga. Föreningen eftersträvar inte ekonomisk vinst med sin verksamhet. Nätverkande med andra företagsamma unga och representanter för företagsvärlden är starkt närvarande i föreningens verksamhet.

Du får också kontakt med andra UF-alumner via föreningens Facebook och webbplatsen.

Back To Top