Job Shadow-dagens tema 29.10 är interaktion och mentorskap

28.10.2020 2020

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ung Företagsamhet rf:s årliga Job Shadow-dag ordnas igen torsdagen den 29.10.2020. Femton unga från olika delar av Finland får följa med erfarna chefers arbetsdag, den här gången virtuellt via fjärruppkoppling. Även näringsminister Lintilä delar sin dag med en gymnasist. Dagen ger de unga inblick i chefernas arbete och arbetsplats och ger dem möjlighet att bli individuellt sparrade i sådant som är viktigt för dem.[/vc_column_text][vc_empty_space][vc_single_image image=”86118″][vc_empty_space][vc_column_text]Ung Företagsamhet rf (UF) ordnar Job Shadow-dagen denna veckas torsdag. Femton unga som tidigare läsår deltagit i Ett år som företagare-programmet får följa med en chefs arbetsdag och får lära sig om arbetslivet. Tillsammans med chefen får den unga delta i möten och se vad som hör till chefens ansvarsområde, hur saker hanteras på arbetsplatsen och hurudana färdigheter som förväntas av chefen.[/vc_column_text][vc_empty_space][vcex_heading text=”Näringsminister Lintilä följs av en prisbelönad gymnasist och företagare från Ylöjärvi” tag=”h2″][vc_empty_space][vc_column_text]Cheferna representerar många av Ung Företagsamhet rf:s betydande samarbetsorganisationer. Också näringsminister Mika Lintilä följs under sin arbetsdag, nämligen av Veikka Kukko från Ylöjärven lukio. Övningsföretaget som Veikka grundade med sina skolkompisar, Jalo NY, vann vårens finska mästerskap i företagsamhetstävlingen, Våga vara företagsam, för unga och fick representera Finland i EM-tävlingen sommaren 2020. Veikka Kukko har höga förväntningar på sin dag med ministern: ”Det skulle vara fint om Job Shadow-dagen blir en oförglömlig upplevelse där jag får se hur det är att vara chef. Jag hoppas jag får riktlinjer för min egen väg till chef.”

Också chefer i följande organisationer vill ge unga en Job Shadow-erfarenhet: Citi, Danske Bank, Elo, Euroclear Finland, Fennia, Handelsbanken, HP Suomi, Kuntarahoitus, ManpowerGroup Finland, OAJ, OP, SEB, Företagarna i Finland och Taaleri.[/vc_column_text][vc_empty_space][vcex_heading text=” Det virtuella genomförandet ger en genuin inblick i dagens arbetsliv” tag=”h2″][vc_empty_space][vc_column_text]På grund av coronavirussituationen har många chefer varit tvungna att anpassa nya tillvägagångssätt i arbetet att leda organisationer och team. Den virtuella Job Shadow-dagen visar de unga olika former av distansarbete och distansledarskap, men ger också möjlighet till förtroliga samtal på tumanhand om sådant som är viktigt för den unga. Dagens tema är i år interaktionen mellan den unga och chefen samt mentorskap. Chefen kan sparra den unga till exempel i att söka arbete, i karriärplaner eller i att utveckla sin företagsidé.

Job Shadow-dagen har på fem år uppnått stor popularitet bland både unga och chefer, eftersom dagen vanligen är lärorik för båda parterna. Ett år som företagare-programmets alumner får en unik beröring med arbetslivet samt synvinklar och kontakter som är nyttiga med tanke på framtiden, och cheferna blir ofta förvånade över de ungas skarpa frågor, kunnande och kreativitet. I bästa fall får chefen under dagen nya idéer och fräscha synvinklar av den unga samt eventuellt också nyttig feedback om sitt eget handlande.

De unga kommer från olika delar av Finland, från gymnasier och andra stadiets yrkesläroanstalter. Cheferna och ungdomarna offentliggörs i dag på Ung Företagsamhet rf:s webbsidor: nuoriyrittajyys.fi/2020/parit/

Du kan följa med dagens stämningar under hashtaggen #NYJobShadow torsdagen den 29.10.2020. För att inte missa något, följ också Ung Företagsamhet rf:s och UF-alumnernas kanaler på sociala medier![/vc_column_text][vc_empty_space][vc_column_text text_align=”center”]

#NYJobShadow

[/vc_column_text][vc_empty_space][/vc_column][/vc_row]

Seuraavaksi
LittFest Vasa: Genom ungas ögon