Global Money Week 20–24.3.2023: Intressanta uppgifter för skolorna under temaveckan!

20.2.2023 Händelse

Temaveckan Global Money Week, som är avsedd för elever i grundskolan och studerande i andra stadiet, ordnas 20–24.3.2023. Den internationella temaveckan erbjuder skolor och läroanstalter färdiga undervisningsinnehåll och trevligt program om ekonomikunskaper och företagarfärdigheter. Materialen kan användas avgiftsfritt från måndag 20.3.

Varje dag under Penningveckan har ett eget tema, och materialen består av videor, spel och uppgifter av olika slag. Temaveckans program kan användas i realtid, på en gång eller i delar, till exempel som ett inslag i självständiga studier senare på våren. Nu har skolorna chansen att använda en ytterst mångsidig, veckolång studiehelhet.

Program

Mån 20.3: Sugen på pengar? Dags för företagsamhet!
Tis 21.3: Ekonomikunskaper i den digitala miljön
Ons 22.3: Konsumera ansvarsfullt
Tors 23.3: Spara och placera
Fre 24.3: Försäkringar, lån och pensioner

Anmäl dig så får du information om temadagarnas innehåll

På måndag får vi höra om Jarkkos äventyr och arbetslivstips av influencer i de sociala medierna

Morgonsamlingar: inledningar till programhelheterna för låg- och högklasserna/för andra stadiet på finska och svenska.

Lågklasserna: Hur använda pengar? Hur tjäna pengar? Uppgifter som bygger på en humoristisk animerad berättelse samt individuella uppgifter och gruppuppgifter om konsumtion och de egna behoven. Det är faktiskt viktigt med pengar!


Högklasserna och andra stadiet: En videoinspelning där influencern Roope Rannisto (Koukus) diskuterar företagsamhet, arbete och ekonomikunskaper. Därefter får tittarna reflektionsuppgifter. Dessutom får tittarna en individuell uppgift om ämnet ”Drömmarnas jobb” och slutligen uppgifter som bygger på en intervju (på finska) med Pinkku Pinsku.

Money Week ordnas i över hundra länder

Global Money Week är en del av en internationell helhet. Temaveckans program samordnas av Börsstiftelsen, och evenemangets beskyddare är Utbildningsstyrelsen och Finlands Bank Som innehållsproducenter medverkar Finansbranschen rf, Konkurrens- och konsumentverket, Marttaliitto ry, Ung Företagsamhet, Börsstiftelsen, Garantistiftelsen samt TAT ekonomi & ungdom. Temaveckans internationella huvudorganisatör är organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD.