Ungdomarnas egen Ett år som företagare-program närmar sig sin höjdpunkt

15.4.2021 2021Uskalla Yrittää

I Våga vara företagsam -finalevenemanget väljs Finlands bästa UF-företag

Finlands största företagandetävling bland ungdomar Våga vara företagsam kulminerar 21-22.4.2021 med en final, där Finlands bästa UF-företag väljs. Finalister från grundskola, andra stadiet och högskolor har kvalificerat vidare till final från nio regionala semifinaler som arrangerades runtom i Finland. I den virtuella finalen presenterar ungdomarna sina företag som de grundat inom ramen för Ett år som företagare -programmet och de har möjlighet att hålla försäljningstal för en inflytelserik jury. Vinnarna av huvudpriserna går vidare till EM-tävlingen.

Ung Företagsamhet rf ordnar ett tvådagars, virtuellt finalevenemang för ungdomar som deltar i Våga vara företagsam -företagandetävlingen. Under finalens öppning på onsdag talar futuristen Perttu Pölönen och på eftermiddagen presenterar sig UF-företagen för jury och publik från sina virtuella mässmontrar, som finns på Howspace-plattformen. Under torsdagens prisutdelning belönas Finlands bästa UF-företag och vinnarna i alla tävlingskategorier.

En del av evenemanget är riktat till ungdomarna och deras stödtrupper samt lärare, men publik kan följa öppningen på onsdag kl. 10–11, de kan besöka mässan kl. 14.30–15.30 samt på torsdag kl. 14–16 kan de vara med och följa prisutdelningen. Noggrannare instruktioner för deltagandet uppdateras på evenemangets webbsida.

Ungdomarna har vänt undantagstillståndet till något positivt

Årets deltagare har haft ett annorlunda utgångsläge än tidigare år, då ungdomarna kunnat delta i ett fysiskt mässevenemang och kunnat sälja, träffa kunder och presentera sina företag. ”Det är fantastiskt och glädjande att se hur de har vänt undantagstillståndet till något positivt och verkligen utvecklat sin företagsamma attityd och problemlösningsförmåga. Under våra nio semifinaler runt om i landet har vi sett prov på stor innovativitet och skaparglädje, hårt arbete och kunniga pedagoger som stöder våra unga i deras utveckling. Pedagogernas förmåga att stöda ungdomarna utvecklas och att stöda dem i att hitta sina och gruppens styrkor är beundransvärd”, säger finalevenemangets producent Nina Ingves.

Under vårterminen har över 1000 ungdomar deltagit i olika tävlingar inom programmet Ett år som företagare. ”Nu är det dags att utse årets vinnare och även Finlands representanter i EM. För oss på Ung Företagsamhet är ändå alla deltagare vinnare! De har jobbat hårt, de har kämpat och de har valt att inte ge upp. Det om något är att vara en vinnare!”, fortsätter Ingves.

Vinnarna av huvudpriserna representerar Finland i EM-tävlingen

Läsårets bästa UF-företag belönas i sammanlagt nio kategorier. Huvudvinsterna är Company of the Year, som tilldelas bästa företag inom grundskola eller andra stadiet, samt JA Enterprise of the Year, som tilldelas bästa företag inom högskolor. Vinnarna av huvudpriserna representerar Finland i EM-tävlingen. Vinnarnas väljs av en jury som består av näringslivets proffs. Förutom huvudvinsterna belönas bl.a. bästa försäljningstal, bästa virtuella mässmonter och bästa försäljningsteam. Därtill belönas företagen med signature-priser som delas ut av evenemangets och Ung Företagsamhet rf:s samarbetspartners.

Under torsdagens prisutdelning belönas också företag som grundats av elever i åk 4–6 inom ramen för lågstadieprogrammet Miniföretagarna. Priskategorierna är Årets bästa miniföretag och Årets bästa försäljningstal. Därtill belönas årets Miniföretagarna -kommun, årets Miniföretagarna -lärare och årets Miniföretagarna -fadder. I juryn för Miniföretagarna -finalen är Ilkka Paananen, Pinja ”Pinkku Pinsku” Sanaksenaho och André Noël Chaker.

 

I lärarseminarium Pia Polsa väcker diskussion kring temat: Ansvarsfull affärsverksamhet – finns det?

I programmet ingår också ett eget lärarseminarium, där biträdande professor Pia Polsa vid Hanken Svenska handelshögskolan väcker diskussion kring temat: Ansvarsfull affärsverksamhet – finns det?

Efter Pias taltur fortsätter en lärarpanel diskussion kring ämnet. Under evenemanget belönas också årets lärare, som bl.a. har engagerat och motiverat studerande, spridit Ung Företagsamhet -verksamhetens glädjebudskap och engagerat regionens näringsliv. Programmet för Våga vara företagsam -finalen finns på evenemangets webbsida.

I Ung Företagsamhet rf:s långsiktiga Ett år som företagare-program grundar ungdomar övningsföretag som fungerar med riktiga pengar. Företagsverksamheten är en del av undervisningen och ger ungdomar möjlighet att öva företagande i praktiken. Ett år som företagare -programmet har under detta läsår genomförts av nästan 4000 unga i olika skolor och de har hittills grundat närmare 1300 UF-företag runtom i Finland.

 

Tilläggsinformation
Våga vara företagsam -finalen, UF-företagarnas kontaktuppgifter, bildmaterial
Nina Ingves
[email protected] eller tfn 040 67 45 292

Ung Företagsamhet -verksamheten allmänt
Virpi Utriainen, verksamhetsledare, Ung Företagsamhet rf
tfn 040 7013038 eller [email protected]

Seuraavaksi
Ny partner för Ung Företagsamhet rf – Howspace möjliggör deltagande i UF:s verksamhet från byar till storstäder