Jag är en del av internet

21.6.2016 2016Blogg

I mars var jag i Levi och skidade och åkte slalom. Jag använder flitigt pulsmätaren Ambit 3 av Suunto. Förutom sportandet mäter den också min aktivitet under dagen och visar hur länge det tar för mig att återhämta mig från mina idrottsprestationer. Jag såg var jag hade rört mig, hur många åk jag gjort och hur höga backarna var. Allt det här i en klocka som jag laddade ner information till i Suuntos webbprogram Movescount. I programmet kan man noggrannare analysera hur mina idrottsprestationer gick för hand sätta till andra uppgifter som jag vill bifoga mina idrottsprestationer. Allt det här kunde sägas vara en del av sakernas internet. Jag har apparater som mäter min puls, min fart, min position och så vidare. Dessutom får jag med hjälp av min apparat uppladdat information på internet och informationen kan analyseras och användas vidare.

Sakernas internet innebär att man mäter olika saker med hjälp av givare, att ladda upp den här informationen på internet och analysera informationen antingen maskinellt eller av människor. Troligtvis kunde Levi i mitt exempel i framtiden be att få använda en del av den informationen jag mätt för att kunna utnyttja informationen till exempel i skötseln av pister och skidspår eller för att utveckla sina tjänster. Å andra sidan kanske Levi kunde erbjuda mig information till min klocka om till exempel snöläget, caféer som är öppna längs min rutt eller andra motsvarande uppgifter som jag kan ha nytta av.

Det kunde också vara så att jag i fortsättningen förutom sporten också vill hålla reda på hur mycket pengar jag använde under min resa i Levi. För närvarande måste jag skilt logga in på nätbanken där jag ser vilka kostnader som uppstått. I fortsättningen kunde jag logga in i ett program där jag förutom mina idrottsprestationer kan se pengarna jag använt i Levi och vilken som helst information som berör mig.

För att bygga en sådan här framtid krävs givare som mäter och sparar information. Dessutom krävs ställen där man sparar informationen samt ett mångsidigare dataskydd än det nuvarande för att informationen kan delas säkert över internet. Till exempel skulle jag nödvändigtvis inte vilja att Levi fick alla mina personliga uppgifter, men de kunde använda en del av informationen för att se vilka rutter jag använt.

Nyckelordet är dock att informationen delas så öppet som möjligt. Det finns mycket olika slags uppgifter med hjälp av givare. För att analysera informationen behövs olika analyseringsprogram, möjligen både robotar och människor som kan definiera frågor som söks i informationsmängden och som kan utnyttja informationen mångsidigare än nu för olika saker. I sakernas internet finns så mycket möjligheter att göra olika saker och det är riktningen som vi är på väg emot. Hoppa nyfiket ombord!

Anne_Mari_Brunfeldt

 

 

 

Anne-Mari Brunfeldt
Senior Analyst
POHJOLAN VOIMA OY

Seuraavaksi
Ung Företagsamhet kontor: sommarsemester 27. juni - 31 juli